Ensamhet gör ont, men smärtan kan hjälpa dig att läka

Även om det kan vara skrämmande till att börja med kan ensamhet lära dig mycket om dig själv, hjälpa dig att fokusera på ditt välmående och få dig att växa som person.
Ensamhet gör ont, men smärtan kan hjälpa dig att läka

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Ensamhet gör ont. Plötsligt har du inte någon att följa med dig på den svåra väg du vandrar. Varför har alla försvunnit? Varför har livet lämnat dig ensam?

Ensamhet är något som ses ner på och anses vara ett misslyckade, men ibland har vi inget annat val än att uppleva den, speciellt om vi genomgått en svår period. Trots att ensamhet gör ont, trots att vi ser den som en stor fiende, kan den faktiskt vara en av våra största välsignelser. För det gör ont att vara ensam, men det hjälper dig att läka.

Ensamhet gör ont, men hjälper dig att läka dina sår

Överväldigad kvinna

Ibland bjuder livet in i dig att vara ensam så att du kan börja bromsa in, lyssna på ditt inre och inse vad du borde börja fokusera på från och med nu. Ibland går vi vilse på vägen och börjar bli olyckliga. Det försvinner inte, och en punkt kommer komma när vi inte klarar av det längre.

Det spelar ingen roll vad vi genomgår. Vi har en tendens att tro att våra problem är externa, men lösningen finns på insidan. Det är därför ensamhet är en utmärkt chans att sammankoppla med oss själva igen, att lyssna på oss själva och upptäcka hur vi förbättrar våra liv.

Så låt oss inte klaga över ensamhet. Det är sant att vi inledningsvis har en tendens att luta mot offermentalitet och tänka “varför jag?” eller “jag förtjänar inte det här.”

Sluta med det. Ägna tid för dig själv, fundera över vem du är, skäm bort dig och verkligen älska dig själv. På så sätt upptäcker du att ingen kan lösa vad du går igenom; ingen förutom du själv.

Ensamhet bjuder in dig att bli självständig

Ensam på gunga

Att vara ensam är en perfekt inbjudan för alla som lider av någon form av beroende av andra, såsom av en partner eller till och med andra relationer. Överlåt inte din lycka i händerna hos andra som kommer göra dig besviken och skada dig.

Det är viktigt att man lär sig att vara ansvarsfull och att man inser att välmående i nuet inte är beroende av andras känslomässiga tillstånd, utan ens eget. Bara på det sättet kan vi hantera våra känslor, uppnå en viss mån av balans och må bra utan att alltid behöva titta utanför oss själva.

Eftersom vi är de enda som är ansvariga för hur vi känner är man på helt fel spår om man låter andra ta över. Vi är inte beroende av några andra. Vi är rädda för ensamhet, men ibland är det bra att vara medveten om det. Folk kommer och går, sårar dig och ger dig ärr. Men personen som aldrig kommer överge dig finns inom dig.

Ensamhet gör ont

Kvinna på kulle

Även om vi ser på ensamhet som en chans att läka är det sant att det fortfarande kan göra väldigt ont. Det kommer locka dig att gå tillbaka, att återvända till din komfortzon, men saker och ting kommer inte vara lika enkla som tidigare.

Det beror på att du har tagit ett gigantiskt steg framåt, som må vara smärtsamt, men ack så nödvändigt. Ensamhet väntar på att erbjuda dig chansen att mogna, växa och förbättra dig själv. Nu vet du vad det betyder att vara ansvarig för din egen lycka, och wow – det är inte så enkelt, eller hur?

När du sätter fokus på dig själv kommer du börja se att du faktiskt förtjänar saker, och du kommer må dåligt över att du sett det som själviskt, när det i själva verket är vad du behöver. Att konstant vara på din vakt för att se till att ingen lämnar dig, att konstant vara andra till lags, att göra saker för att du tror att du kommer bli ensam om du inte gör det, är ett allvarligt misstag.

Innan du går, missa inte att läsa: Lycka kommer inifrån, inte från någon annan

För du är viktig och du förtjänar att tänka på dig själv. Det är dags att sluta offra så mycket tid på att tänka på hur du ska bli bättre för andra så att de ska acceptera och älska dig.

Lämna offerrollen bakom dig och ta tyglarna för ditt eget liv. Du har makten och viljan att göra det. Ödsla inte mer tid.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Cardona Jiménez. (2013). El sentimiento de soledad en adultos. Medicina U.P.B.
  • Montero y López Lena, M., & Sánchez-Sosa, J. J. (2001). La soledad como fenómeno psicológico: Un análisis conceptual. Salud Mental. https://doi.org/0185-3325
  • Hernández, A. (2018). Cuando la soledad da miedo | Hoy. HOY. https://doi.org/10.1177/1474515111430928

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.