Naturlig behandling av depression (utan läkemedel)

Naturlig behandling av depression (utan läkemedel)
Eliana Delgado Villanueva

Skriven och verifierad av nutritionist Eliana Delgado Villanueva.

Senaste uppdateringen: 14 mars, 2023

Känner du någonsin att du är på dåligt humör, deprimerad eller helt enkelt saknar motivation för att göra något? Då är det troligt att du genomgår en enkel depression, och du behöver inte nödvändigtvis läkemedel för att komma igenom den. Fortsätt läsa för att lära dig om naturlig behandling av depression. Vi tipsar om några naturliga kurer som kan hjälpa dig att må mycket bättre.

Naturlig behandling av depression

Johannesört och ginkgo biloba

Hypericum perforatum, i folkmun känd som johannesört, används i avkok för att behandla enkel depression och för att kontrollera ångest. Trots att dess aktiva ämne inte är känt stödjer vissa vetenskapliga studier det som ett naturligt antidepressivt medel på grund av dess positiva effekter.

Det finns även vetenskapligt bevis för att användning av ginkgo biloba är effektivt som naturlig behandling av depression. En studie som genomfördes 1993 med en grupp patienter som inte svarade väl på antidepressiva läkemedel noterade goda resultat när de tog 80 mg ginkgo biloba-extrakt tre gånger dagligen. Detta ska ha hjälpt till att öka nivåerna av serotonin i hjärnan, vilket skapar en känsla av välbehag.

Livsmedel som bekämpar depression

Är du en av dem som beslutar att attackera kylskåpet när du känner dig nere? Vissa livsmedel kan vara användbara för att göra dig på bättre humör. Följande är bra alternativ som naturlig behandling vid depression:

  • Bananer – När blodsockret är lågt tenderar man att bli på dåligt humör och tänka negativa tankar. Bananer innehåller stora mängder fruktsocker och tryptofan – en föregångare till serotonin, som är ett “lyckohormon”.
  • Choklad – Sockret och kakaosmöret som finns i choklad hjälper kroppen att enklare absorbera tryptofan, vilket gagnar produktionen av serotonin. Det innehåller även fenetylaminer som har en stimulerande effekt på nervsystemet. På grund av dessa höga kaloriinnehåll rekommenderas det dock att äta choklad med måtta, och helst mörk choklad.
  • Nötter och mandlar – Dessa innehåller fettsyrorna omega-6, omega-3 och polyfenoler, vilka har en mycket positiv effekt på den neurologiska vävnaden. Du kan äta dem varje dag, i sallader eller som de är.

Ändra din livsstil för att må bättre – en annan naturlig behandling av depression

Det finns många saker du kan göra för att eliminera negativa tankar och bekämpa depression. Fokusera på dessa enkla tips så att du kan börja må bättre:

  • Rör på dig. Att träna, dansa, gå på en promenad eller jogga runt parken är utmärkt naturlig behandling av depression. Fysisk aktivitet genererar endorfiner – substanser som verkar i hjärnan och gör att du mår bättre.
  • Utomhusaktiviteter. Det är bevisat att direkt kontakt med solljus höjer serotoninnivåerna i kroppen. Ägna dig åt utomhusaktiviteter för att få sol tidigt på morgonen eller senare på eftermiddagen, och se alltid till att skydda dig från UV-strålarnas skadliga effekter.
  • Skratta så mycket som möjligt. Skratt genererar också stora mängder endorfiner, gör dig avslappnad och eliminerar stress. Se på roliga filmer, gå ut med dina vänner och skratta så mycket du kan, eftersom det kommer göra att du mår mycket bättre.

Vi går alla igenom perioder av depression vid vissa punkter i livet. Följ dessa enkla tips för att förbättra ditt mentala välmående, men om symtomen inte försvinner och du känner dig ledsen under längre tidsperioder kan det vara så att du lider av kronisk depression och då bör du omedelbart konsultera en läkare.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Sakakibara, et al. (2006). Antidepressant Effect of Extracts from Ginkgo biloba Leaves in Behavioral Models. Biological & pharmaceutical bulletin. 29. 1767-70. http://doi.org/10.1248/bpb.29.1767
  • Samad, Noreen & Muneer, Aqsa & Ullah, Najeeb & Zaman, Aqal & Ayaz, Muhammad Mazhar & Ahmad, Ijaz. (2017). Banana fruit pulp and peel involved in antianxiety and antidepressant effects while invigorate memory performance in male mice: Possible role of potential antioxidants. 30. 989-995.
  • Messaoudi M, Bisson JF, Nejdi A, Rozan P, Javelot H. Antidepressant‐like effects of a cocoa polyphenolic extract in Wistar‐Unilever rats. Nutr Neurosci. 2008;11:269–276.
  • Penckofer, S., Kouba, J., Byrn, M., & Estwing Ferrans, C. (2010). Vitamin D and depression: where is all the sunshine?Issues in mental health nursing31(6), 385-93.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.