Shinrin Yoku eller skogsbad: Vilka är fördelarna?

Att komma nära naturen är bra för kropp och själ. Lär dig alla fördelarna med skogsbad i den här artikeln!
Shinrin Yoku eller skogsbad: Vilka är fördelarna?
Elena Sanz

Granskad och godkänd av psykologen Elena Sanz.

Senaste uppdateringen: 20 november, 2022

Naturen har medicinska effekter för fysisk och mental energi. Ett av behandlingssätten är återkopplingen som kallas Shinrin Yoku, eller skogsbad, vilket är en terapi förknippad med att minska ångest och stress. Dess huvudsakliga mål är att främja välbefinnande genom kontakt med naturen.

Specifikt är det en terapi som är en del av är en del av traditionell skogsmedicin; en disciplin som ser skogen som en källa till hälsa. Att promenera genom skogen, njuta av ljudet av grenarnas sus, betrakta himlen och andas frisk luft har betydande fördelar för kroppen. Vilka? Ta reda på det nedan!

Vad är Shinrin Yoku?

På japanska betyder ” Shinrin” “skog”, medan “Yoku” betyder “att bada”. Kombinationen av de två orden översätts till “skogsbad” och syftar på att spendera tid i skogen på jakt efter lycka och bättre hälsa.

Terapin går tillbaka till 1980-talet och japanernas efterlevande av en hälsosam livsstil, då de frikopplade sig från det urbana livet för att “avgifta” sig från den tekniska boomen som blivit överväldigande för många människor.

Baserat på en andlig kur består skogsbad av att njuta av miljön samtidigt som du promenerar planlöst. Målet är att smälta in i miljön. På så sätt tros denna form av ekoterapi kunna stärka immunförsvaret.

Och även om mer forskning behövs, rapporterar exempelvis International Journal of Mental Health and Addiction positiva resultat av Shinrin Yoku för att minska symtom på ångest.

en kvinna som gör Shinrin Yoku
Vetenskapen har visat att kontakt med naturen ger oss fysiska och psykologiska fördelar.

Fördelarna med Shinrin Yoku

Att förbättra livskvaliteten och undvika psykiska och fysiska sjukdomar är de främsta fördelarna kopplade till skogsbad. Enligt International Forest Medicine kommer framtiden kommer att vara att ordinera denna typ av terapi som en förebyggande behandling.

Genom att koppla ihop oss med den naturliga miljön ökar sinnenas förmåga att uppfatta lukter, texturer, bilder, ljud och även smaker. Du får också träning av själva promenaden, vilket leder till ytterligare fördelar.

Shinrin Yoku förbättrar humöret

En studie utförd av International Journal of Environmental Research and Public Health visar att promenader i skogsområden minskar negativa känslotillstånd, speciellt med hänvisning till följande:

 • Ilska och fientlighet
 • Trötthet och förvirring
 • Spänningar och ångest
 • Depression och missmod

Visade forskningen att skogspromenader i stället ordentligt ökar vårt positiva humör.

Som en introduktion till metoden, ta en promenad på minst 40 minuter i skogen.

Stärker immunförsvaret

Enligt Mesoamerican Center for the Exchange of Knowledge and Forestry Experiences kan naturterapier öka de fysiologiska effekterna av avslappning.

Dessutom påverkar de eteriska oljor som frigörs av växter och träd kroppens försvar och stödjer kroppens motståndskraft mot sjukdomar. På denna punkt talar flera studier om den förebyggande effekten av ekoterapi på immunfunktioner. Effekterna återspeglas i följande fördelar:

 • Skydda hjärtat: Enligt Spanish Heart Foundation har långvariga aktiviteter i naturen en god inverkan på hjärt-kärlhälsan.
 • Lindra kronisk smärta: tillståndet av avslappning som du får av promenader i skogen tenderar att lindra värk och smärta hos patienter med svår smärta, fibromyalgi eller trötthet.
 • Reglera blodtryck: skogsbadet mäter blodtrycket före och efter promenaden. Teoretiskt sett gör det att promenera omkring och betrakta naturen att blodtrycket sjunker vilket i sin tur bidrar till bättre blodcirkulation.

Minskar sömnstörningar

Ett skogsbad på kvällen är till nytta för nattsömnen vad gäller tid, djup och kvalitet. Genom att koppla av blir det lättare att sova.

