Tips för att rensa bort gifter och förbättra ditt immunförsvar

Tips för att rensa bort gifter och förbättra ditt immunförsvar

Senaste uppdateringen: 25 maj, 2022

Vad innebär det att ta bort gifter för dig? De flesta tänker på fasta, diet eller rening. De kan hjälpa dig att ta bort gifter från kroppen, men de tenderar att vara temporära metoder och kan orsaka uttorkning, ångest och utmattning. Du kommer därför i denna artikel få några tips för att rensa bort gifter och förbättra ditt immunförsvar, och du kommer även få en lista med avgiftande livsmedel.

Avgiftningsprocessen

Avgiftningsprocessen är faktiskt en naturlig process i levern, det största inre organ vi har. Tyvärr ger vi den ofta mycket arbete p.g.a de gifter som finns i vår omgivning: luften, vattnet, livsmedel, hemmet, kontoret, på bussen… Allt detta göra att kroppen har lättare att ackumulera gifter. Och ett svagt avgiftningssystem gör att vi utvecklar kroniska tillstånd (som kardiovaskulära sjukdomar, fetma, cancer och immunsjukdomar).

För att undvika ackumulering av gifter bör du äta nyttiga livsmedel, men även minska den tid du utsätter dig själv för gifter. Hur? Med en nyttiga kost och livsstil.

Smal kvinna

Hur kan du göra dig av med gifter för att förbättra ditt immunförsvar?

Ät frukter och korsblommiga grönsaker

Dessa livsmedel hjälper till att producera mer avgiftande enzymer. Exempelvis innehåller broccoli ämnen som ökar nivån av avgiftande enzymer och hjälper till att motverka cancer och tidigt åldrande.

Andra avgiftande livsmedel är:

Lägg till örter

Lägg till örter som rosmarin, koriander och vitlök till dina maträtter. Det är ett enkelt sätt att ge smak till din mat och samtidigt öka kroppens försvar. Allicin (vitlök), apigenin (koriander) och carnosol (rosmarin) är komponenter som ger dig fler avgiftningsenzymer.

Örter i kosten

Använd naturliga rengöringsprodukter

Rengöringsprodukter bör inte innehåller klor. Du kan välja gröna produkter som inte är giftiga, som exempelvis vinäger, bikarbonat eller citron. På det sättet inandas du inte skadliga kemikalier.

Var noga med det du inandas

Varje hem bör ha en kolmonoxidvarnare och ett brandlarm. Var väldigt försiktigt med din spis och ugn, för de kan avge kolmonoxid i luften.

Om du går nära en brand eller en fabrik med rök från skorstenarna bör du försöka använda en mask för att inte andas in giftiga ämnen. Om du inte tycker om att ha på dig det ute bör du undvika platser med mycket trafik. Undvik även att gå nära folk som röker.

Träna minst tre gånger per vecka

Fysisk aktivitet ökar din hjärtrytm och gör att ditt blod rör sig och för med sig näringsämnen till organen, samt tar bort oönskade rester.

Simma regelbundet

Bemöt eld med eld

Kapsaicin är en kemisk substans som genererar värme; den finns i peppar, jalapeños och cayennepeppar. Genom att stimulera blodcirkulationen och metabolismen hjälper dessa livsmedel kroppen att göra sig av med gifter.

Det kan vara svårt för de som inte är vana vid kryddig mat, men du kan få samma effekt från vitlök, ingefära och senap.

Livsmedel som hjälper dig att rensa bort gifter och förbättra immunförsvaret

Tänk på följande lista med livsmedel som aldrig bör fattas i din kost:

Tomat

Innehåller vitamin C, som hjälper till att förbättra ditt immunförsvar. Tomater skyddar även mot solskador.

Druvor

Renar blodet och tarmarna, stärker hjärtat, minskar kolesterol, är vätskedrivande och laxerande. Innehåller även antioxidanter som stimulerar den kardiovaskulära hälsan och motverkar cancer.

Det rekommenderas att du väljer de röda eftersom de motverkar blodkoagulering och är en bra källa till kalium och fibrer.

Ät vindruvor

Selleri

Tar bort överskottsmaterial från kroppen. Är även bra för tarmrörelserna (innehåller mycket fibrer) och förbättrar blodcirkulationen. Innehåller vitamin C och stärker cellväggarna.

Sparris

Innehåller folsyra, kalium, fibrer, vitamin C och betakaroten. Stärker hjärnans funktion samt nervsystemet, och motverkar cancer. Är vätskedrivande och främjar eliminering av gifter via urinen.

Citron

Renar kroppen och innehåller vitamin C och många antioxidanter som stärker cellerna. Stimulerar även gallblåsan och gör att matsmältningsfunktionen fungerar bättre.

Vattenkrasse

Innehåller 15 olika vitaminer och mineraler. Är vätskedrivande, renar blodet, motverkar vätskeretention och förbättrar den hepatiska funktionen och hudens hälsa. Innehåller mer kalcium än mjöl, lika mycket vitamin C som en apelsin och mer järn än spenat.

Följ ovan nämnda tips för att rensa bort gifter och förbättra ditt immunförsvar.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • García Bacallao L, García Gómez LV, Rojo Domínguez DM y Sánchez García E. Plantas con propiedades antioxidantes. Rev Cubana Invest Bioméd 2001;20(3)

  • Acevedo B, Montiel M y Avanza J. Estudio cinético de la degradación de la actividad antioxidante hidrosoluble de jugos cítricos por tratamiento térmico. FACENA 2004;20:91-95
  • Arreola R, Quintero-Fabián S, Lopez-Roa RI, Flores-Gutierrez EO, Reyes-Grajeda JP, Carrera-Quintanar L, et al. Immunomodulation and anti-inflammatory effects of garlic compounds. Journal of Immunology Research. 2015.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.