Hur du använder lagerblad för att behandla diabetes

Lagerblad bör konsumeras med måtta. Om du är under någon behandling eller har några funderingar, rådgör med din läkare innan du gör någon huskur med denna växt.
Hur du använder lagerblad för att behandla diabetes

Skriven av Solimar Cedeño

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Diabetes är ett mycket allvarligt tillstånd. Miljoner människor runt om i världen har diagnostiserats med denna sjukdom. Men det går att minska risken för att drabbas av den, och även hjälpa till att kontrollera den på naturligt vis. Idag berättar vi om hur du använder lagerblad som hjälp vid behandling av diabetes, som ett komplement till läkarens instruktioner.

Om du har diabetes är det väldigt viktigt att du har regelbunden uppföljning hos sjukvården. Dessutom behöver du följa en speciell kost för att bibehålla normala blodsockernivåer.

Vad är diabetes?

Diabetes är ett allvarligt tillstånd

Diabetes är när bukspottkörteln har svårt att, eller inte kan, producera insulin och använda det effektivt. Därför har personer med diabetes förhöjda blodsockernivåer.

De vanligaste typerna av diabetes är typ 1 och 2. Typ 1-diabetes är när kroppen inte kan producera insulin, vilket gör att patienten dagligen behöver ta detta hormon. Denna sjukdom är vanligast hos barn och ungdomar.

Typ 2-diabetes när kroppen inte använder insulin korrekt för att kunna minska blodsockernivåerna. Det är den vanligaste typen och den uppkommer bland annat på grund av dåliga matvanor, övervikt och fysisk inaktivitet.

Globala data om diabetes

Ökningen av diabetesprevalens är oroväckande, vilket är varför experter försöker ta reda på hur man kan minska förekomsten av sjukdomen. Enligt Världshälsoorganisationen (WHO) hade 422 miljoner vuxna världen över diabetes år 2014. Detta motsvarar 1 på 11 personer.

År 2015 led 30,3 miljoner människor av sjukdomen bara i USA, enligt American Diabetes Association. Denna siffra utgör 9,4% av befolkningen. Samma år var diabetes den sjunde ledande dödsorsaken i USA. I Sverige är motsvarande siffror 500,000 diabetessjuka år 2017, vilket utgör 5% av befolkningen.

Det grundläggande vid denna sjukdom är förebyggande och kontroll. Att upprätthålla en hälsosam kost, träna och undvika tobak kan minska risken för sjukdomen. Men det finns också olika naturliga botemedel som hjälper till att behandla diabetes, som bland annat lagerblad.

Varför kan lagerblad hjälpa till att kontrollera diabetes?

Lagerblad tillhör växtfamiljen Lauraceae. De används ofta som krydda, men också för sina medicinska egenskaper. De har antioxiderande egenskaper, vilket kan minska symptomen vid typ 2-diabetes. Lagerblad hjälper till att minska cellförstöringen eftersom de motverkar fria radikaler.

Dessutom bidrar lagerblad till att bukspottkörteln kan fungera normalt. Detta hjälper till att sänka blodsockernivåerna.

För att få ta del av dessa läkande egenskaper, ska vi berätta hur du använder lagerblad och får ut det mesta från denna växt.

Hur du använder lagerblad för att behandla diabetes

Hur du använder lagerblad för att behandla diabetes

Lagerblad har många goda egenskaper. De stimulerar matsmältningssystemet, reglerar mensen och är antispasmodiska, slemlösande, antireumatiska och diuretiska.

För behandling av typ 2-diabetes kan lagerblad tas som te. Detta är ett av många sätt att skörda dess fördelar. Följ instruktionerna nedan för hur du gör detta te:

Hur du använder lagerblad för att göra ett te

Ingredienser

  • 1 liter vatten
  • 1 matsked färska lagerblad (ca 15 g)

Tillagning

  • Koka upp vattnet. När det börjar koka lägger du i lagerbladen.
  • Låt sjuda i tre till fem minuter.
  • Ta sedan av värmen och låt teet dra i ungefär tio minuter. Sedan silar du det och dricker.
  • Vi rekommenderar att du dricker upp till fyra koppar om dagen, det vill säga cirka 1 liter, uppdelat på hela dagen.

Säg “ja” till lagerblad, men med måtta

Lagerblad har tveklöst många medicinska fördelar, men man bör ta det med måtta. Överdriven konsumtion kan orsaka dermatit, astma och allergier. Det kan också bland annat orsaka illamående och irritera magen.

Personer med typ 1-diabetes bör inte dricka detta te. Gravida kvinnor och personer med blödningssjukdomar, njur-, hjärt- och leversjukdom eller magsår bör också avstå från det.

Denna artikel kan också intressera dig: 5 smoothies för att kontrollera blodsockernivåerna

Lagerblad har fantastiska egenskaper för att sänka blodsockernivåerna. Har du dock fått diagnosen diabetes bör du inte ersätta de läkemedel som din läkare ordinerat med detta te. Drick det endast som ett tillägg.

Nu vet du lite mer om de fantastiska egenskaperna hos lagerblad! Prova att göra ett lagerbladste idag! Men tänk dock på att rådgöra med din läkare först, så att du kan få råd om hur ofta du kan dricka det.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Khan, A., Zaman, G., & Anderson, R. A. (2009). Bay Leaves Improve Glucose and Lipid Profile of People with Type 2 Diabetes. Journal of Clinical Biochemistry and Nutrition. https://doi.org/10.3164/jcbn.08-188
  • Taufiqurrohman. (2015). Indonesian Bay Leaves As Antidiabetic for Type 2 Diabetes Mellitus. Jurnal Majority.
  • Sahin Basak S, Candan F. Effect of Laurus nobilis L. Essential Oil and its Main Components on α-glucosidase and Reactive Oxygen Species Scavenging Activity. Iran J Pharm Res. 2013;12(2):367–379.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.