Roliga aktiviteter för att motverka barnfetma

Att motverka fetma och fysisk inaktivitet från ung ålder är viktigt för att minska risken för att barn ska drabbas av diverse hälsoproblem som vuxna. Vidare höjer fysisk aktivitet även självkänslan.
Roliga aktiviteter för att motverka barnfetma
Maricela Jiménez López

Granskad och godkänd av läkare Maricela Jiménez López.

Senaste uppdateringen: 18 januari, 2023

Att motverka barnfetma har blivit en av de allvarligaste hälsoutmaningarna i vår tid. Det är nödvändigt att vara medveten om allvaret hos problemet för att vi ska kunna minska risken för de många resulterande sjukdomarna.

Det handlar givetvis inte om att barn ska vikthetsas, endast att de måste röra på sig regelbundet för att bibehålla hälsan.

I denna artikel ska vi dela med oss av några roliga sätt att motverka barnfetma.

Aktiviteter som kan motverka barnfetma

Grunden för en hälsosam livsstil är kost och träning. Därför måste man hålla sig välinformerad och se till att ens barn inte leder en stillasittande livsstil.

På så sätt kommer barnen växa upp med mer intellektuell och fysisk stimuli, och förstå vikten av att ta hand om kroppen.

Med det sagt ska vi ta en titt på några av de bästa och roligaste övningarna för att hjälpa barn att hålla sig i form.

1. Kampsport

Det finns många olika typer av kampsport. Du kan välja en som lämpar sig för barnets ålder och de mål ni vill uppnå. Denna typ av träning låter barnen ha roligt och tappa vikt.

De kommer dessutom lära sig disciplin, respekt, ihärdighet, kroppskontroll och självförsvar på samma gång.

Oavsett vad du gör ska du ingjuta vikten av att värma upp innan alla fysiska aktiviteter, samt att stretcha efteråt. På så sätt minskas risken för skador samtidigt som prestationsförmågan maximeras.

Kampsport är krävande sporter som hjälper barn att bränna kalorier och tappa vikt naturligt inom några månader.

2. Fotboll

Fotboll är den perfekta sporten för barn eftersom de verkligen gillar det. Även om det finns andra bra alternativ är fotboll en effektiv sport för att motverka barnfetma.

Vidare främjar fotboll lagarbete, hastighet, färdighet, ansträngning, strategi och intelligens.

Pappa spelar fotboll med son

En annan fördel med denna sport är att man faktiskt utövar den utomhus. Att spela fotboll låter barn undvika fysisk inaktivitet. En fotboll är därför en perfekt present till alla barn!

3. Simning för att motverka barnfetma

Simning passar perfekt för alla åldrarmen framförallt för barn. Att omvandla fysisk aktivitet till lek gör att barnen inte ser det som en förpliktelse, vilket gör dem mer motiverade.

Det är viktigt att en kvalificerad vuxen vakar över barn i vatten, speciellt om det rör sig om en privat bassäng utan badvakter.

Att simma är en av de mest kompletta sporterna för kroppen.

4. Hopprep

Hoppa hopprep

En av de traditionella lekar som bränner mest kalorier är hopprep. Det är ingen slump att boxare världen över hoppar hopprep som en del av sin träning.

Det tränar mag- och benmusklerna, höjer uthålligheten och förbättrar hjärtfunktionen.

Det är därför denna lek har utvecklats så mycket på senare år. Att utöva den till musik gör det roligare och motiverar barnen att sjunga med. Att hoppa hopprep utvecklar rytm, koordination, uthållighet och motorik.

5. Rockringar kan motverka barnfetma

Detta är en av de populäraste lekarna världen över. Den består av att snurra en plastring runt midjan utan att låta den ramla. För att göra det måste man röra på höfterna.

Denna rörelse är just vad som gör det till en intressant och rolig lek för att motverka barnfetma.

Innan du går, missa inte att läsa: Hur man kommer över sin rädsla för vatten

Att rocka rockring kräver koordination, flexibilitet, uthållighet, rytm och balans, och hjälper även barnen att hålla sig i form.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.