Fördelarna med att äta ett äpple om dagen

Fördelarna med att äta ett äpple om dagen

Senaste uppdateringen: 25 maj, 2022

Äpplet fick ett tag ett dåligt rykte i och med historien om Adam och Eva, men denna naturliga läckerhet har många fantastiska egenskaper. Vill du lära dig om fördelarna med att äta ett äpple om dagen?

Undvik läkemedel, men inte läkaren

Det som står ovan är något du bör ha klart för dig redan från början. En studie som utfördes av National Institutes of Health (NIH) i USA visade att äta ett äpple om dagen förebygger många sjukdomar, men det betyder inte att du bör undvika att regelbundet kontrollera dig hos din läkare. Studien utfördes på 8400 personer, där 10% fick äta ett äpple om dagen. Samma antal patienter fick inte förtära någon typ av medicin under ett år (vilket var längden på studien).

äpplen på fat

Enligt den ansvarige för studien, Matthew Davis från University of Michigan, relaterade inte ett det ökade intaget av äpplen till exempelvis antalet sjukhusbesök. Andra slutsatser rörande förtäringen av denna frukt visade på att man blir mindre benägen att röka och får högre intelligens. Detta beror på att äpplen är en bra källa till vitamin C, lösliga fibrer och flavonoider.

Du kan äta äpplen som efterrätt, som tilltugg, när du känner ångest eller är hungrig, innan du går och lägger dig eller när du ska sporta. Du får inte i dig speciellt stora mängder kalorier eller socker, och vem som helst kan äta dem (så länge du inte är allergisk, förstås!).

 

Fördelar med att äta äpple

  • Äpplen återställer vätskebalansen eftersom de innehåller mycket vatten (runt 80% av innehållet).
  • De är vätskedrivande och minskar ackumuleringen av vätska samt högt blodtryck, då de innehåller mycket kalium.
  • De innehåller bl.a. vitaminer från grupp B, som är kända för att vara starka antioxidanter.
  • Äpplen har båda lösliga och olösliga fibrer, och är bra för personer med förstoppning eller diarré. Det är bäst att äta dem färska med skalet på, så länge du sköljer dem ordentligt först.
ett äpple om dagen
  • Äpplets skal innehåller pektin, ett fiber som skyddar tarmarnas slemhinnor. Om du tvättar dem ordentligt kan du äta dem med skalet på och dra nytta av fördelarna för din matsmältning. Olika studier har även visat att pektin kan motverka exempelvis koloncancer.

Hemligheten med äpple

Hemligheten till äpplets egenskaper har att göra med dess fytokemiska komponenter som utöver att motverka cancer även reducerar blodsockernivåerna och mängden fett i blodet. Därför rekommenderas personer med diabetes och högt kolesterol äta minst två äpplen per dag. De hjälper dig att rena blodet.

Äpplen innehåller även vinsyra som hjälper till att bättra bryta ner det fett vi får i oss. Därför rekommenderas du ha äpplen i dina efterrätter eller äta dem på kvällen.

röda äpplen

Äpplen är perfekta för personer som går diet eller lider av någon form av ångest när det kommer till mat. Anledningen är att äpplen är mättande och hjälper dig att inte äta för mycket.

Äpplen förbättrar dessutom kognitivt tänkande och bidrar med fördelaktiga sockerarter för hjärnan. Du kan äta ett innan du går till en kurs eller när du behöver studera inför en tenta. Dina mentala förmågor förbättras, du blir mer produktiv och du tar lättare till dig mer information.

Om du måste välja mellan olika typer av äpplen bör du dock välja det röda. Med det menar vi inte att de andra äpplena inte är bra för hälsan, utan att de röda helt enkelt innehåller mer antioxidanter.

Så spring till affären och köp några kilon, så att du kan dela med dig med hela familjen!

 


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.