Fyra negativa effekter av mobiltelefoner du inte känner till

Våra mobiltelefoner har utan tvekan gjort livet lättare för oss, men ibland kanske vi använder dem för mycket, vilket kan påverka vår hälsa...
Fyra negativa effekter av mobiltelefoner du inte känner till

Senaste uppdateringen: 25 augusti, 2022

Mobiltelefoner är värre än vad vi tidigare har trott, men detta är inte något man tänker på nuförtiden. Det är därför viktigt att vi tar upp detta ämne och pratar om vad det finns för negativa effekter av mobiltelefoner. Under årens lopp har mobiltelefonerna utvecklats så mycket att man nu egentligen kan kalla dem för små laptops.

Det finns många fördelar med att ha en mobiltelefon, men det finns också negativa aspekter med dessa apparater.

Negativa effekter av mobiltelefoner

Det finns en rad olika negativa effekter av mobiltelefoner nuförtiden, men i den här artikeln kommer vi endast att fokusera på fyra av dem eftersom vi anser att de har störst vikt.

De får oss att skjuta upp det vi ska göra

Kvinna som pratar i telefon.

Vad gör du då du egentligen borde arbeta eller studera? Har du då din mobiltelefon i handen? Du har den säkert på bordet eller i fickan.

Helt plötsligt får du sedan ett samtal eller ett e-postmeddelande och du blir distraherad från det du borde göra. En av alla negativa effekter av mobiltelefoner är att det blir svårare för oss att koncentrera oss på det vi ska göra eftersom det uppstår moment som distraherar oss. Det spelar ingen roll hur mycket vi koncentrerar oss på det vi gör, för då mobiltelefonen ringer så släpper vi allt annat.

Effekten blir då att vi inte tillämpar vår tid på bästa sätt eftersom vi är distraherade av sociala nätverk. Detta leder sedan till att vi skjuter upp det som är som mest viktigt och det vi borde göra egentligen. Det är ett mycket bättre alternativ att lägga telefonen i din ryggsäck eller i ett annat rum. Du kommer då inte tänka på den lika mycket.

Den gör att vi inte njuter av ögonblicket

Detta är en väldigt viktig aspekt. Om man blir bjuden på en födelsedag eller liknande så vill man ofta kunna ta ett foto eller spela in en video. Många gånger känner man att det är viktigt att därefter ladda upp detta så snart som möjligt på alla sociala nätverk. Men är detta verkligen det vi borde fokusera på när vi är på bjudningen eller festen?

Vi har fått lära oss att uppleva allt genom en skärm. Vi njuter inte utav det ögonblick vi befinner oss i utan tänker mer på hur många likes vi kan få på våra sociala nätverk. Detta är en väldigt negativ aspekt med att ha en mobiltelefon.

Mobiltelefonen medför risker för ditt välmående

Kvinna som tittar förvånat på sin telefon.

Det finns även en annan negativ effekt med att ha en mobiltelefon och det är att vi riskerar vår hälsa. Man har ofta fått se videoklipp av personer som går in i lyktstolpar och liknande för att de inte ser var de går när de hela tiden tittar på sin telefon. Andra råkar ut för trafikolyckor eftersom de tittar mer på skärmen än hur de kör.

Detta är något som riskerar både din egen och andras hälsa.

Tänk på att en person som koncentrerar sig mer på mobiltelefonen än på körningen enkelt kan köra över en fotgängare. Är mobiltelefonerna verkligen så beroendeframkallande att vi inte ens kan lägga dem åt sidan en sekund?

Det är förödande för våra sociala relationer

Par i sängen med telefoner.

Den sista av dessa negativa effekter av mobiltelefoner är att vi även kan komma att förstöra de sociala relationer som vi har.

Du har säkert sett folk som suttit på familjebjudningar på en restaurang, och där alla sitter försjunkna i sina mobiltelefoner. Man kan känna sig lite ledsen när man tänker på denna utveckling och vad som komma skall i framtiden. Varför går folk till en restaurang för att titta på mobiltelefonen istället för att prata med varandra?

Mobiltelefonerna gör att vi missar många fina stunder med andra människor.

Det finns personer som säger att de är så beroende av mobiltelefonen att de inte kan lägga undan den ens för en stund. Tror du att du tillhör en av dessa personer? Vad tror du kommer hända om detta inte förbättras och istället blir värre?


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.