Åtta anledningar att gå på promenader

Trots det faktum att promenader är så fördelaktiga så har gymmens popularitet fått denna aktivitet att spela andra fiol. I denna artikel ska vi dela med oss av åtta anledningar att gå på promenader.
Åtta anledningar att gå på promenader
Daniel Baldó Vela

Skriven och verifierad av Sjuksköterska Daniel Baldó Vela.

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Tror du att man måste gå till gymmet för att bibehålla en aktiv livsstil? Så är faktiskt inte fallet. Det finns många anledningar att gå på promenader regelbundet, och idag ska vi tala om några av dem.

Promenadernas popularitet

Trots det faktum att det är fördelaktigt så väljer färre och färre att ägna sig åt fysiska aktiviteter utomhus. För tillfället får promenader spela andra fiol i favör för träning på gymmet.

Det finns dock många bra anledningar att gå på promenader istället.

Den senaste årliga rapporten om den europeiska hälso- och fitnessmarknaden reflekterar att gymträning har blivit den mest utövade fysiska aktiviteten. Man måste dock inte betala gymmedlemskap för att hålla sig frisk.

Dagliga promenader är extremt fördelaktiga, och i denna artikel kommer du upptäcka åtta anledningar varför.

Att ta promenader minskar kroppsfett

Att promenera är den perfekta fysiska aktiviteten för att bränna kroppsfett. Detta eftersom det låter en bibehålla en hjärtrytm på 65% av maximala 220 minus ålder för män och 226 minus ålder för kvinnor).

Därför garanterar det att man använder kroppsfettet som det primära bränslet. Till skillnad från kardiovaskulära aktiviteter bevarar det dessutom muskelmassa.

Det ökar utsläppet av serotonin

Serotonin är en fundamental signalsubstans för att reglera socialt beteende, känslor, humör och vissa fysiologiska funktioner, såsom sömn, mat och muskelsammandragning.

Serotoninbrist är kopplat till många mentala tillstånd, inklusive depression och ätstörningar. Exponering för solljus och fysisk aktivitet ökar produktionen av serotonin.

Detta leder till bättre humör och lägre risk för depression samt kognitiva försämringar.

Promenerande kvinnor

Att utöva fysiska aktiviteter utomhus minskar risken för depression och demens.

Det förbättrar vitamin D-syntesen

Vitamin D är viktigt för att bibehålla god ben-, immun- och hjärnhälsa. Vår huvudsakliga källa för vitamin D är vår hud, eftersom den omvandlar 7-dehydrokolesterol till vitamin D3 när den utsätts för solljus.

Exponering för solen är därför vitalt för att få tillräckligt med vitamin D, och att ta promenader är ett utmärkt sätt att få lite solljus!

Det bästa är att exponera minst 10% av kroppen för solen i 30 minuter om dagen utan solskydd.

Det är dock viktigt att notera att du endast ska utsätta dig för solen utan solskydd i 30 minuter. Se till att använda solskydd om du ska befinna dig i solen längre.

Ta promenader för att sänka blodtrycket

Efter promenader är en aerobisk aktivitet är det ett perfekt sätt att bibehålla blodrycket inom hälsosamma nivåer. En studie av Álvarez et al. (2013) upptäckte en avsevärd sänkning av blodtrycket hos barn, ungdomar och vuxna efter 60 minuters aerobisk träning.

Många anser att det är en av de bästa aktiviteterna för att kontrollera blodtrycket, och Världshälsoorganisationen (WHO) rekommenderar att man går minst 150 minuter i veckan.

Att utöva aerobiska aktiviteter hjälper till att hålla blodtrycket på normala nivåer.

Promenader förbättrar hjärthälsan

Det hjälper till att bibehålla normala blodsockernivåer

Ytterligare en av våra anledningar att gå på promenader är för att bibehålla normala blodsockernivåer.

Detta tack vare den ökade energiförbrukningen och insulinkänsligheten under de kommande 24-48 timmarna efter att man ägnat sig åt fysisk träning.

Därmed kan det minska risken för samt kontrollera typ 2-diabetes.

Denna artikel kanske intresserar dig: Huskur som reglerar blodsocker och kolesterol

Det förbättrar hjärt- och blodkärlshälsan

Måttlig fysisk aktivitet, såsom att promenera, förbättrar hjärtats förmåga att dra ihop sig. Detta får hjärtat att jobba bättre, vilket håller det i bättre skick.

Tack vare dess kärlvidgande effekt förbättrar denna aktivitet även blodcirkulationen , vilket minskar risken för cirkulationskollaps och därmed risken för hjärtinfarkt eller stroke.

Föreningar för hjärt-, lung- och blodhälsa förespråkar konstant regelbunden träning för att förbättra folkhälsan.

Förbättra hjärthälsan

Att promenera regelbundet förbättrar hjärtfunktionen och minskar risken för hjärtinfarkt och stroke.

Anledningar att gå på promenader: det sänker kolesterol- och triglyceridnivåer

Att ta promenader hjälper till att sänka kolesterol- och triglyceridnivåerna, och förbättrar även förhållandet mellan bra och dåligt kolesterol.

Tack vare dess effekter på viktnedgång förbättrar det även effekten av läkemedel som skrivits ut för att sänka överflödigt kolesterol.

Allt detta minskar i sin tur risken för ischemiska tillstånd, som de vi nämnde i punkten ovan.

Det höjer din förmåga att ägna dig åt fysiska aktiviteter

Att ta en promenad är gratis, kräver inte att du har bra kondition och kan göras varsomhelst, närsomhelst. Detta underlättar för dig att hålla den fysiska aktiviteten uppe, och du kan göra det med vem som helst!

Som du kan se finns det många anledningar att gå på promenader, och de ger dig alla fördelarna med att leva en aktiv livsstil. Så vad väntar du på? Börja ta promenader redan idag!


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.