Kanel: En huskur som motverkar diabetes

Även om kanel kan vara väldigt effektivt för att motverka diabetes ska du konsultera en läkare innan du börjar.
Kanel: En huskur som motverkar diabetes

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Kanel utvinns från trädet Cinnamomum verum. Det är en medicinsk och gastronomisk krydda, utöver att vara en huskur som motverkar diabetes.

Faktum är att det höga näringsvärdet och de aktiva ingredienserna gör att kanel kan användas för att kontrollera glukosvärdet i blodet hos patienter med diabetes. Vi behöver mer vetenskapliga bevis för att bevisa det, men ett regelbundet intag kan hjälpa till kontrollera tillståndet.

Vad är diabetes?

Blodprov på diabetes

Typ 1-diabetes är en kronisk sjukdom som karaktäriseras av en ackumulering av överskottssocker i blodet. Det hindrar med andra ord kroppen från att använda glukos på rätt sätt. Glukos är en substans som är nödvändig för kroppen, men den hanterar det inte alltid så bra.

Det finns flera olika typer av diabetes beroende på utvecklingen av sjukdomen:

Orsaker till diabetes

Diabetes uppstår när kroppen förlorar sin förmåga att använda insulin, eller när den producerar för lite i sköldkörtlarna.

 • Typ 1-diabetes har inte någon exakt orsak. Utvecklingen associeras med en obalans i immunförsvaret och en nedbrytning av de celler som producerar insulin.
 • Typ 2-diabetes, som exempelvis prediabetes, beror oftast på en resistans mot insulin eller en låg produktion av det.
 • Graviditetsdiabetes har hormonella orsaker och associeras med en resistens mot insulinceller.

Riskfaktorer

De vanligaste faktorerna kopplade till en ökad risk för diabetes är:

 • Ärftliga faktorer
 • Övervikt, fetma eller en stillasittande livsstil
 • Förekomsten av skadliga celler i immunförsvaret
 • Onormala nivåer av kolesterol och triglycerider

Hur kan man använda kanel som en huskur som motverkar diabetes?

Malen kanel i träsked

Kanel kan hjälpa till att kontrollera till exempel diabetes. Det är inte en mirakelkur, men om du använder kryddan i kosten kan den vara väldigt användbar för att reglera blodets glukosvärden.

En studie publicerad i 2003 bevisade det. I studien deltog 60 patienter med typ 2-diabetes. Var och en av dem använde mellan 1-6 gram kanel i sin dagliga kost.

 • Efter 40 dagars behandling och forskning hade glukosvärdena sjunkit med mellan 18 och 29%.
 • Resultaten visade även att man kan använda kanel i kosten för att minska påverkan från riskfaktorerna kopplade till diabetes, samt kardiovaskulära problem.

Hur använder jag kanel som en huskur som motverkar diabetes?

Te på kanel

Det finns många typer av kanel, men vi rekommenderar ceylonkanel, även kallad äkta kanel (cinnamomum zeylancium). Det är viktigt att du tänker på att inte överdriva dosen, då det annars kan ge upphov till biverkningar.

 • 3 eller 4 gram kanel per dag räcker.

Många föredrar att använda kanel i drycker och också efterrätter. Det är ett helt ok alternativ, men om du vill använda kanel som en huskur är det bäst att du tillreder kryddan som ett te.

Ingredienser

 • 1/2 matsked malen kanel
 • 2 dl vatten

Tillredning

 • Häll först den malna kanelen i kokande vatten och täck över.
 • Låt sjuda i 5-10 minuter och filtrera därefter.
 • Drick slutligen teet på tom mage på morgonen och en gång till under eftermiddagen.

Notera: Konsultera din läkare innan du provar huskuren om du redan genomgår en behandling för din diabetes.

Diabetes är en komplex sjukdom som inte har något botemedel. De drabbade kan trots det leva ett normalt liv så länge de förbättrar sina dagliga vanor – så varför inte testa en huskur som motverkar diabetes som en del av det?


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Khan, A., Safdar, M., Ali Khan, M. M., Khattak, K. N., & Anderson, R. A. (2003). Cinnamon Improves Glucose and Lipids of People with Type 2 Diabetes. Diabetes Care. https://doi.org/10.2337/diacare.26.12.3215
 • Khan, A., Safdar, M., Ali Khan, M. M., Khattak, K. N., & Anderson, R. A. (2003). Cinnamon Improves Glucose and Lipids of People with Type 2 Diabetes. Diabetes Care. https://doi.org/10.2337/diacare.26.12.3215
 • Qin, B., Panickar, K. S., & Anderson, R. A. (2010). Cinnamon: Potential role in the prevention of insulin resistance, metabolic syndrome, and type 2 diabetes. Journal of Diabetes Science and Technology. https://doi.org/10.1177/193229681000400324

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.