Shinrin Yoku sänker stressnivåerna

Kortisol är stresshormonet kopplat till huvudvärk, hudsjukdomar, förhöjt blodtryck och andra patologier. Hur kontrollerar ett skogsbad utsöndringen av denna steroid?

Enligt amerikanska Association of Nature and Forest Therapy minskar upplevelsen kortisolnivåerna genom att stimulera vila och bevara energi.

Skogsbad ökar kreativiteten

Att promenera i skogen är fördelaktigt också för den kreativa instinkten. I en National Geographic-intervju granskar man en studie som University of Kansas genomfört med en grupp backpackers, som reste omkring i 3 dagar. Vid deras återkomst visade de på ökad kognitiv förmåga och kreativitet.

Dessa stunder bland skogens träd ger också en paus från teknik och information, vilket öppnar vägen för nya inspirationskällor.

I detta avseende kommenterar American Heart Association att en förändring av landskapet är ett utmärkt alternativ för att återuppliva den kreativa ådran, eftersom man i naturen hittar stimuli som skärmar inte ger.

Bidrar till förbättrad lungaktivitet

Vårt andningssystem syresätter vårt blod och eliminerar koldioxid, för vilket det kräver en virtuell kontakt mellan frisk luft och blod.

Enligt Världshälsoorganisationen andas 99 % av världens befolkning luft som är sämre än kvalitetsgränserna. Även om tusentals städer runtom i världen övervakar luften för sina invånare, lever människor med ohälsosamma halter av kvävedioxid och partiklar.

Skogsbaden hjälper till att rena lungorna från ansamling av gaser och andra typer av stadsföroreningar som orsakar problem i lungverksamheten.

Varför ska du börja utövanda Shinrin Yoku?

Promenaderna kräver din tid och att du inte har bråttom. Du måste också vara uppmärksam på de budskap som naturen sänder för att stärka relationen till den. För att genomföra din skogspromenad behöver du följande redskap:

 • Karta på hela rutten.
 • Vatten för att upprätthålla vätskebalansen längs vägen.
 • Ryggsäck som du kan bära lite saker i.
 • Bekväma kläder, inklusive gymnastikskor eller stövlar.

Du kanske också vill läsa: Yogapositioner som återställer energin

Så här går Shinrin Yoku till

Även om terapin går att göra både ensam och i grupp, kan det åtminstone första gången vara en bra idé att ha stöd av en guide certifierad av någon skogsmedicinsk förening. Utför följande steg för din Shinrin Yoku:

 1. Val av skog: utflykterna för att “bada” i skogsområden bör inte vara improviserade. Processen börjar med att man väljer skog – helst utan sluttningar – men med flera olika stigar, våtmarker, stenar, gläntor och arter.
 2. Upplev sensationer: gå i lugn takt och i total tystnad för att låta intuitionen leda. Om du vill, krama ett träd, smaka på ett bär eller rör vid en sten. Lyssna på naturens ljud och lukta på miljön. Låt dina fötter känna sina steg mot marken ett ögonblick.
 3. Upplevelsens manifestation: ta ett ögonblick för att pausa resan, bilda en cirkel och dela upplevelsen. För att göra detta håller deltagarna ett naturligt element i sina händer, som ett tecken på vem som har ordet. Efter att ha uttryckt sina känslor skickar man elementet vidare till en partner.
 4. Teceremoni: sessionerna varar vanligtvis från 40 minuter till 3 timmar. Som avslutning erbjuder guiden en infusion tillagad med växter som man samlat in längs vägen. Denna handling symboliserar integrationen mellan skogen och personen.
Shinrin Yoku
Shinrin Yoku minskar stress och ångest.

Vem kan ta ett skogsbad?

Vi kan alla gå ut och ta ett skogsbad, särskilt passande kan det vara när vi går igenom perioder av stress. Även personer som behöver träna på grund av medicinska rekommendationer upplever att dessa promenader är ett roligt och hälsosamt alternativ. Om fysiska hinder gör det svårt att ta sig ut i skogen, kan man även utföra Shinrin Yoku i virtuella miljöer. Forskning har funnit att digital ekoterapi leder till liknande psykologiska effekter som vid skogsbad i en verklig skogsmiljö. SÅ vad väntar du på, ta dig ut i skogen redan idag!


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.