7 fantastiska fördelar med pumpor

Visste du att pumpor inte bara ger dig viktiga näringsämnen för att stärka ditt immunförsvar, utan även tar hand om din syn och till och med kan hjälpa dig gå ner i vikt?
7 fantastiska fördelar med pumpor

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Visste du att det finns fantastiska fördelar med pumpor? De växer på en ranka och tillhör Cucurbiteae-familjen. Det är samma familj som vattenmelon och gurka.

De kommer ursprungligen från södra Asien, men med tiden har de spritt sig till andra kontinenter. Först kultiverades de för sina frön eftersom de användes för både kulinariska och medicinska ändamål. Men tack vare fruktens mångsidighet och smak har den sakta börjat användas i kosten.

Pumpa innehåller stora mängder fibrer, antioxidanter och mineraler som för med sig många hälsofördelar. Vi vill därför dela med oss av 7 fantastiska fördelar med pumpor.

Pumpor skyddar synen

pumpor är bra för synen

Att äta pumpa ger din syn flera fördelar eftersom du får stora mängder vitamin A. Det är viktigt för att skydda dina ögon och göra dem mindre känsliga. Det motverkar även sjukdomar som katarakter och makuladegeneration. Tack vare dessa antioxidanter är pumpa perfekt för att skydda dina retinala celler från skador som orsakas av fria radikaler.

De stärker ditt immunförsvar

Pumpor är väldigt fördelaktiga för ditt immunförsvar tack vare innehållet av vitamin A, C och E, vilka stärker din kropps svar mot externa agenter som kan göra dig sjuk. De antioxidativa egenskaperna ökar cellernas kommunikation, något som är viktigt för att skydda dina celler från patogener.

C-vitaminet i pumpor stärker immunförsvaret och hjälper med behandlingen av olika infektioner och immunförsvarssjukdomar.

Förbättrar din matsmältning

Kvinna med platt mage

Eftersom de innehåller mycket kostfibrer har pumpor fördelar för matsmältningen. De ökar även upptaget av mineraler. Näringsämnena förbättrar tarmarnas rörelser och gör det enklare att bli av med rester som byggts upp i din tjocktarm. Tack vare det är pumpa bra mot förstoppning, parasiter och inflammationsproblem.

Hjälper dig att gå ner i vikt

Pumpajuice är bra för de som försöker gå ner i vikt. Det är snålt på kalorier, men rikt på fibrer och antioxidativa substanser. Det är avgörande för att ge stöd åt dina metaboliska funktioner. Att äta pumpor eller dricka pumpajuice håller dig mätt längre, och tar även bort vätskeretention och gifter från dina vävnader.

Motverkar inflammation

Kvinna på säng

Karatenoiderna ger pumporna sin karaktäristiska färg. De har även anti-inflammatoriska egenskaper som är perfekta för att behandla kroniska sjukdomar som diabetes och artrit. Genom att äta pumpor kontrollerar du inflammation i dina vävnader och motverkar för tidigt åldrande.

Som sagt innehåller pumpor även mycket C-vitamin och E-vitamin, som båda rekommenderas för att skydda ditt hjärta och din kognitiva hälsa.

Ger dig mer energi

Trots sina få kalorier bjuder pumpor på mycket energi. De kan förbättra din mentala och fysiska prestanda med sin stärkelse och sina kolhydrater. Till skillnad från andra livsmedel hjälper de till att skapa muskelglykogen istället för leverglykogen.

Det innebär att de är bra för att öka din muskelmassa efter träningar som fokuserar på dina muskler. De innehåller även viktiga mineraler som kalium, magnesium och zink. Alla dessa är nödvändiga för att bibehålla balanserade elektrolytnivåer.

De reglerar ditt blodtryck

Man mäter blodtryck

Det finns även fördelar med pumpor för blodtrycket eftersom de innehåller kalium, vilket balanserar dina natriumnivåer och sänker ditt blodtryck. Tillsammans med A- och C-vitaminerna reglerar det din cirkulation och minskar därmed risken för hjärtattacker.

De antioxidativa förmågorna främjar god hjärtfunktion och minskar dessutom ackumuleringen av plack i dina artärväggar.

Kände du till dessa fantastiska fördelar med pumpor? Nu vet du hur bra de är för din kropp, så börja äta mer pumpa!


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.