Hur man uppmuntrar barn att älska läsning

Kom ihåg att det borde vara ett arv. Du måste föregå med gott exempel så att dina barn också kan tycka om att läsa.
Hur man uppmuntrar barn att älska läsning

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Att älska läsning är något man måste uppmuntra från tidig ålder. Idag vill vi därför visa dig några sätt att uppmuntra barn att läsa innan de ens vet hur man pratar. Att läsa stimulerar fantasin, kreativiteten och ökar ens vokabulär. Samtidigt förbättrar det ens förmåga att skriva. Om du vill uppmuntra barn att läsa ska du inte tveka. Det är trots allt inte svårt.

Det finns dock vissa saker du måste göra varje dag. Det är här föräldrar spelar en viktig roll.

Få dem att älska läsning genom att föregå med gott exempel

Läser för dotter

Du kan inte försöka få dina barn att läsa om du inte själv har det som vana. Kom ihåg att barn imiterar vad vuxna gör. Om det är svårt för dig att läsa kan du försöka läsa för barnen innan de ska sova. Det kommer föra dig närmre både dina barn och läsning.

Dina barn kommer dessutom bli bekanta med läsning och se det som något roligt. För att det ska få önskad effekt på familjens minsta medlemmar är det viktigt att man börjar lära dem det så tidigt som möjligt.

Det finns böcker för barn med många bilder. Vissa har till och med andra saker som barnen kan interagera med. Kom bara ihåg att du måste försöka läsa själv, oavsett om du är van vid det eller inte. Uppmuntra barnen att läsa genom att göra det till en vana.

Om dina barn aldrig ser dig med en bok i handen, varför skulle de då tro på dig när du berättar hur roligt det är?

Låt dina barn välja vad de ska läsa

Låt barnen välja

Föräldrar vill ibland tro att bara de kan välja, veta och slå fast vad som är bäst för deras barn. Men varför inte fråga dem vad de vill läsa? Vilken bok vill de helst ha just nu? Vilken titel verkar mest lockande för dem?

Du måste tänka på vad de vill för att barnen ska bli intresserade av att läsa. Du vill inte att de ska se på det som något “konstigt” att ha en bok i handen.

Om deras val inte gör dig nöjd kanske du kan föreslå ett byte. Du väljer en bok och sedan väljer de nästa, och så vidare. På så sätt kommer dina barn bli mer motiverade. Du får inte glömma att det ska vara roligt att läsa.

Läsning får inte stämplas med negativa konnotationer för dem, utan raka motsatsen. Så varför inte börja tänka på vad de tycker om?

Vikten av att starta en vana

Läsande pappa

Att starta vanor är viktigt för att få barn att älska läsning, men du kan även använda det i andra områden av livet. Du kan läsa för dina barn innan läggdags, efter middagen eller när som helst på dagen. Det viktiga är att du gör det varje dag.

Det kommer hjälpa dina barn att börja älska det effektivt och snabbt. De yngsta familjemedlemmarna kommer dessutom lära sig vikten av att starta vanor. Vanor är ett sätt att organisera sig och strukturera dagen, och kommer leda till bättre resultat i det långa loppet.

Det är alltid bättre att starta så tidigt som möjligt, så har du börjat än? Att lära dina barn att älska läsning är en av de bästa sakerna du kan göra. Ofta kommer vi med ursäkter för att inte läsa. Vi säger att vi inte har tid, men i själva verket tycker många att läsning är ett slöseri med tid.

När du har unga barn hemma kan du starta en av de bästa vanorna de kan få. Det är lätt att glömma, så uppmuntra barnen att läsa en bra bok redan idag.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • NICHD, & National Reading Panel. (2000). Teaching children to read: An evidence-based assessment of the scientific research literature on reading and its implications for reading instruction. NIH Publication 004754. https://doi.org/10.1002/ppul.1950070418

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.