Dansa & gå som skydd mot Alzheimers sjukdom

Monotoni är hjärnkopplingarnas värsta fiende, så för att förebygga Alzheimers är det viktigt att hålla sig aktiv med aktiviteter som dans och promenader.
Dansa & gå som skydd mot Alzheimers sjukdom
Valeria Sabater

Skriven och verifierad av psykolog Valeria Sabater.

Senaste uppdateringen: 23 januari, 2023

Att dansa och promenera är två fantastiska sätt att sätta hjärnan i arbete. De ger en större känsla av frihet, avslappning och utgör även utmärkt fysisk träning som har en direkt påverkan på hälsan, utöver att skydda dig mot Alzheimers sjukdom.

Enligt en publicering i tidskriften Alzheimer’s Disease kan alla typer av fysisk aktivitet som kombinerar fysisk träning med nöje göra hjärnan mer resistent mot neurodegenerativa sjukdomar.

Därför kan aktiviteter som trädgårdsarbete eller att ta hand om tomten, dans och promenad, cykling eller utövande av alla aktiviteter som gör ditt hjärta glatt samtidigt som du rör på dig minska risken för Alzheimers sjukdom med upp till 50%.

Det är värt det.

Dansa & gå för att få högre hjärnkapacitet och aktivitet

Vi rätt ofta pratat om fördelarna med att promenera varje dag i minst 20-30 minuter. Det är ett av sätten du kan förbättra den kardiovaskulära hälsan och bekämpa stress. Men du kanske inte vet är att något så enkelt som dans, promenader eller att ta hand om dina växter varje dag avsevärt kan minska risken för att utveckla en neurodegenerativ sjukdom, som Alzheimers.

Enligt den studie vi nämnde i början av artikeln, som genomfördes av diverse läkare vid University of California i Los Angeles, inklusive Doktor Cyrus A. Raji, så kan förhållandet mellan fysisk aktivitet och känslomässig njutning öka mängden nervkopplingar och därigenom göra dig mer resistent mot olika typer av demens.

Dansande kvinnor

Det finns inget botemedel för Alzheimers sjukdom, men den kan förebyggas

Vi känner alla förmodligen någon eller har en familjemedlem som har diagnostiserats med Alzheimers sjukdom. Få sjukdomar är så sorgliga att bevittna som Alzheimers, när någon förlorar sin identitet, sina minnen och långsamt faller in i ett degenerativt tillstånd som till slut leder till deras död.

  • Det finns i dagsläget inget botemedel för Alzheimers sjukdom. Det är en svår kamp som för med sig lidande både för patienten och familjemedlemmarna. Den känslomässiga bördan blir ännu tyngre när diagnosen väl ställts.
  • Även om det inte finns något botemedel för Alzheimers kan sjukdomen dock förebyggas. Du kan kämpa för att minska risken för att du ska drabbas.
  • Du kan faktiskt sänka risken med upp till 50% om du promenerar dagligen, går på danslektioner och är aktiv utomhus.
  • Människor som leder en stillasittande livsstil med sparsam känslomässig stimulans är mindre spänstiga och har färre nervkopplingar i hjärnan.

Träning och aktiviteter är positiva, stimulerande och roliga samtidigt som de ökar den grå substansen i hjärnan. De stärker inte bara hjärnan utan förebygger även neurodegenerativa sjukdomar.

Promenera dagligen

Gå, dansa, skratta och lär dig att bekämpa Alzheimers varje dag

Fysiska aktiviteter, såsom dans och gång, syresätter hjärnan, förbättrar cirkulationen, transporterar näringsämnen och tillhandahåller även perfekta stunder för avslappning som ger ny stimulans för att fånga ditt intresse och föra bort dig från rutinen.

  • Kom ihåg att en av hjärnans värsta fiender faktiskt är rutin. Monotoni och repetitiva aktiviteter får dig att falla in i en typ av depression och de oundvikliga humörsvängningar som påverkar hjärnans kemi.
  • Hjärnan blir långsammare och mer automatiserad av rutiner. Det är då du börjar se minnesförlust och minskade synapser i neuronerna.
  • Aktiviteter som tvingar kroppen att röra på sig, som dans och gång, är stimulanser som väcker nyfikenhet och känslor. Man kan säga att det är en form av bränsle för hjärnan.

Så för att avsluta poängterar vi än en gång, precis som Doktor Cyrus Raji, att eftersom det idag inte är möjligt att använda medicinering för att bota Alzheimers sjukdom när den väl har diagnostiserats är det enda vi kan göra att förebygga den.

Dansa salsa

Hjärnan är en muskel

För att göra det måste du vara medveten om att hjärnan är som en muskel, och som sådan måste den tränas. Om du låter varje dag passera precis som den förra, om du alltid sitter ner och begränsar dig till att bara se på TV och begränsa dina sociala förhållanden börjar dina hjärnceller långsamt att kopplas bort och inaktiveras.

Men om du väcker din nyfikenhet, om du antar utmaningar såsom: “Idag ska jag promenera en timme istället för en halvtimme”, “Jag ska sätta på lite musik och dansa”, eller ännu bättre, “Jag ska lära mig zumba med några vänner”, blir din hjärna starkare och mer spänstig.

Glöm inte det.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Klimova, B., Valis, M., & Kuca, K. (2017). Dancing as an Intervention Tool for People with Dementia: A Mini-Review Dancing and Dementia. Current Alzheimer Research. https://doi.org/10.2174/1567205014666170713161422
  • Venturelli, M., Scarsini, R., & Schena, F. (2011). Six-month walking program changes cognitive and ADL performance in patients with Alzheimer. American Journal of Alzheimer’s Disease and Other Dementias. https://doi.org/10.1177/1533317511418956

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.