Bekämpa urinvägsinfektioner på 7 naturliga sätt

Du kan använda naturliga behandlingar med vätskedrivande egenskaper för att rensa urinvägarna, eliminera bakterier och bekämpa urinvägsinfektioner.
Bekämpa urinvägsinfektioner på 7 naturliga sätt
Nelton Abdon Ramos Rojas

Granskad och godkänd av läkare Nelton Abdon Ramos Rojas.

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Urinvägsinfektioner uppstår när bakterier som koloniserar i urinvägen börjar föröka sig. Det kan försvaga hela systemet, inklusive njurar och blåsa, vilket leder till obehagliga symptom som påverkar din livskvalitet. Det är därför viktigt att bekämpa urinvägsinfektioner så att de inte tar över ditt liv.

De flesta fall må vara milda och sporadiska, men många kan utvecklas till allvarliga åkommor som stör viktiga processer i kroppen. Även om det vanligaste symptomet är svidande smärta när man urinerar kan infektioner även komma med feber, kramper och märkbara förändringar i urinen.

Som tur är behöver du inte alltid vända dig till konventionell antibiotika för att lindra dina symptom och snabba upp din återhämtning. Med några naturliga ingredienser kan du göra hemgjorda lösningar för att kontrollera dina symptom och bekämpa urinvägsinfektioner utan negativa reaktioner. I dagens artikel vill vi avslöja sju av de bästa alternativen.

Bekämpa urinvägsinfektioner naturligt

indiskt krusbär juice

1. Indiskt krusbär

Indiskt krusbär (Phyllanthus emblica), även kallat Amla eller Amalaki, är en av de mest potenta naturliga behandlingarna för bakterieinfektioner som drabbar urinvägarna. Detta tack vare dess höga innehåll av vitamin C och antibakteriella beståndsdelar.

Ingredienser

Hur gör man?

 • Tillsätt pulvret i vattnet och koka tills hälften av vattnet förångats.
 • Låt stå tills det når en behaglig temperatur och konsumera upp till tre gånger per dag.

2. Bikarbonat

Bikarbonat har alkaliska egenskaper som hjälper till att återställa pH-värdet hos urinen för att kontrollera infektioner genom att rensa urinvägarna.

Ingredienser

 • 1 tesked bikarbonat
 • 25 cl vatten

Hur gör man?

 • Tillsätt teskeden med bikarbonat i vattnet och drick två gånger dagligen.

3. Ananas

skivad ananas

Ananas innehåller ett enzym vid namn bromelin, vars antiinflammatoriska samt antibakteriella egenskaper hjälper till att kontrollera symptomen på urinvägsinfektioner. Att konsumera ananas ökar produktionen av urin i njurarna och lindrar även irritation i urinvägar och blåsa.

Hur gör man?

 • Ät 25 cl hackad ananas om dagen.
 • Vidare kan du även göra en juice med ananas och ingefära, och dricka denna 2-3 gånger om dagen.

4. Varma kompresser

Orala behandlingar må kunna hjälpa till att kontrollera bakterietillväxten som orsakar urinvägsinfektioner, men varma kompresser är ett bra sätt att lindra svedan och inflammationen som kommer med dem.

Hur gör man?

 • Häll först lite kokande vatten i en varmvattenflaska och applicera på den lägre delen av buken i 15 minuter.
 • Om du har en värmedyna kan du använda den på samma sätt.

5. Blåbär

nyplockade blåbär

Tack vare deras vätskedrivande och antioxidativa egenskaper är blåbär ett av de mest använda alternativen för att bekämpa urinvägsinfektioner. De ökar din urinproduktion och främjar dessutom eliminering av vätskor och mikrober som hålls kvar i vävnaderna.

Hur gör man?

 • Ät en handfull blåbär 2-3 gånger per dag.
 • Vidare kan du göra en naturlig blåbärsjuice och dricka den vid första tecknet på infektion.

6. Eterisk tea tree-olja

Eterisk tea tree-olja är en väldigt effektiv produkt för att bekämpa urinvägsinfektioner såväl som vaginala infektioner. Det är inte en bra idé att konsumera eller applicera den direkt på huden, men när du använder den externt kan de antibakteriella ämnena hjälpa till att bekämpa patogener.

Hur gör man?

 • Tillsätt tio droppar eterisk tea tree-olja i ditt badvatten. Se till att tvätta öppningen till urinröret.
 • Du kan även kombinera lika delar av denna olja och sandelträolja. Därefter gnuggar du detta på bukregionen för att kontrollera inflammation.
 • Upprepa detta tills infektionen är under kontroll.

7. Te på åkerfräken

te på åkerfräken

Avslutningsvis är åkerfräken en av de populäraste växterna i världen för att behandla urinvägsinfektioner naturligt. Dess vätskedrivande effekter ökar urinproduktionen. Detta hjälper till att rensa urinvägarna, blåsan och urinröret.

Ingredienser

Hur gör man?

 • Tillsätt först matskeden med åkerfräken i det kokande vattnet och låt dra i 10-15 minuter.
 • Sila därefter vätskan och konsumera upp till två gånger om dagen.

Som du kan se finns det många naturliga alternativ för att bekämpa urinvägsinfektioner utan att vända sig till antibiotika. Välj den kur som lockar dig mest och prova dessa rekommendationer för bästa resultat.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Sowjanya Pulipati, Puttagunta Srinivasa Babu, M Lakshmi Narasu, Nagisetty Anusha. Journal of Medicinal Plants Studies. An overview on urinary tract infections and effective natural remedies. (2017).
 • plantsjournal.com/archives/2017/vol5issue6/PartA/5-6-7-566.pdf

 • M. Roshni Amalaradjou, K. Venkitanarayanan. Natural Approaches for Controlling Urinary Tract Infections.
 • cdn.intechweb.org/pdfs/20575.pdf

 • Queenslan Health. Urinary Tract Infection.
 • health.qld.gov.au/__data/assets/pdf_file/0016/430405/ed-uti.pdf


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.