Medicinska användningar av kronärtskocka

Kronärtskockor är rika på fibrer och hjälper till att bekämpa förstoppning såväl som att förbättra matsmältningen, tack vare dess renande egenskaper.
Medicinska användningar av kronärtskocka

Senaste uppdateringen: 13 november, 2018

Kronärtskockor. Vem gillar inte en stor tallrik kokade kronärtskockor med lite vinäger och olivolja? Utsökt! De är inte bara fulla av smak, utan dessa köttiga grönsaker bär även på en rad medicinska egenskaper som du bör känna till. Så låt oss ta en titt på några kraftfulla medicinska användningar av kronärtskocka.

Medicinska användningar av kronärtskocka

Kronärtskocka är en riktigt medicinsk växt som bör finnas på varje familjs bord. Vissa, som ofta inte vet hur man tillagar dem, undviker dem och missar alla egenskaper och fördelar. Detta är en skam eftersom kronärtskockor finns tillgängliga i hela världen och erbjuder massor av hälsosamma fördelar.

1. Kronärtskocka – nyttiga för levern

Lever1

Detta är ett välkänt faktum. Kronärtskockor snabbar på leverns återhämtning och hjälper till att regenerera detta vitala organ. Den regenererar inte bara sjuka celler, utan främjar även produktion av galla. De är utmärkta för att behandla sjukdomar som hepatit, cirros och dålig leverfunktion. Avkok är ett fantastiskt sätt att uppleva alla dessa fördelar på.

Hur gör du det? Ta en kronärtskocka och koka den i en liter vatten tills den är mör. Lägg till saften från en halv citron och drick efter måltider.

2. Hjälper dig tappa vikt

Idealvikt

Kronärtskockor är fantastiska för att bränna fett. Deras vätskedrivande och renande egenskaper hjälper oss eliminera skadliga substanser från kroppen. Drick dagligen samma avkok som beskrivs för levern ovan. Kom ihåg att komplettera med en hälsosam diet.

3. Bra för hjärtat

Kvinna-hjärta

Regelbunden konsumtion av kronärtskocka renar blodet. De är perfekta för att minska dåligt kolesterol och triglycerider. Vidare kan de till och med sänka blodsockernivåerna, vilket gör dem perfekta för diabetiker. De är utmärkta för ditt hjärta!

4. Förbättrar förbränning och matsmältning

Matsmältningsproblem

Tack vare deras fiberinnehåll och renande egenskaper är kronärtskockor utmärkta för att främja matsmältning. Under dagar då du känner dig tung, har tappat aptiten eller lider av förstoppning ska du inte tveka att koka eller ångkoka några kronärtskockor. De behandlar tarminflammation och reglerar förbränningen samtidigt som immunförsvaret förstärks.

5. De ger dig energi

Kvinna-springer

Visste du hur många vitaminer som finns i en kronärtskocka? De är rena rama skattkistor fyllda med vitamin A och B6, och innehåller dessutom mineraler som kalcium, fosfor, magnesium, kalium, natrium och järn – samtliga nödvändiga mineraler för att omvandla kolhydrater till energi vår kropp kan använda.

6. Hjälper gallblåsan

Gallblåsan

Ibland fungerar inte gallblåsan som den ska, vilket saktar ner matsmältningen och ökar risken för att utveckla gallsten. För att behandla gallsten ska du bereda ett avkok på fem torkade kronärtskocksblad. Lägg till några droppar citronsaft och drick efter lunch. Vissa kombinerar avkoket med boldo för att öka de medicinska effekterna.

7 . Minskar mängderna urinsyra

urinsyra

När du lider av effekterna från höga urinsyranivåer ansamlas kristaller i blodet som kan blockera vener och artärer, vilket orsakar smärta. Denna restprodukt produceras från livsmedel som är rika på puriner – en beståndsdel som finns i allt kött. Regelbunden konsumtion av kronärtskocka i nyttiga sallader eller bland utsökta, ångade grönsaker minskar gradvis urinsyran och problem som associeras med gikt.

8. Behandla huvudvärk

Huvudvärk

Enligt experter orsakas vissa typer av huvudvärk av leverproblem. När levern inte fungerar som den ska, är full av gifter eller förvarar för mycket fett drabbas vi av symtom som inkluderar sjukdomskänsla och huvudvärk. Tveka inte att börja konsumera mer kronärtskocka, speciellt i avkok.

För att sammanfatta kan vi inte göra annat än rekommendera konsumtion av kronärtskockor minst 2-3 gånger per vecka. Det finns många originella sätt att tillaga dem på, som tillsammans med räkor och fullkornsris, eller kombinerat med bönor och linser – livsmedel som är fulla av protein för hela familjen. Tänk dock på att kronärtskockor innehåller mycket natrium, så ät dem med måtta.

Vi hoppas att du gillade att läsa denna artikel om medicinala användningar för kronärtskockor!


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.