Hundar kan bekämpa hemlängtan

När du inte är med dina närstående saknar du dem. Det känns som att det är omöjligt att leva utan dem. Men en studie har visat att det bästa man kan göra för att bekämpa hemlängtan är att skaffa en hund. Lär dig mer i den här artikeln!
Hundar kan bekämpa hemlängtan

Skriven av Ángela Aragón

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Lider du ofta av hemlängtan? I den här artikeln berättar vi om de negativa effekterna och om en något oväntad lösning. Nostalgi är smärtan eller olustigheten du känner efter att ha förlorat någon eller något du älskade.

Enligt Freud känns det som att en del av dig försvunnit tillsammans med det du förlorade, så känslan kan gå så långt att kunna klassas som depression. Det är därför bra att veta hur man hanterar det.

Populärkultur har lärt oss att det bästa man kan göra när man förlorar någon är att söka efter något eller någon att fokusera all denna kärlek på.

Men det finns andra, enklare sätt att hantera situationen än att ersätta en kärlek med en annan. Ett sätt är att skaffa ett husdjur eller regelbundet ägna tid med ett kärvänligt djur. Vanligtvis väljer vi en hund – de är trots allt lojala och kärvänliga.

Det visar sig faktiskt att idén har grund i vetenskapen. Ett forskarlag vid University of British Columbia har bevisat det i en studie. I studien kunde studenter som tvingats flytta för att gå i skolan komma över separationen bättre när de hade en hund att hjälpa dem med sin hemlängtan.

Det direkta resultatet var bättre akademiska prestationer.

Negativa effekter av hemlängtan

Kvinna med hemlängtan

Hemlängtan får dig att blicka tillbaka. Det förflutna är var personen du saknar befinner sig, och det är platsen du längtar efter att gå tillbaka till. Saker som händer i nuet känns trista i jämförelse med dina idealiserade minnen, samtidigt som framtiden känns som en förvirrande, avlägsen plats. På något sätt lever du fortfarande kvar i “gårdagen” du längtar efter, vilket gör nuet och morgondagen oviktiga.

Så när din hemlängtan blir ett sätt att vara snarare än en plats du besöker då och då glömmer du dina mål. Nostalgi fångar dig i en viss ålder och du kan inte längre njuta av livets olika skeden. Du ger inte ditt arbete eller dina lektioner den uppmärksamhet de förtjänar, du tänker inte på vad du verkligen vill och du upplever inte livets resa med passionen du inledningsvis hade hoppats på.

Det är därför det är så viktigt att forska mer kring detta ämne, speciellt när det gäller unga vuxna.

Djurassisterad terapi underlättar övergången från gymnasium till högskola

Husse och hund

Forskarna sammanställde information från 44 universitet. De valde förstaårsstudenter som indikerade att de led av hemlängtan och bad dem fylla i ett formulär för att mäta deras hemlängtan såväl som deras koppling till livet i skolan. Sedan valde de ut en grupp för djurassisterad terapi. Den andra gruppen väntade på sin tur om åtta veckor.

Studenterna som genomgick terapin fick 45 minuter i veckan med små grupper av hundar för att bekämpa sin hemlängtan. Efter åtta veckor fyllde eleverna i samma formulär som tidigare. Resultaten var upplysande: studenterna i den första gruppen rapporterade mycket mindre hemlängtan och bättre humör.

För studenterna som inte fick någon terapi förvärrades humöret.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.