Vad gör man om man inte gillar julen?

Du kan skjuta konsumtionshetsen åt sidan och njuta av dina närståendes sällskap utan att behöva fira något.
Vad gör man om man inte gillar julen?

Senaste uppdateringen: 14 mars, 2019

Runt juletider dekoreras alla butiker med granar, ljus och tomtar… men själv hade du helst velat stanna hemma i en månad. Alla tänker på var, hur och med vilka de ska spendera högtiden, men du säger att du inte gillar julen.

Oroa dig inte… det finns människor som du runtom i hela världen.

Julen och dess ritualer: omvälvningen varje december

Sångerna, julspelet, de klädda granarna, julskinka… För många människor är det en tid av lycka, familjeträffar och önskningar om välgång. För andra är det bara en röra som snarare än att förena människor bara för med sig problem och meningsskiljaktigheter.

Det verkar som om vi alla borde vara glada och flöda över av julens anda. Annars är vi glädjedödare, tråkiga eller negativa. Att säga att man inte gillar julen är som att säga att man är från en annan planet.

Folk förstår dig inte. De kanske anser att du är konstig eller har något problem du släpat med dig från barndomen, när du fick reda på att tomten inte var på riktigt eller du inte fick den julklapp du ville ha.

Men så behöver det inte vara. Det har att göra med att identifiera med själva högtiden eller att till och med vara emot vissa vanor som folk har i december.

Att spendera pengar de inte har på julklappar åt folk de bara träffar en gång om året. Eller att handla mat besinningslöst för att göra en middag åt familjemedlemmar man inte gillar kan ses som hyckleri eller brist på realism.

Firande eller konsumism?

Hetsätandet, julklapparna, spänningen, trängseln i butikerna: allt är kaos dagarna innan jul. Varför? För en fest som för många inte längre har något att göra med religion, utan obegränsad konsumism och inlägg på sociala medier om hur lyckliga de är med så många människor omkring sig.

Till allt detta bör vi även tillägga att pressen att vara lycklig inte bara kommer från familjemedlemmar, utan även reklam. I reklamen ler alla medan de delar en gigantiskt måltid eller överlämnar julklappar vi inte har råd med.

Om du inte gillar julen ska du inte må dåligt över det. Att vara annorlunda ger ofta upphov till missförstånd. Precis som att du inte vill att andra ska döma dig ska du heller inte döma andra.

Samtidigt ska du komma ihåg att många följer högtider av tradition, även om de inte gillar dem. Du är modig om du säger att du är emot det!

Tips för att överleva julen

Utöver en känsla av att vara konstig som inte vill fira jul (ungefär som att säga att du inte gillar sommaren eller inte äter kött) måste du konfrontera situationen och försöka att inte bli överväldigad.

1. Tänk på julen som bara ytterligare en dag

Man som tröttnat på julen

Vissa väljer att stanna hemma och äta middag precis som vilken dag som helst. De ser på TV och läser en bok. För att det ska funka måste man dock bo ensam eller acceptera att din familj firar jul någon annanstans.

Om du inte är den enda i din vänskapskrets som inte gillar fester kan ni äta middag tillsammans som om det vore ett vardagligt möte. Inga ljus, skinkor eller prinskorvar.

2. Åk på semester om du inte gillar julen

Kanske är det bästa sättet att undvika festligheterna att helt enkelt inte vara hemma dessa datum. Flygbiljetter är till exempel ofta billigare den 24:e december.

Åk till ett land där julen inte firas, såsom Marocko, Turkiet, Vietnam, Thailand eller Dubai. Att komma bort från din familj kanske avlastar dig lite, och du kan ta chansen att bo på ett hotell som om det vore vilken dag som helst.

3. Organisera inte något

Röda julgranskulor

Om du inte gillar julen måste du inte delta i planerade middagar eller julklappsutdelningar. Låt andra ta hand om det. Dyk bara upp och njut av maten. Tänk på att det för någon i din familj kan betyda mycket att du är där.

Du måste inte spendera två dagar med att laga mat eller städa huset. Du slipper din mammas prat om meningsskiljaktigheter med din mormor eller att hon måste köpa en present till din kusin.

Ta inte del av något som är kopplat till firandet, men håll humöret uppe när dagen väl kommer.

4. Omge dig själv med positiva människor

Kanske gillar du inte julen eftersom varje år är det andra likt. Du träffar samma människor, äter samma mat och pratar om samma saker. Har du övervägt att organisera en annorlunda fest med dina vänner? Det kan vara varsomhelst, men utan pressen från familjen eller traditioner att följa.

5. Leta efter julens mening

Glada människor

Kort sagt kanske du mår bättre av ett firande som är mer kopplat till religion än konsumism och att låtsas att man är lycklig. Du kanske mår bättre av att hjälpa sjuka människor, gå till kyrkan eller hjälpa andra som behöver det.

Kanske är det du inte gillar med julen att det är en “tom” och påtvingad tradition. Du kan dock göra precis vad du vill för att göra den speciell för just dig.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.