8 saker du inte borde göra på gymmet

Även om det kan verka självklart är det värt att komma ihåg att det finns beteenden som är bäst att undvika när du är på gymmet. Försök att tänka på hur du vill hitta saker efter att någon annan använt dem.
8 saker du inte borde göra på gymmet

Senaste uppdateringen: 10 februari, 2019

Om du går på gymmet regelbundet har du förmodligen en egen uppsättning vanor – se bara till att komma underfund med om det är de rätta vanorna eller inte. För att få reda på det ska du vara uppmärksam på vår lista över saker du aldrig borde göra på gymmet.

1. Lämna inte din svett på maskinerna

Man på gymmaskin

Lämna inte gymmaskinerna svettiga.

  • Allt du behöver göra är att komma ihåg att ta med en handduk för att torka dem efter användning.

Den övervägande majoriteten av maskinernas säten och fodral är av läder, så svetten kommer inte förångas – du måste ta bort den själv.

2. Förbli inte sittande på en maskin

Ofta finns det folk som väntar på att använda maskinen du sitter vid, så om du inte tänker använda den som den designats ska du låta nästa person använda den. Annars ödslar du bara din och andras tid.

3. Använd inte telefonen vårdslöst

Gott om folk går till gymmet med sin telefon för att ta samtal och lyssna på musik. Men försök att använda lite sunt förnuft när du gör det.

  • Höj inte rösten, för det kan vara störande för andra. Kom ihåg att många går till gymmet för att slappna av.
  • Om du gillar att lyssna på musik medan du tränar ska du komma ihåg att inte glömma hörlurarna. Alla vill inte höra samma musik som du.

4. Ockupera inte maskiner

Den fjärde saken du inte borde göra på gymmet är att ockupera maskiner. De är till för andra också, så använd inte samma för länge. Det kan verka uppenbart, men det är ett av de mest irriterande problemen man kan stöta på i gymmet. Om du ser att det finns folk som väntar på en maskin, byt till en annan för att bredda din träningsrutin.

Besök denna artikel: Kom i form med bara 4 övningar

5. Lämna inte vikter överallt

Kvinna tränar med hantlar

Som med saker i ditt eget hem borde du inte lämna saker mitt på golvet i gymmet heller, framförallt saker som hantlar och vikter. Kom ihåg att vikter har en egen förvaringsplats och att du genom att lämna dem på golvet inte bara blockerar vägen, utan även kan få någon att snubbla eller skada sig.

Lägg tillbaka dem där de hör hemma.

6. Kom inte för sent till träningspass

Precis som att det är ett tecken på dåligt uppförande att komma för sent till en dejt eller ett möte borde du inte komma för sent till ett träningspass.

  • Tänk på att du måste gå runt bland folk som redan börjat för att hitta utrustning, etc.

Kort sagt är det distraherande för andra som kom i tid, så undvik det.

7. Var inte vårdslös i duschen

Fötter i duschen

Du kanske har vissa vanor i din egen dusch hemma, men kom ihåg att gymmet inte är ditt hem. Försök att inte spatsera runt naken i omklädningsrummet i en halvtimme.

  • Om du måste raka dig när du är på gymmet ska du se till att städa upp efter dig.
  • Kom ihåg att någon annan kommer gå in efter dig, så lämna det du använder lika rent som du hittade det.

8. Stöna och sucka inte

Vissa gör många ljud när de försöker lyfta vikter och träna, men det kan vara störande för andra. Kom ihåg att många går till gymmet för att koncentrera sig, för att ägna lite tid ensamma, och att det kan vara väldigt obehagligt för dem att höra suckar och stön runt sig.

Om du är trött ska du inte börja klaga; det finns inget mer irriterande än det. Tänk på vad du gör istället för att överanstränga dig själv, och om du känner dig trött ska du sluta och lämna gymmet. Hur det än ligger till ska du försöka vara tyst för de omkring dig.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.