Varför dans är så bra för kroppen - och livet

Visste du att dans hjälper till att förbättra cirkulationen och rensa ut överskottsvätskor och toxiner? Du kan få ut mesta möjliga av dessa fördelar eller till och med stärka dem genom att dansa med andra.
Varför dans är så bra för kroppen - och livet

Senaste uppdateringen: 22 oktober, 2020

I den här artikeln ska du få upptäcka varför dans är så bra för kroppen – och livet. Det finns många fördelar med dans. Bland annat hjälper det oss att hålla oss i form, förbättra humöret och att öka styrka och flexibilitet.

Dans är en av de fritidsaktiviteter som praktiserats över hela världen och genom alla tider.

Att blanda rytmiska rörelser med olika typer av musik är rolig och hälsosam träning som man kan ägna sig åt när som helst.

Varför dans är så bra 

Varför dans är så bra för kroppen är bland annat för att det är fysisk träning av många av kroppens muskler, och för att det sätter igång cirkulationen. Det är positivt inte bara för formen utan även för den fysiska hälsan. Det kan vara bra att hålla i tankarna när man känner sig lite lat och behöver motivera sig för en dansstund.

1. Dans är bra för fysiken

Upptäck varför dans är så bra

Det finns många olika dansstilar att välja mellan. Det finns till och med danser som har utformats speciellt för att förbättra fysiken.

Dessa danser, som kombinerar dansrörelser med rytmisk aerobisk träning, kan du hitta till exempel på gym.

De ökar fysisk prestanda, styrka, flexibilitet och muskler samtidigt som de förbättrar figuren. Dans är ett bra sätt att definiera musklerna utan att göra dem större, och det gör oss mer spänstiga och till mer aktiva människor.

Tänk på att en av orsakerna till fetma är en stillasittande livsstil. Dans är raka motsatsen till det, och stimulerar kroppen genom att ge dig vitalitet, energi och positivitet.

2. Hjälper till med viktnedgång

När vi dansar hjälper vi kroppen att bränna överflödiga kalorier. På så sätt kan vi gå ner i vikt och göra oss av med kroppsfett samtidigt som vi har kul. Det är därför ett mycket behagligt och hälsosamt sätt att gå ner i vikt.

  • Vissa typer av dans särskiljer sig från andra genom att de hjälper kroppen att förbränna mycket energi. Det vill säga att de gör så att kroppen gör sig av med en stor mängd kalorier på kort tid.
  • De mest kända är zumba, samba, magdans och latinska danser, men det finns även andra.

3. Eliminerar vätskor och toxiner

Dansa och gör dig av med toxiner

En danssession en eller två gånger i veckan är en utmärkt vana för att låta kroppen svettas. Att svettas är viktigt för att rensa kroppen, eftersom vi genom svettning hjälper kroppen att göra sig av med överskottsvätskor och skadliga toxiner.

Därför är det viktigt att se till att dricka mycket vatten. För varje danssession innebär att vi att svettas mycket och förlorar mycket kroppsvätska. Fyller vi på med tillräckligt med vätska efteråt återupplivar vi oss genom att våra organ och leder får den vätska de behöver.

Det är ett utmärkt sätt att göra oss av med giftiga ämnen som kan göra oss sjuka om de ackumuleras i kroppen.

4. Aktiverar cirkulationen

Människor som lider av cirkulationsproblem som tyngd i benen, åderbråck eller svullnad bör i synnerhet undvika en stillasittande livsstil. Att vara mycket uppe på fötterna men utan att röra på sig är inte tillräckligt. Det är varför dans är så bra för dessa människor.

  • Dans aktiverar och förbättrar cirkulationen i hela kroppen. Rytmen sätter kroppens alla muskler i rörelse, ända från fötterna upp till huvudet.
  • Allt vi behöver göra är att hitta den stil som faller bäst i smaken, och som passar bra för åldern och den fysiska förmågan.

5. Förbättrar sociala relationer

Dans är socialt

Vissa föredrar att dansa ensamma hemma. Även om det också är bra träning kan det vara bra att även öva någon form av dans tillsammans med en partner eller i grupp. Då får man vara lite social med andra människor någon gång i veckan.
  • Att till exempel gå en danskurs är en utmärkt idé för att träffa nya människor som vi kan välkomna in i våra liv och på så vis utöka vänskapskretsen.
  • Att dansa i grupp ger oss chansen att interagera med andra som delar samma intressen, och däri finns stor potential för att hitta nya, goda vänskaper eller till och med kärlek.

6. Ökar självkänslan

Varför dans är så bra går långt utöver de fysiska resultaten. Förutom att det får oss i form och förebygger sjukdomar har dans också positiva effekter på humöret.

Om du är den som vanligtvis föredrar att stanna hemma är dans perfekt för dig. Sätt på någon rytmisk och motiverande musik och få dig själv att dansa.

  • Dans kan lösa problem som blyghet, ensamhet och till och med sorg och skam. Det är en mycket effektiv terapi under tunga perioder av stress, isolering eller sorg.
  • Även om du inte känner för det till en början kommer du säkert märka efter din första danssession att ditt humör redan har förbättrats.

Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.