Mitt barn kan inte sluta spela TV-spel
Det blir allt vanligare att höra föräldrar säga: “Mitt barn kan inte sluta spela TV-spel”. Detta är ett desperat rop på hjälp från de som har svårt att få bort barnen från elektroniken.
Gräl mellan barn och föräldrar angående tiden som bör spenderas framför dator, surfplatta, telefon eller TV-spel har blivit en daglig rutin för många.
Vissa barn har vant sig vid en begränsad tid att lägga på elektronik, men andra har blivit beroende. Vidare ökar mängden barn och tonåringar som blir beroende av TV-spel.
Precis som alla beroenden krävs psykologisk behandling. Det innebär dock inte att det är enkelt. Många föräldrar märker att deras barn inte kan eller vill sluta spela TV-spel.
Det är då det är viktigt att ta till åtgärder innan situationen hamnar bortom ens kontroll.
Är TV-spel säkra för barn?
Roblox – en populär spelplattform för barn och tonåringar – har haft flera obehagliga incidenter på grund av att vissa användare hackar systemet.
Ett exempel är en incident där två användare “våldtog” en 7-årig flickas karaktär i spelet.
Flickans mamma, Amber Petersen, skrev på Facebook att hennes dotter en dag visade henne sin surfplatta med spelet på. Där såg hon hur två andra spelare våldtog hennes dotters.
Trots sin avsky lyckades hon ta en skärmdump (bild) av händelsen för att kunna göra ett klagomål.
Roblox användare skapar sina egna avatarer, virtuella världar och spel. Vidare garanterar man att man har strikta filter som skyddar de många barn som spelar spelet.
Skaparen av spelet medger dock att förövarna i detta fall lyckades ta sig runt säkerhetssystemet.
Plattformen, som har fler än 60 miljoner användare över hela världen, har erkänt bra säkerhet, men händelsen betonar ett viktigt faktum: spel på internet kan aldrig vara 100% säkra.
Effekten TV-spel har på barn
American Academy of Pediatrics rekommenderar att barn inte bör spela mer än två timmar TV-spel per dag. Att spela med måtta kan faktiskt vara fördelaktigt för barn på många sätt.
Det viktigaste är dock att skärmtiden inte får inkräkta på tiden som öronmärkts för fysisk aktivitet, vila och sömn.
Men problem uppstår när de inte kan kontrollera sin önskan att spela. Det är då det går från en hobby till att bli ett beroende.
Vidare kan desensibilisering ske vid konstant exponering för våldsamt innehåll i vissa spel. Dessa processer påverkar regioner av hjärnan som är kopplade till kontroll av känslor, uppmärksamhet och koncentration.
Du kanske även vill läsa: Fyra negativa effekter av mobiltelefoner du inte känner till
Föräldrarnas ansvar för att få barn att sluta spela TV-spel
Verkligheten är att 2000-talets barn omges av teknologi.
Det innebär dock inte att vi inte har någon kontroll över teknologin de använder. Vi kan kontrollera vid vilken ålder våra barn får tillgång till dem. Vi kan även i stor utsträckning kontrollera innehållet och mängden tid.
Om de från ung ålder använder smarta telefoner eller surfplattor så ska vi inte blir överraskade om de utvecklar ett beroende.
När de växer upp ökar bara antalet timmar de spenderar framför skärmen. Ofta vet vi inte ens vilka spel de spelar eller vilka webbplatser de besöker.
Detta leder till stor oro för många föräldrar, och det är bara logiskt att dessa barn inte vill begränsa sin tid framför skärmen.
Föräldrarna ansvarar för att förhindra att deras barn utvecklar beroenden till TV-spel och andra typer av teknologi. Att inte kunna sluta spela TV-spel kan trots allt påverka barnens liv.
Från och med att de får sin första enhet är det viktigt att etablera tydliga regler. Dessa regler bör täcka aspekter såsom tidsmängd, teknologier som får användas och vilket innehåll som tillåts.
Det handlar dock inte bara om att sätta regler och bevaka barnet, utan även att föregå med gott exempel. Om ditt barn måste tjata om att få leka med dig när du sitter framför telefonen eller datorn så gör du inte det.
Alla regler du sätter kommer inte få önskad effekt om du inte föregår med gott exempel.
Varningstecken för beroende
När ditt barn inte vill sluta spela TV-spel kan du märka av några av följande tecken. Om du tror att det lider av ett beroende eller är på väg dit är det dags att ta till åtgärder innan situationen hamnar bortom din kontroll.
