Huskur som reglerar blodsocker och kolesterol

juni 8, 2019
För att tydligt se de positiva förändringarna efter en kur med pumpajuice rekommenderas det att man tar ett blodprov både före och efter behandlingen.

Diabetes och kardiovaskulära sjukdomar är kända för att vara ”tysta” sjukdomar. Därför är det mycket viktigt att hålla dem under kontroll. Reglering av blodsocker och kolesterol är viktigt för att förhindra komplikationer av dessa sjukdomar. Nedan ska du få lära dig hur du kan göra detta med ett mycket enkelt recept.

Denna huskur fungerar som ett komplement till andra behandlingar som är nödvändiga för att balansera hormonnivåerna och ämnen i kroppen associerade med diabetes samt hjärt- och kärlsjukdomar. Självklart bör du komplettera denna huskur med en balanserad och näringsrik kost som är lämplig för ditt hälsotillstånd.

Vad är diabetes och vad orsakar det?

Diabetes är en kronisk sjukdom

Diabetes mellitus är en kronisk sjukdom som uppstår när bukspottkörteln inte producerar insulin korrekt. Det kan vara att den inte producerar tillräckligt med insulin för kroppens behov, eller att bukspottkörteln inte använder det effektivt.

Insulin har funktionen att reglera kroppens sockernivåer. Därför orsakar en obalans i produktionen av detta hormon blodsockret att öka. Det betyder att diabetes inte nödvändigtvis innebär höga sockernivåer, utan kan handla om att bukspottkörteln har en oförmåga att hantera insulin.

Om diabetes inte kontrolleras kan det skada vissa organ eller system i kroppen. I vissa extrema fall kan amputation vara nödvändig.

Enligt Världshälsoorganisationen (WHO) var högt blodsocker orsaken till 2,2 miljoner dödsfall 2012, och 2014 hade 8,5 procent av världens vuxna diabetes.

År 2030 uppskattar WHO att diabetes kommer vara den sjunde största dödsorsaken världen över. Det är därför viktigt att ta hand om och reglera blodsockret.

Läs även denna artikel: Hur du använder lagerblad för att behandla diabetes

Varför ta hand om dina kolesterolnivåer?

Att upprätthålla normala kolesterolnivåer är också mycket viktigt för god hälsa. Kolesterol är ett ämne som finns i alla celler i kroppen och det är nödvändigt för att kroppen ska fungera ordentligt. Men när det finns en för stor mängd av detta ämne, uppblandas det med andra ämnen och orsakar proppar i blodkärlen. När blodkärlen blir igensatta, uppstår ett tillstånd som kallas ateroskleros. Detta kan i sin tur leda till mer allvarliga hjärt- och kärlsjukdomar.

Enligt WHO är hjärt- och kärlsjukdomar de mest dödliga sjukdomarna världen över, med 17 miljoner drabbade. Samtidigt är det en väldigt stor andel som diagnostiserats med hyperkolesterolemi som inte får ordentlig behandling eller uppföljning.

Om du vill minska risken för hjärt- och kärlsjukdom är det viktigt att du är försiktig med vad du äter. Undvik en stillasittande livsstil och börja röra på kroppen för att förbättra din livskvalitet.

Kolla även in denna artikel: 7 fantastiska fördelar med pumpor

Pumpasjuice som reglerar blodsocker och kolesterol

Ingredienser

  • 100 gr pumpa eller squash (ca 1,5 dl)
  • 2 dl vatten

Tillagning

  • Lägg de råa pumpabitarna i en mixer och mixa med vatten tills du får en jämn textur.
  • Konsistensen beror på din egen smak. Tycker du att drycken är för tjock, kan du tillsätta mer vatten.
  • För bästa resultat bör du dricka denna juice varje dag före frukost under en månad. Vi rekommenderar att du inte tillsätter något socker. Om du ändå vill ha drycken lite sötare, kan du tillsätta lite honung eller icke-artificiellt sötningsmedel.

Vilka är fördelarna med pumpa för ditt blodsocker och kolesterol?

Pumpa har fördelar för ditt blodsocker och kolesterol

Pumpor har högt innehåll av fiber samt vitaminerna A, B6 och E, kalium, järn, riboflavin och fosfor. Denna dryck hjälper inte bara till med att reglera ditt blodsocker och kolesterol utan även triglyceridnivåerna.

Hur funkar detta egentligen?

Denna dryck främjar renandet av toxiner från blodet och rensar artärerna. Detta avlägsnar det dåliga kolesterolet (LDL) vilket förebygger hjärt- och kärlsjukdomar.

Dess fibrer hjälper till att motverka förstoppning och förbättrar matsmältningssystemets funktioner. Det stärker också kroppens övriga funktioner genom det städar ut det som kroppen inte längre behöver.

Mer om pumpa och diabetes

När det gäller effekterna på blodsockernivåerna, har flera studier visat positiva resultat vid regleringen av insulin hos råttor. Forskarna har framgångsrikt replikerat dessa resultat hos mänskliga diabetespatienter, och därigenom dragit slutsatsen att detta bekräftar att pumpa är effektiv vid behandling av denna sjukdom.

Genom att införliva pumpa som ett regelbundet inslag i din kost, som juicer eller som soppor, kommer du att ge flera olika hälsofördelar till din kropp. Självklart bör du inte glömma bort att äta en i övrigt ordentlig kost, eftersom detta alltid är viktigt för att hålla sig frisk. Du bör därför undvika att äta mat som negativt påverkar ditt blodsocker och kolesterol.

Dessutom bör du regelbundet träffa en specialist för att gå igenom ditt allmänna hälsotillstånd och övervaka nivåerna av hormoner och andra ämnen i kroppen. På så vis kan du enklare reglera dessa i det fall de förändras.

Kom ihåg att det är viktigt att upptäcka dessa avvikelser i tid för att kunna agera snabbt och förhindra komplikationer senare i livet. Tänk också på att inkludera lite fysisk aktivitet i din dagliga rutin för att undvika att kroppen är helt stillasittande.

Adams, G. G., Imran, S., Wang, S., Mohammad, A., Kok, S., Gray, D. A., … Harding, S. E. (2011). The hypoglycaemic effect of pumpkins as anti-diabetic and functional medicines. Food Research International. https://doi.org/10.1016/j.foodres.2011.03.016

YOSHINARI, O., SATO, H., & IGARASHI, K. (2009). Anti-Diabetic Effects of Pumpkin and Its Components, Trigonelline and Nicotinic Acid, on Goto-Kakizaki Rats. Bioscience, Biotechnology, and Biochemistry. https://doi.org/10.1271/bbb.80805

Bayat, A., Heydaribeni, M., Feizi, A., Iraj, B., Ghiasvand, R., & Askari, G. (2014). The effect of pumpkin and probiotic yogurt consumption separately or/and simultaneously on type II diabetes. Journal of Isfahan Medical School.