Värdet av att lämna din bekvämlighetszon

Det är dags att kliva fram. Var inte en fånge i samma gamla vanor. Nya erfarenheter ligger och väntar på dig och om du blir kvar i dina fastlåsta vanor kommer du aldrig att få ta del av dem.
Värdet av att lämna din bekvämlighetszon

Senaste uppdateringen: 19 februari, 2019

Istället för att acceptera nuläget och stanna i din bekvämlighetszon kan du söka hälsa och lycka genom att bryta dig loss för att hitta det. Våga lämna din bekvämlighetszon!

Det är dags att kliva fram. Var inte en fånge i samma gamla vanor. Nya erfarenheter väntar på dig och om du blir kvar i dina fastlåsta vanor kommer du aldrig få ta del av dem. Du måste lämna din bekvämlighetszon!

Vad är du rädd för? Människan söker ofta trygghet och säkerhet: vi vill ha ett stabilt jobb, ett tryggt hem och en lycklig familj. Men vad har du för egna mål? Var i livet har du dina utmaningar? Om du vill vara framgångsrik måste du övervinna olika prövningar oavsett om de får dig att darra av skräck.

Livet handlar om att lära sig nya saker och vi är alla som svampar som absorberar det som finns omkring oss. Det handlar inte om vilken utbildning vi har: alla har vi något att lära oss och lära ut.

Vi reagerar också på instinkt och duckar inför möjliga faror. Vi vill göra sådant som ger oss en adrenalinkick och gör oss lyckliga, men vi vill också fly från sådant som är osäkert och där vi riskerar att misslyckas.

Ursäkter är en del av problemet

Problemet är att vi har en miljon ursäkter eftersom vi är rädda för risker. Vi har blivit experter på dessa lögner och ursäkter och tror nu till och med på dem själva. Du är musen som bor i ett litet hål och tittar på allt som händer där inifrån. Ute är var du vill vara, men du vågar inte ta steget. Du vill inte bli uppäten av den stora katten.

Varför då? Du litar inte på dig själv och är inte medveten om vad du kan åstadkomma. Du inser inte att om du bara kör på utan att titta bakåt kommer den stora katten inte kunna fånga dig.

Varför lever du inte ut det liv du ser framför dig? Ett liv där du lämnar din bekvämlighetszon till den plats du har drömt om; där du lämnar det jobb som suger kraften ur dig. Ett liv där du kämpar för det du verkligen vill göra och där du kan njuta av varje ögonblick, i trevligt sällskap eller till och med i ensamhet.

Du har gjort allt för att få det där perfekta livet i andra människors ögon, anpassat dig efter andra människors förväntningar och du har förlorat dig själv på vägen.

Dags att vakna! Du är ingen robot. Bryt gamla vanor och lämna din bekvämlighetszon.

1. Det var så här det blev

livet väntar på dig

Varför är du fortfarande här om allt har gått fel? Vi sitter så fast i de gamla vanorna att vi ofta tröstar oss själva genom att säga att det var så här det blev.

Att ta rollen som offer är något de flesta är bra på och vi letar ofta efter saker som passar in i rollen. Vi bedrar då oss själva ännu mer. Vi förkastar sådant som vänder upp och ned på saker och ting, även om vi egentligen vet innerst inne att det vore bättre.

Frågan är: är det verkligen att leva livet?

När du slutar träffa nya människor, när du klamrar dig fast i samma gamla rutiner, när du inte vågar lämna en relation som inte längre gör dig lycklig, när jobbet bara är ett tvång – då håller du långsamt på att dö, även om hjärtat fortsätter pumpa.

Lägg av med de gamla klichéerna som har blivit en börda på ryggen. Gå inte på det: det var inte så här det blev, det här är livet du har valt. Lämna din bekvämlighetszon och gör en förändring. Du är den som själv skriver din berättelse; du kan ändra skriptet om du vill. Göra dig av med önskade karaktärer. Gör revolution om det är det du vill. Var inte rädd att försöka hitta ett lyckligt slut.

2. Bara gör det!

bara gör det

Är du odödlig? Vem har sagt att det alltid kommer finnas en morgondag? Din livsplan avslöjar att du inte tar risker.

Du planerar framtiden i detalj och fokuserar på det du inte har och när du ska ha uppfyllt det: när jag har köpt ett hus, när jag har gift mig, när barnen är vuxna, osv.

Men tänk om den tiden aldrig kommer? Livet händer inte imorgon, det händer nu. Gör det även om hjärtat slår hårt och blodet rusar till huvudet. När du bara väntar på att framtiden ska komma kanske det slutar med att du bara står där mitt på vägen utan att göra något alls.

Du har det kanske bekvämt med tak över huvudet, men om du inte bär på ett leende, vad betyder tryggheten egentligen?

3. Lämna din bekvämlighetszon

du kan om du vill

Det är dags att lämna din bekvämlighetszon och omvandla dina svagheter till motivation för att förbättra dig. Det är du som fattar besluten. Sluta skylla på dig själv för att du inte uppfyller andra människors förväntningar. Alla är olika. Vart kan du ta vägen?

Den enda som kan ta dig utanför bekvämlighetszonen är du själv. Om du spärrar vägen för dig själv kommer du aldrig ta dig framåt. Överträffa dina egna mål. Börja med att acceptera dig själv, ta dig tid att lära känna dig och fråga dig sedan: är jag lycklig? Det är där svaret ligger.

Om svaret är nej är det dags att lämna din bekvämlighetszon.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.