Varför husdjur är så bra för vår hälsa

Varför husdjur är så bra för vår hälsa
Isbelia Esther Farías López

Skriven och verifierad av filosofen Isbelia Esther Farías López.

Senaste uppdateringen: 26 maj, 2022

Det finns inget som är så härligt som att ge och ta emot kärlek. Husdjur är som små barn som behöver oss, och att kunna ta hand om dem fyller oss med kärlek. Det är av just denna anledning som husdjur är så bra för vår hälsa: de fyller oss med positiva tankar, får oss att trivas med oss själva och hjälper oss att minska stress.

Men det är sant att ett djur i ditt hem innebär en hel del arbete och pengar: du måste se till att din vän är vaccinerad, frisk och välnärd. Om du har en hund måste du ta dig tid att rasta den varje dag och om du har en katt måste du se till att den får ett tillräckligt stort livsutrymme för att känna sig bekväm i ditt hem.

Ändå går det inte att jämföra dessa extra åtaganden med alla de fördelar som ett husdjur kan ha på vår fysiska och psykiska hälsa.

Varför är det så bra att ha husdjur?

Husdjur hjälper till att lindra ångest och stress

Det är vetenskapligt bevisat att genom att klappa ett djur slappnar vi av och genererar positiva känslor. Vi vänder oss då inte till skadliga ämnen som tobak eller skräpmat för att minska våra spänningar. Om du försöker att sluta röka eller bli av med någon annan ohälsosam vana kan ett husdjur vara till stor hjälp.

Vidare finns det otaliga fall där par som inte verkar kunna få barn känner mindre oro när de köper en hund som de kan ta hand om och ge sin kärlek till. När de sedan har lyckats sänka sina ångestnivåer kommer ofta graviditeten som de längtat efter.

Det förbättrar vår självkänsla

Det finns nästan inget som är så tillfredsställande som att komma hem efter jobbet och veta att din hund kommer hoppa av glädje det första den gör när du kliver innanför dörren.

Den bästa ursäkten till att börja motionera

Att ha en hund hemma tvingar dig att ta den till parken. Vilken bättre ursäkt finns det för att gå ut på en promenad och höja pulsen? Om du funderar på att gå ner i vikt är promenader eller turer med din hund utmärkta aktiviteter för att hjälpa dig att nå dina mål.

Det gör dig mer social

Att ta ut din hund på en promenad kan vara en otrolig möjlighet att starta konversationer i parken med andra som gör samma sak.

Ett gott exempel för barnen

För de små innebär ett husdjur en perfekt möjlighet att lära sig goda värden som att ta ansvar och ta hand om andra.

När du väljer ett husdjur är det viktigt att tänka på några saker

Hur mycket tid kommer du att kunna ägna åt dem?

En katt är bäst för de som lever mer upptagna liv eftersom de inte behöver lika mycket personlig uppmärksamhet som en hund och kan vara lyckliga inomhus. En hund måste tas ut på promenerad dagligen. Kommer du att kunna ta den till parken varje dag?

Oavsett var du bor kan du adoptera katter och hundar som behöver ett hem. Även om de inte är renrasiga är de en lika bra källa till kärlek som djur med en stamtavla, och du kan ge ett djur som under andra förhållanden skulle vara ensamt och ha försummat ett bra liv. Många har räddats från gatan eller från en vanvårdande tillvaro. Om du har en massa kärlek att ge, tveka inte att adoptera ett djur!

Hur mycket utrymme behöver du ge dem?

Små hundar är bra för lägenheter, medan de större raserna kan känna sig obekväma om de inte tilldelas tillräckligt med utrymme.

Så snart du har tagit hänsyn till dessa frågor är det dags att sluta vänta: det finns inget hälsosammare än att välkomna ett djur till ditt hem och ge det din kärlek!


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Gómez G., L. F., Atehortua H., C. G., & Orozco Padilla, S. C. (2007). La influencia de las mascotas en la vida humana. Revista Colombiana de Ciencias Pecuarias, ISSN-e 0120-0690, Vol. 20, No. 3, 2007, Págs. 377-386.
  • Botero, T. (2013). Tenencia responsable de mascotas. Foro de Discucion “Tenencia Responsable de Mascotas.”
  • Campos, M. De. (2014). Terapia Asistida Con Animales (Taca). ASDOPEN-UNMSM. https://doi.org/10.1017/CBO9781107415324.004
  • Shiloh, S., Sorek, G., & Terkel, J. (2003). Reduction of state-anxiety by petting animals in a controlled laboratory experiment. Anxiety, stress, and coping, 16(4), 387-395.
  • McConnell, A. R., Brown, C. M., Shoda, T. M., Stayton, L. E., & Martin, C. E. (2011). Friends with benefits: on the positive consequences of pet ownership. Journal of personality and social psychology, 101(6), 1239.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.