Upptäck fördelarna med hjärndieten

Hjärnan upptar 2% av vår kropp, men förbrukar 20% av all glukos vi får i oss varje dag. När sommarledigheten närmar sig brukar vi dessutom påbörja strikta dieter som misunnar våra hjärnor den näring de behöver.
Upptäck fördelarna med hjärndieten

Senaste uppdateringen: 12 maj, 2019

Vi provar ständigt dieter att för att gå ner i eller upprätthålla vår nuvarande vikt. Vi går till gymmet i hopp om att hålla vår kropp i form. Men vi brukar glömma en mycket viktig muskel – hjärnan. Har du hört talas om en diet som kallas “hjärndieten”? Läs följande artikel för att ta reda på vad den består av.

Brain Fitness” är en teknik som syftar till att förbättra livskvaliteten, kontrollera stress, förebygga neurodegenerativa sjukdomar och förbättra minnet och intelligensen.

Hjärndieten – näring för hjärnan

Vi tänker inte ofta på hur vi bäst ger näring till vår hjärna – en mäktig allierad som du alltid bör ha i åtanke. Hjärnan upptar 2% av din kropp, men förbrukar 20% av den glukos du äter dagligen.

Hjärnan

Din kost påverkar din hjärnas hälsa till det bättre eller sämre. Det finns olika livsmedel som kan hjälpa dig att stärka mentala funktioner, men du bör alltid se till att ha en balanserad kost. Med andra ord: att äta en näve valnötter på morgonen är till liten nytta om du sedan äter snabbmat till lunch, eller glömmer bort att äta en frukt till efterrätt.

Du bör också komma ihåg att äta livsmedel rika på omega-3– och omega-6-fettsyror, samt vitaminer och proteiner, och glöm inte att du bör dricka två liter vatten per dag (tre under sommaren, eller när du tränar). Du bör också undvika dåliga vanor som att ha en stillasittande livsstil eller hoppa över frukosten på morgonen (en kopp kaffe medan du klär på dig eller fixar håret räknas inte som frukost).

Under normala förhållanden använder hjärnan glukos som bränsle. När du minskar mängden kalorier och fett som du konsumerar varje dag förändras din hjärnas näringsförsörjning. Denna kroppsdel kan bli oförmögen att utföra sina normala funktioner om den får brist på energi.

Hjärna

Det är därför viktigt att ha koll på din hjärndiet. Förse din hjärna med näring så att den kan utföra alla sina uppgifter så fullständigt som möjligt. Sinnet ansvarar för att skicka meddelanden som sedan rör dina muskler, genererar känslor, påminner dig om en kommande födelsedag, eller hjälper dig att sova bättre på natten.

Hjärndieten innebär att du tar hand om din kropp

Takten i storstadslivet är absolut inte bra för din hjärnas hälsa. Ofta har du inte tillräckligt med tid för motion och vila, och det finns feta, sockerhaltiga livsmedel överallt omkring dig. Du har ofta bråttom när du äter och hänger dig till värdelösa strikta dieter när sommarsemestern närmar sig. I samtliga av dessa fall missunnar du din kropp de näringsämnen den behöver, och det inkluderar även hjärnan.

Börja ta hand om din kropp som en helhet för att undvika alla typer av sjukdomar. En välnärd hjärna är synonymt med mindre trötthet, en större förmåga att uppmärksamma och koncentrera sig, bättre minne, och större effektivitet när det gäller att utföra dagliga funktioner och hålla sig positiv, vilket kan hjälpa dig att undvika gräl eller problem med människor omkring dig.

Livsmedel som absolut måste ingå i hjärndieten 

Dessa livsmedel bör finnas i den så kallade “hjärndieten” varje vecka eller varje dag. Kom ihåg att inkludera dem i dina måltider och du kommer garanterat att börja märka resultat mycket snart.

Vattens roll i hjärndieten

Det är verkligen avgörande för vår överlevnad, då vi till stor del består av denna vätska. Om du inte gillar att dricka vatten kan du välja sockerfritt te, naturliga fruktjuicer, frukter som apelsiner, eller hemmagjorda smoothies.

91% av din hjärna består av vatten, så du måste verkligen se till att du konsumerar tillräckligt. Människor kan överleva två månader utan att äta, men inte mer än två veckor utan att dricka vatten. Den genomsnittliga mängden vatten du bör dricka per dag är cirka två liter, men det beror på hur stor din fysiska aktivitet är, vilken typ av jobb du har, hur mycket du väger, hur lång du är, tiden på året, mm.

Broccoli ger näring

Detta är en av de supergrönsaker som absolut måste ingå i din dagliga kost. Broccoli är kungen av korsblommiga grönsaker, men du kan också inkludera liknande grönsaker som kål, blomkål, och brysselkål. De har massor av proteiner, få kalorier, hög vattenhalt och massor av vitaminer (A, B, C, E samt K). Vidare förser de dig med folsyra, flavonoider och lutein.

Att äta broccoli är ett bra sätt att förebygga minnesförlust eftersom det är en underbar antioxidant. Du bör satsa på ångad eller grillad broccoli så att du inte förlorar alltför mycket C-vitamin i tillagningen.

Broccoli, brysselkål och gröna bönor


Havregrynsgröt i hjärndieten

Du kan äta havregrynsgröt tillsammans med apelsinjuice, mjölk eller yoghurt. Det innehåller mängder av protein och massor av aminosyror såväl som stora mängder omättade fetter, vitaminerna B och E, magnesium, kalium och selen. Det är mycket näringsrikt och har en positiv inverkan på minnet. Ett klassiskt recept är 2 dl komjölk med två matskedar havregrynsgröt, sötad med honung. Det är utmärkt att konsumera före sänggåendet när det är kallt ute.

Bananer ger nyttigt socker

Denna frukt sägs vara de vises frukt eftersom de smartaste människorna i Indien brukade äta den liggandes i skuggan av bananträd. De innehåller nyttiga sockerarter, vitaminerna B och C, kalcium, fosfor, kalium samt magnesium. Vi föreslår att du äter bananer när de har blivit ganska mogna, antingen mörkgula eller ljusbruna till färgen, eftersom sockret i dem då är lättare att ta upp och går direkt till hjärnan. De bidrar till produktionen av en viss neurotransmittor som är ansvarig för minne och humör.

Grönt te är renande

Grönt te

Detta underbara österländska te har mängder av fördelaktiga egenskaper. Det jäser inte, och det innehåller mängder av antioxidanter, mangan, oxalsyra, mm. Det hjälper till att förebygga tumörtillväxt, är en renande dryck, och skyddar hjärnans funktion. Dessutom är grönt te bra för att gå ner i vikt och bränna fett.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Avena, N. (2014). How sugar affects the brain. Free, C., Signup, H., & In, S. (2012). Boost your memory by eating right. Harvard Women’s Health Watch. Hopf, S.-M. (2010). You Are What You Eat: How Food Affects Your Mood. Dartmouth Undergraduate Journal of Science.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.