Månen påverkar människor: månfaserna som guide

Månen påverkar människor på mer än ett sätt. Läs vidare för att lära dig om månens alla faser.
Månen påverkar människor: månfaserna som guide
Isbelia Esther Farías López

Skriven och verifierad av filosofen Isbelia Esther Farías López.

Senaste uppdateringen: 09 augusti, 2022

Månen är jordens naturliga satellit. Den ger oss en fantastisk utsikt och det finns tusentals berättelser om att den ger oss inspiration och får vår fantasi att blomstra. Därför vill du säkert lära dig hur månen påverkar människor.

Det sägs att månen påverkar tidvattnet, men den har även en viss påverkan på vårt beteende. Vårt humör och våra beslut kan därför förändras på samma sätt som månens faser förändras. Det sägs även att månen påverkar vår sömn, speciellt när det är fullmåne. Då brukar folk ta längre tid på sig att somna, eller så sover de dåligt.

De mest populära uppfattningarna om hur månen påverkar människor

Att månen påverkan människor och deras beteende är en uppfattning som funnits i tusentals år. Det ansågs att energin var så kraftig att den kan påverka våra liv. Sedan antikens dagar har det även trotts att månen har en effekt på vågorna, skörden och djurs och människors känslor.

Det finns ännu inga definitiva bevis som ger stöd åt att månen påverkar människor, men det har inte hindrat folk från att dela med sig av sina uppfattningar och göra saker i enlighet med dessa faser.

Månfaserna och deras påverkan

nymåne-på-himmel

Nymåne

Den här fasen varar i 3 dagar. Det sägs att det är den indikerade fasen för avgiftningen av kroppen.

Den anses vara en tid för att påbörja nya saker. Den är därför utmärkt för att påbörja nya rutiner och förändra vanor du inte tycker om och som inte är bra för dig. Det är även en bra tid för lugn och inre rannsakan.

Halvmåne

halvmåne-på-svart-himmel

Under den här fasen är månen bara synlig till hälften. Fasen sägs vara en tid av framgång, hälsa och vitalitet. Om du vill påbörja ett nytt projekt, ett nytt företag eller en ny träningsform är det här den bästa tiden.

Det anses att den halva månen påverkar människor med positiv energi och att den påverkar våra handlingar på samma sätt. Det är även vanligt att man får höra att det är bra att klippa håret under denna fas för att det växer snabbare, starkare och får mer lyster.

Fullmåne

Det här är fasen då månen är helt rund och strålar ut vitt månljus. Det ger upphov till beteendeförändringar hos människor. Dessa kan gå från små förändringar i humöret till plötsliga humörsvängningar.

Fullmånar är associerade med eufori och överflöd, men även av framgångar. Med det sagt blir varje individ en “mångalning” under denna fas eftersom månens energi är större än vanligt.

Avtagande

avtagande-måne

Den avtagande månen representerar “döden” av den himmelska kroppen. Det är den sista fasen innan cykeln börjar om igen. Det sägs att det är tiden för beslutstagande och för mognad. Det tros även att problem och negativa mentala tillstånd minskar under denna månfas.

De 4 vanligaste myterna om månens påverkan

Främjar fertiliteten

Det sägs att man har större möjlighet att bli gravid under fullmånen; speciellt om man sover direkt under månljuset. Det finns även tron att månen generellt främjar kvinnors fertilitet.

Hur månen påverkar passionen vid fullmåne

Par-under-månen

Fullmånen är känd för att stärka passionen och sensualiteten mellan partners. Den anses även romantisk för människor.

Att gifta sig vid halvmåne

Det tros även att det främjar relationen att gifta sig under en halvmåne. Med andra ord får det giftermålet att vara längre. Det grundar sig på uppfattningen att allt som uppstår under denna “tillväxtfas” har en positiv påverkan på de andra områdena av våra liv.

Blodmåne

Röd-måne-på-himmel

När månen är rödaktig anses den vara full av “blod”. Myten säger att energin den sänder ut är farlig för människor eftersom den drar ut det hat du har inom dig till ytan.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Foster R, Roenneberg T. Human Responses to the Geophysical Daily, Annual and Lunar Cycles. Current Biology. 2008; 18(17): R784-R794.
  • Turányi C, Rónai K, Zoller R, et al. Association between lunar phase and sleep characteristics. Sleep Med. 2014; 15(11): 1411-16.
  • Chakraborty U, Ghosh T. A study on the physical fitness index, heart rate and blood pressure in different phases of lunar month on male human subjects. Int J Biometeorol. 2013; 57(5): 769-774.
  • Yousfi N, Arbi Mejri M, Kasmi S, et al. Does the moon cycle affect the physical endurance, balance, reaction-time, mood state and well-being in trained athletes? J Sports Med Phys Fitness. 2020; 60(1):125-131.
  • McLay R, Daylo A, Hammer P. No effect of lunar cycle on psychiatric admissions or emergency evaluations. Mil Med. 2006; 171(12): 1239-42.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.