Hur du kan rena levern naturligt och effektivt

För att hålla din lever i så bra skick som möjligt, bör du kolla in följande tips på hur du kan rena levern naturligt. Det är enklare än du tror.
Hur du kan rena levern naturligt och effektivt

Senaste uppdateringen: 08 januari, 2019

Leverns huvudsakliga funktion är att rena blodet från gifter och skadliga ämnen. Här är några råd kring hur du kan rena levern naturligt!

Levern fungerar främst som ett filter för gifter i blodet med uppgiften att eliminera skadliga ämnen som kan orsaka problem i kroppen. Av denna anledning anses den vara ett av de viktigaste organen i kroppen.  Du bör se till att ta hand om den för att upprätthålla god hälsa. För att hålla din lever i så bra skick som möjligt följ dessa tips på hur du kan rena levern naturligt.

Konsumera så lite alkohol och koffein som möjligt

konsumera inte för mycket koffein

Att minska konsumtionen av dessa ämnen kan befria levern från många gifter och andra ämnen som kan påverka välbefinnandet. Det är en mycket god idé att byta ut alla alkoholhaltiga drycker, samt drycker som innehåller koffein, mot vatten. Vatten hjälper din lever att förnya sig och utföra sina uppgifter på ett tillfredsställande sätt.

Drick tillräckligt med vatten

Drick vatten varje dag
 

Ett av de enklaste sätten att avgifta levern är att dricka ungefär två liter vatten om dagen. På så sätt kan du vara säker på att din lever alltid hålls välhydrerad, vilket underlättar cellförnyelsen. På samma sätt blir det mycket lättare för levern att filtrera bort större delen av de giftiga ämnena.

Inkludera citron i din kost

Inkludera citron i din kost

Regelbunden konsumtion av citronsaft kan stimulera regenerering och produktion av galla. Galla kan hjälpa till att avlägsna giftiga ämnen från kroppen. Gör ditt bästa för att inkludera åtminstone ett halvt glas citronsaft i din kost varje dag.

Att dricka grönt te är ett annat bra sätt att rena levern naturligt

Grönt te

Grönt te är rikt på cancerbekämpande ämnen som kallas katekiner. Tack vare dessa är det en naturlig antioxidant som kan stimulera leverns funktioner i syfte att avlägsna överflödigt fett. Av denna anledning är grönt te mycket effektivt vid rengöring av detta viktiga organ.

Drick mycket fruktsmoothies

Läcker smoothie gjord på bär

När du konsumerar smoothies gjorda på jordgubbar, mullbär, blåbär, tranbär och hallon minskar du risken att drabbas av sjukdomar i levern, som cirros eller hepatit A, B och C. Detta eftersom dessa frukter innehåller ett gäng nyttiga syror som kan hjälpa dig att sänka dina blodsockernivåer och därför minska mängden fett i din lever, vilket underlättar dess funktioner.

Fler sätt att rena levern naturligt

Andra enkla sätt att hjälpa levern att bibehålla en god funktion och undvika problem är att inkludera vitlök i din kost. Det bör inte vara alltför svårt eftersom vitlök är en utmärkt krydda som kan sätta smak på dina rätter. Prova också att inkludera avokado och gurkmeja. D essa livsmedel innehåller föreningar som allicin och selen, vilka skyddar levern från en överbelastning av toxiner.

Sammanfattningsvis…

Det är inte svårt att avgifta och rena levern naturligt. Genom att följa de råd och rekommendationer vi har gett dig i den här artikeln kan du få ett oändligt antal hälsofördelar. Den viktigaste fördelen är naturligtvis att det kan ge detta viktiga organ ett längre och friskare liv. Dessutom måste du komma ihåg att din hälsa främst påverkas av de livsmedel du äter samt hur du skyddar och vårdar din kropp. Du kan inte förvänta dig att vara frisk om du äter mat och har vanor som du vet kan orsaka problem.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Chacko, S. M., Thambi, P. T., Kuttan, R., & Nishigaki, I. (2010). Beneficial effects of green tea: A literature review. Chinese Medicine. https://doi.org/10.1186/1749-8546-5-13

  • Heaner, M. (2013). Detox Diets: Myths vs. Reality. IDEA Fitness Journal.

  • Watson, R. R., & Preedy, V. (2013). Bioactive Food as Dietary Interventions for Liver and Gastrointestinal Disease. Bioactive Food as Dietary Interventions for Liver and Gastrointestinal Disease. https://doi.org/10.1016/C2011-0-07464-1


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.