- Ditt barn visar ovanliga oro för eller lägger stor vikt vid spelet när det inte spelar. Det talar bara om spelet.
- När barnet inte spelar får det humörsvängningar, visar aggression, blir ledset eller agerar defensivt.
- Ditt barn ägnar mer och mer tid åt att spela TV-spel.
- Barnet förlorar allt intresse av att leka med andra barn, ägna sig åt hobbyer eller att socialisera med vänner. Det blir isolerat från sociala interaktioner.
- När du försöker hindra eller minska tiden barnet spenderar med spelen så går det inte.
- Ditt barn inser inte eller ljuger om mängden tid det spenderar på spelande.
- Barnet sover eller äter inte, eller blir ohygieniskt, för att kunna spela mer.
- Det sker en försämring av skolbetygen eller så blir barnet ointresserat av att plugga. Att spela några minuter innan läxorna blir till timmar av spelande.
- Istället för att ta tag i något svårt så lägger barnet all sin tid på spelet. Det vill inte prata, diskutera eller hantera problemet. Spelet blir till en flykt från verkligheten.
Vad ska jag göra om mitt barn inte kan sluta spela TV-spel?
När ditt barn inte vill sluta spela TV-spel måste du ta till ordentliga åtgärder. Kom dock ihåg att gräl och restriktioner inte nödvändigtvis är mer effektiva än kompromisser och överenskommelser.
Förhandlingar är det bästa sättet att komma fram till tydliga gränser och regler. Se till att upprätthålla dessa regler med kärlek.
Nedan har vi några metoder för att hjälpa dig att begränsa tiden ditt barn spenderar med TV-spel:
- Ta bort enheten eller datorn från barnets rum. Ställ den i ett gemensamt utrymme du enkelt kan bevaka.
- Försäkra att tid med TV-spel endast tillåts efter att läxor och hushållssysslor är klara.
- Kom överens om hur många minuter barnet får spela om dagen. Ni kan börja med en större mängd som sedan blir mindre.
- Underrätta barnet när det har 15 minuter kvar, 10 minuter kvar och 5 minuter kvar. Detta kommer försäkra att det inte överraskas av att tiden är slut.
- Lär barnet hur man sparar i spelet. Efter att ha spenderat mycket tid och ansträngning för att klara en viss del kan det vara svårt för barnet att bara sluta, så att kunna spara vid specifika punkter i spelet är viktigt.
- Kontrollera vilka spel ditt barn spelar. Håll koll på åldersrekommendationer och vad spelen faktiskt innehåller och går ut på.
- Uppmuntra barnet att delta i andra aktiviteter. Detta inkluderar sporter, sociala aktiviteter, klubbar, konstnärliga aktiviteter, etc.
- Börja med familjeaktiviteter. Dela tid med dina barn. Ni kan spela brädspel, ta en tur till parken eller till och med spela TV-spel tillsammans. Tid tillsammans som familj är viktigt.
- Var tydlig och bestämd med konsekvenserna av att inte följa reglerna. Konsekvenser kan till exempel vara en timmes mindre TV-spel eller inget spelande alls en viss dag. Kom ihåg att vara bestämd och konsekvent med dem.
Avslutande reflektioner
Om situationen inte förbättras efter att ni kommit överens om begränsningarna, kanske ditt barn lider av TV-spelsberoende. Det bästa alternativet är då att träffa en specialist.
Det finns allvarliga bieffekter av detta beroende, både lång- och kortsiktigt. Det kan påverka en persons fysiska, känslomässiga och mentala hälsa. Som föräldrar måste vi hjälpa våra barn att vinna över detta problem.
Säkerheten och hälsan för våra barn beror till stor del på uppsikten de får från sina föräldrar.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- BBC News. Los 3 criterios para saber si eres adicto a los videojuegos, según la OMS. 2018. Available at: https://www.bbc.com/mundo/noticias-42554655. Accessed 11/21, 2018.
- Instituto Nacional del Corazón, los Pulmones y la Sangre (NHLBI). Limite el tiempo frente a la pantalla. 2013. Available at: https://www.nhlbi.nih.gov/health/educational/wecan/espanol/tiempopantalla.htm. Accessed 11/21, 2018.
- Organización Mundial de la Salud (OMS). La Organización Mundial de la Salud (OMS) publica hoy su nueva Clasificación Internacional de Enfermedades (CIE-11). 2018. Available at: http://www.who.int/es/news-room/detail/18-06-2018-who-releases-new-international-classification-of-diseases-(icd-11). Accessed 11/21, 2018.