Symptom på blodpropp som du bör se upp med

Symptomen på blodpropp är olika beroende på var proppen sitter. Lär dig hur du läser tecknen.
Symptom på blodpropp som du bör se upp med

Senaste uppdateringen: 30 oktober, 2020

Det finns en rad olika symptom på blodpropp, som ser olika ut beroende på var blodproppen sitter i kroppen. Vi ska berätta om de olika tecknen som kan vara bra att känna igen. Men först ska vi berätta vad blodproppar är, och vad som kan orsaka dem.

När blodproppar bildas i blodkärlen innebär det stora risker för hälsan. En blodpropp är en blodklump som förändras från vätskeform till en gelatinös eller halvfast form.

När dessa flyter fritt i blodomloppet kan de delvis eller helt blockera en artär eller ven, vilket leder till ett tillstånd som kallas trombos, eller helt enkelt blodpropp.

Med tanke på att allting i kroppen är sammanbundet med blodkärl innebär det att en blodpropp kan flyta iväg vart som helst, vilket är extremt farligt.

Vandrar den mot hjärtat, hjärnan eller lungorna finns det risk för att den fastnar och orsakar embolism eller hjärt- eller hjärninfarkt.

Det finns två typer av blodproppar:

 • Arteriell. Dessa är blodproppar som bildas i artärerna och hindrar syre från att nå huvudorganen.
  • Blodproppar kan orsaka otaliga komplikationer som bland annat hjärtinfarkt, stroke och intensiv smärta.
 • Venös. Venösa blodproppar bildas långsamt i venerna, vilket är varför symtomen tar längre på sig att uppträda.
  • De förekommer ofta i armarna, benen och bäckenområdet.
  • I allmänhet är dessa blodproppar immobila. Det finns emellertid alltid en risk att de kan flytta sig och då bli en allvarlig hälsorisk.

Riskfaktorer för blodpropp

Vissa situationer kan öka risken för att man drabbas av blodpropp, såsom följande:

 • Att hålla kroppen i samma position under en längre tid sätter tryck på blodkärlen, vilket hindrar blodflödet.
 • Långa resor överstigande fyra timmar kan också orsaka blodproppar.
  • Att sitta stilla under långa perioder hindrar blodet från att flöda ordentligt, vilket kan leda till blodproppar.
 • Långa perioder i sängen eller vilande.
 • Vissa p-piller.
 • Familjehistoria.
 • Stillasittande livsstil.
 • Ålder.
 • Fetma.
 • Rökning.

Se upp för dessa symptom på blodpropp

1. Oförklarlig hosta och andningssvårigheter

Pulsökning och andningssvårigheter kan vara ett symptom på blodpropp

En blodpropp i lungorna minskar syrgasflödet i kroppen, vilket ökar pulsen.

En ökad puls tillsammans med andningssvårigheter är ett symptom på blodpropp som är bra att känna igen. Det är vanligtvis en varningssignal för lungemboli.

2. Humörförändringar

Andra symtom på blodpropp som irritabilitet, förvirring, hallucinationer eller kramper kan varna för faran att det finns en arteriell trombos i hjärnan.

Det händer när en blodpropp sitter i vägen och hindrar flödet av syre och glukos i blodet. Som ett resultat kan inte hjärnan fungera som den ska.

3. Trötthet

Trötthet är ett svårdiagnosticerat symptom

När det finns en blodpropp någonstans i kroppen aktiveras kroppens försvarsorganismer, vilket ibland kan leda till trötthet eller utmattning.

Det är ofta svårt att diagnostisera symptom som trötthet, eftersom det kan komma av så många olika orsaker. Det är därför det är så viktigt att vara uppmärksam på andra möjliga symtom på blodpropp som uppträder samtidigt.

I många fall upplevs en trötthet utan någon uppenbar anledning. Det kan upplevas även efter en hel natts ordentlig sömn.

4. Svullna lemmar

Det kallas djup ventrombos. Det hindrar blodflödet i cirkulationssystemet, vilket försvårar för syre från att nå vitala organ i kroppen.

Du måste vara mycket försiktig om till exempel ett ben eller en arm sväller upp snabbt, speciellt om det samtidigt gör ont. Gör inte misstaget och tänk att det är en svullnad som beror på vätskeretention, för detta är ett klart symptom på blodpropp.

5. Arm- eller benvärk

Skarp smärta är ett symptom på blodpropp

En lokal och skarp smärta är ett annat symptom på blodpropp. Det uppstår ofta när man går eller böjer benen och armarna.

Man kan också uppleva domningar tillsammans med smärtan.

6. Utbuktande vener

Utbuktande vener leder normalt inte till komplikationer eller större problem. Men när det däremot finns en blodpropp som sätter tryck på blodkärlen kan det leda till inre rupturer, rodnad eller blåmärken.

Ibland kan åderbråck vara ett resultat av en venös blodpropp i benen.

7. Röda streck på huden

Var uppmärksam på röda streck, rodnad och varm hud

Upptäcker du röda streck på huden längs venerna bör du undersöka om du även har andra hudförändringar.

Var samtidigt också uppmärksam på humörsvängningar. De röda strecken gör så att området på kroppen känns varmt vid beröring.

8. Feber

Har man en blodpropp som lossnar och vandrar i blodflödet kan det orsaka feber. Febern kommer ofta tillsammans med svettningar, skakningar, migrän, uttorkning, fysisk svaghet och aptitlöshet.

Rekommendationer för att förhindra blodproppar

 • Ät mat rik på vitamin B3, C och E som gynnar god blodcirkulation. Även vitlök, zink, magnesium, mangan och mineraltillskott är bra.
 • Sluta röka. Cigaretter underlättar bildandet av blodproppar.
 • Håll en hälsosam vikt som är rätt för din längd och kroppsstorlek. Håll dig i form med regelbunden träning.
  • Övervikt och en stillasittande livsstil är de huvudsakliga orsakerna till hjärt- och kärlsjukdomar och hjärtattacker från vandrande blodproppar i blodomloppet.
 • Var försiktig om du tar orala preventivmedel eftersom hormoner kan öka blodkoagulering.

 


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.