Fördelarna med att äta vitlök på morgonen

Visste du att vitlök inte bara är gott i maten, men kan motverka sjukdomar? Läs vidare och lär dig mer!
Fördelarna med att äta vitlök på morgonen

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Vitlök är populärt i hela världen som smaksättare till mat. Men utöver dess gastronomiska användningar kan du även äta vitlök för att motverka och förebygga en rad olika sjukdomar. Även om du inte tycker om lukten eller smaken är det värt besväret.

Varifrån har vitlökens fördelar sitt ursprung?

Vitlök kommer från Centralasien och har använts som medicin sedan antikens dagar i Indien och det antika Egypten. Den har därefter genom århundraden spritt sig till resten av världen och hjälpt motverka många motverka olika sjukdomar.

Världens kulturer har integrerat vitlök som ett livsmedel med läkande egenskaper, som kan motverka både inre och yttre problem med hälsan. Det är ett livsmedel som har rekommenderats förr och som fortfarande rekommenderas idag.

För närvarande är det känt att vitlök är en naturlig antibiotika som kan motverka och också eliminera hundratals mikroorganismer som orsakar infektioner och sjukdomar. Det har även visat sig att den har en positiv effekt när det kommer till att minska högt blodtryck, reumatism, magproblem, hudproblem, nervositet, mm. Vitlök stimulerar även hjärtats funktioner, samt levern.

Varför är det bra att äta vitlök på morgonen?

vitlök

Även om du kan äta vitlök när som helst på dagen har olika studier visat att det är bäst att ta den på morgonen, precis efter att du har stigit upp. De främsta fördelarna med att äta vitlök på morgonen är att den är avgiftande och renande, och därför kan stimulera borttagandet av gifter och oönskade rester i kroppen. Om du dagligen äter vitlök kan det bidra med stora hälsofördelar i det långa loppet; du skyddar kroppen mot till exempel cancer, diabetes och depression.

Vitlöken är rik på antioxidanter och näringsämnen som hjälper dig att stärka immunförsvaret för att motverka infektioner och sjukdomar. Du får därför ett bra försvar mot virus, bakterier, svamp och andra mikroorganismer som kan attackera kroppen.

För att dra nytta av 100% av vitlökens egenskaper bör den vara rå. Om man tillagar den kan den tappa många av sina näringsämnen, så det är värt att äta den som den är.

Hur avgiftar man kroppen genom att äta vitlök?

Nu när det står klart hur nyttigt det är med vitlök kan du börja inta den på morgonen för att rena kroppen. Vissa anser att man bör äta två, men det är ingen regel. För att förbättra dess effekt rekommenderas det att du hackar eller krossar den. Du kan därefter använda den i en avgiftande juice. Vänta sedan 45 minuter innan du äter frukost.

Rekommendationer

  • Om du inte klarar av smaken eller lukten kan du införskaffa den i kapselform på naturapotek.
  • Om du vill äta den som den är kan du neutralisera lite av lukten genom att även inta citronjuice eller genom att tugga lite mynta. Du drar då fördel av den till max utan den dåliga andedräkten.
  • För att dra nytta av alla dess fördelar kan du börja inkludera den till exempel i dina sallader, smoothies eller andra måltider.

Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Baptista-González, Héctor A. “¿ Posee propiedades médicas el ajo?.” Médica Sur 12.4 (2005): 224-225.
  • Luengo, M. Tránsito López. “El ajo: propiedades farmacológicas e indicaciones terapéuticas.” Offarm: farmacia y sociedad 26.1 (2007): 78-81.
  • Trujillo, Haydée Abril, Ricardo Rodríguez Viera, and Arelys Hernández López. “Ajo: consideraciones sobre sus propiedades farmacológicas y terapéuticas.” Medicentro Electrónica 8.1 (2004).

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.