5 fördelar med att äta ananas dagligen

Att äta ananas tillhandahåller dig med mycket fibrer och vitamin C, så det är starkt rekommenderat för att bekämpa förstoppning. Lär dig mer om de fantastiska fördelarna med ananas i dagens artikel!
5 fördelar med att äta ananas dagligen
Eliana Delgado Villanueva

Skriven och verifierad av nutritionist Eliana Delgado Villanueva.

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Har du någonsin tänkt på fördelarna med att äta ananas? Även om den kan se märklig ut på utsidan, med sin spretiga topp och grova yta, är den ganska överraskande när man öppnar upp den och hittar en frukt som är så gyllene och saftig att man bara måste prova den. Utöver att ha en god, tropisk smak är det också väldigt nyttigt att äta ananas.

Fortsätt läsa för att ta reda på de fantastiska fördelarna.

Att äta ananas:

1. Förbättrar din matsmältning

ananas i bitar på fat

Ananasen är rik på olösliga fibrer, som förblir i stort sett oförändrade när de utsätts för vatten. Olösliga fibrer fungerar som en svamp i tarmarna, vilket främjar tarmtransit och hjälper till att motverka förstoppningGenom att förbättra hälsan i tarmarna kan fibrerna även optimera hudens hälsa, eftersom det rensar bort gifter från kroppen.

Om du följer en viktminskningsdiet ska du också veta att ananas är ett bra alternativ för att släcka sötsuget samtidigt som du får i dig vatten och fibrer. Fördelarna slutar dock inte där; ananas är även rikt på bromelin, ett enzym som hjälper dig att dra nytta av fördelarna hos protein. När det berikar dina tarmar främjar det nedbrytningen av mat och absorptionen av näringsämnen. Samtidigt minskar det sura uppstötningar och symptomen på halsbränna.

2. Hjälper ditt hjärta

En annan fördel med att äta ananas är minskad risk för hjärtattacker och andra kardiovaskulära tillstånd. Detta eftersom ananas bekämpar blodproppar och förebygger att trombocyter fäster sig vid eller ansamlas i blodkärlen. Om du redan har hjärtproblem är det därför en god idé att lägga till en skiva ananas i din regelbundna kost såväl som att följa din läkares instruktioner.

Tack vare dess innehåll av kalium kan ananas också hjälpa dig med cirkulationen och är ett bra sätt att minska effekterna av ateroskleros.

3. Är en utmärkt källa till näringsämnen

person tar bort skal på ananas med kniv

Ja, ananas kan vara bra för din allmänna hälsa, men vad är hemligheten? Varför är den så nyttig? Svaret ligger i näringsämnena.

Vi har redan nämnt bromelin några gånger – enzymet vars fördelar och möjliga användningar inom medicin har undersökts. Vidare innehåller ananas mangan, vilket du bara behöver få i dig 20 milligram av om dagen.

Det bekämpar fria radikaler för att:

För att få alla dessa fördelar behöver du bara konsumera fem milligram om dagen, eller mängden i en skiva ananas.

4. För att inta vitamin C

ananassmoothie

En bit ananas innehåller runt 75 mg vitamin C. Tycker du att det är lite? Kvinnor borde i genomsnitt få i sig 75 mg vitamin C om dagen, medan siffran för män är 90 mg. Därför innehåller en skiva ananas allt du behöver för en dag om du är kvinna.

Ananasens höga innehåll av vitamin C har lett till skapandet av ananasbaserade kurer, såsom ananasdieten. Vi rekommenderar dock inte sådana extrema dieter. Det är bättre att äta lite av många olika livsmedel under dagen än att exklusivt äta ananas eller någon annan frukt.

5. Förebygger cancer

Bromelin bekämpar cancerceller bättre än fluorouracil-S. Den sistnämnda har använts för att behandla cancer i flera decennier. Utöver ovan nämnda fördel skadar ananas dessutom inte kroppens celler eller vävnad. Om du genomgår behandling för cancer ska du inte sluta, men du kan lägga till ananas i din regelbundna kost för att snabba upp läkningsprocessen.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Hassan, A., Othman, Z., & Siriphanich, J. (2011). Pineapple ( Ananas comosus L. Merr.). In Postharvest Biology and Technology of Tropical and Subtropical Fruits (p. 194–218e). Elsevier. https://doi.org/10.1533/9780857092618.194
  • Taussig, S. J., & Batkin, S. (1988). Bromelain, the enzyme complex of pineapple (Ananas comosus) and its clinical application. An update. Journal of Ethnopharmacology22(2), 191–203. https://doi.org/10.1016/0378-8741(88)90127-4
  • Pavan R, Jain S, Shraddha, Kumar A. Properties and therapeutic application of bromelain: a review. Biotechnol Res Int. 2012;2012:976203. doi:10.1155/2012/976203
  • Brien, S., Lewith, G., Walker, A., Hicks, S. M., & Middleton, D. (2004). Bromelain as a Treatment for Osteoarthritis: a Review of Clinical Studies. Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine1(3), 251–257. https://doi.org/10.1093/ecam/neh035
  • Bartholomew, D. P. (2018). Ananas comosus. In Handbook of Flowering: Volume I (pp. 450–454). CRC Press. https://doi.org/10.1201/9781351072533
  • Gangopadhyay, G., & Mukherjee, K. K. (2015). Pineapple [Ananas comosus (L.) Merr. Methods in Molecular Biology (Clifton, N.J.)1224, 293–305. https://doi.org/10.1007/978-1-4939-1658-0_23

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.