10 frukter och grönsaker som motverkar vätskeretention

För att behandla vätskeretention är det viktigt att äta frukter med högt vatteninnehåll så att du stimulerar urinproduktionen och blir av med avfall.
10 frukter och grönsaker som motverkar vätskeretention
Elisa Morales Lupayante

Skriven och verifierad av idrottspedagog och nutritionist Elisa Morales Lupayante.

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Om du lider av vätskeretention är det extra viktigt att hålla koll på din kost. Som tur är finns det frukter och grönsaker som motverkar vätskeretention naturligt. Eftersom de innehåller mycket vatten, hjälper  de dig att eliminera överflödiga vätskor genom urinen. Fortsätt läsa för att lära dig mer!

Hur fungerar livsmedel som motverkar vätskeretention?

Det finns ämnen som har förmågan att öka urinproduktionen och därmed motverkar vätskeretention, och dessa kallas för vätskedrivande medel. De rekommenderas för personer som lider av vätskeretention eller ödem. De goda nyheterna är att de utöver att låta dig släppa ut ansamlat vatten även stimulerar funktioner i njurarna. Dessa organ har hand om att filtrera blodet och eliminera gifter.

Överflödiga vätskor är inte bra för kroppen eftersom de kan öka blodtrycket och påverka hjärthälsan. Vi kan dra nytta av de vätskedrivande egenskaperna hos många frukter och grönsaker utan att behöva använda läkemedel.

Frukter och grönsaker som motverkar vätskeretention

Det bästa vätskedrivande medlet som finns är utan tvekan vatten. Du har säkert läst eller hört att man bör dricka minst två liter vatten om dagen. Vi kan även dricka naturliga vätskor och nära oss själva på kuppen – så hur gör man? Med naturliga livsmedel som frukt och grönsaker. Om du har problem med vätskeretention ska du inte tveka att lägga till följande i kosten.

1. Ananas

Ananasjuice i glas

Denna frukt innehåller många näringsämnen som inte bara hjälper till att eliminera vätskor, utan även stärker levern, hjärtat och lungorna.

 • Ananas tillhandahåller vitaminer (A, B6, B9, C och K) samt mineraler (natrium, kalium, järn, kalcium och magnesium).
 • Som om det inte vore nog är ananas med sina vätskedrivande egenskaper även laxerande, och hjälper dig om du lider av förstoppning. Det är utan tvekan en potent rensare och avgiftare för kroppen.

Tveka inte att äta en skiva ananas varje dag, oavsett om det är till frukost, på förmiddagen eller som dessert till andra måltider.

2. Tomat

 • Tomat används i många av våra favoriträtter och hjälper till att motverka vätskeretention samtidigt som den tillhandahåller gott om kalium. Detta hjälper till att motverka effekten av natrium (en av orsakerna till ödem).
 • Tomat innehåller även vitamin C, som hjälper njurarna för att öka urinproduktionen. De är även snåla på kalorier.

Du bör äta dem råa för att dra nytta av alla deras fördelar.

3. Vattenmelon

Vattenmelon i skivor
 • Den består till stor del av vatten.
 • Vattenmelon är väldigt snål på kalorier och därför rekommenderad för dieter när man försöker tappa vikt. Den avgiftar och eliminerar vätskor.
 • Vattenmelon har även gott om vitamin A och kalium.

Det finns inget mer uppfriskande än en skiva vattenmelon en varm sommardag.

4. Spenat

Spenat ger dig inte bara otrolig styrka i sann Karl Alfred-anda, utan är även rik på magnesium och B. Den har även intressanta vätskedrivande egenskaper. Samtidigt tillhandahåller spenat de nödvändiga fibrerna för att stimulera tarmkanalen och motverka förstoppning.

Ät spenat rå i sallader för att dra full nytta av egenskaperna.

5. Melon

skivade galiameloner

Melon är ytterligare en frukt som till stor del utgörs av vatten, och vi rekommenderar den definitivt när du lider av vätskeretention.

 • Den stimulerar produktionen och utdrivningen av urin, vilket rensar kroppen på gifter och avfall.
 • Melon innehåller knappt några kalorier och är väldigt mättande.
 • Den tillhandahåller dig även med kalium för att hjälpa dig att kontrollera balansen av vätskor i kroppen.

6. Kronärtskocka

Kronärtskockor har renande och vätskedrivande egenskaper som du inte bör ödsla bort. De kan nämligen ätas på hundratals olika sätt, och det bästa är att de tillhandahåller kroppen med det kalium den behöver för att eliminera överflödiga vätskor.

7. Äpple

Uppfriskande äpplen i skål

När vi tar en tugga av ett rött eller grönt äpple inser vi hur mycket vätska de innehåller. Det är därför de är så uppfriskande på sommaren. Det är dessutom en frukt som är otroligt renande. Den innehåller fibrer, vilket förbättrar tarmkanalen, och de nödvändiga näringsämnena för att eliminera vätskor genom urinen.

8. Avokado

Avokado är rik på essentiella fettsyror och kan hjälpa dig genom att ersätta majonnäs eller liknande produkter i din matlagning. Den tillhandahåller även vitamin C, magnesium och kalium. Därför rekommenderar vi att du äter avokado om du har problem med vätskeretention.

9. Grapefrukt

Grapefrukt delad på mitten

Alla citrusfrukter har stora mängder vatten och kan hjälpa personer som lider av ödem. De tillhandahåller dessutom vitamin C, och i många fall orsakas vätskeretention av brist på det.

Utöver grapefrukt rekommenderar vi att du äter apelsiner och mandariner när som helst under dagen. Det bästa är att äta dem till frukost för att ge kroppen dessa näringsämnen direkt.

10. Päron

Päron har massor av egenskaper (antiinflammatorisk, sammandragande, matsmältande och vätskedrivande).

 • De hjälper även till att rena blodet och tillhandahåller lösliga fibrer som reglerar funktionen hos tarmarna samt minskar kolesterolet.
 • Som om det inte vore nog består päron av mycket vatten och tillhandahåller vitamin C.

Andra frukter och grönsaker som också motverkar vätskeretention är papaya, sparris, banan, persilja, röda vindruvor och selleri.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.