Kan månen och dess faser påverka ditt liv?

Kan månen och dess faser påverka ditt liv?

Senaste uppdateringen: 25 maj, 2022

Har du någonsin frågat dig själv om månen kan påverka ditt liv? Har du någon gång noterat att månens cykler märkbart ändrat din personlighet och humör? Det sägs att jordens naturliga satellit påverkar dig inte bara fysiskt utan även känslomässigt, ända från barndomen och under hela ditt liv. Läs mer i följande artikel.

Månen är mer än vår planets enda satellit. Den är en enorm gåta av flera olika anledningar. Den finns med dig under hela ditt liv. Det kan vara intressant att lära sig lite mer om den i syfte att dra nytta av dess fördelar.

En studie från Basels universitet i Schweiz visar att månen har en stor inverkan på uppfattningen av sömn eftersom den kan vara subjektiv eller objektiv beroende på månens cykel. Det är därför som följande sker de dagar då vi är närmast fullmånen: den cerebrala aktiviteten i samband med djup sömn minskar med 30%, det tar längre tid att somna, och man sover inte lika länge.

Månen och dess faser och deras inverkan på våra liv

Månen påverkar oss

Beroende på månens ställning kan dess inflytande inverka på ett eller annat sätt:

Nymåne

Detta är när månen står i konjunktion med solen och påbörjar en ny cykel. Detta är den bästa tiden att sätta nya mål. Det gäller inte bara framtida projekt, utan också för att till exempel sluta röka, påbörja en ny diet, sluta med alkohol mm.

Psykologiskt sett har sinnet mer självkontroll och har lättare för att komma över motståndet när det gäller förändringar i vanor. Sinnet gör sig även lättare av med överflödiga tankar. Det är också ett bra tillfälle att meditera, avgifta kroppen, trimma träd eller sjuka växter, eller klippa håret om du vill att det ska växa snabbare. Det är inte bra för vaxning, då håret som sagt växer snabbare under den här tiden. Den nya månen är också bra för att utforska gömda delar av ditt undermedvetna. Denna fas varar endast i 2 till 3 dagar.

Halvmåne

När månen blir ljusare kommer din kropp också börja “absorbera” allting mer och snabbare. I denna fas assimilerar kroppen varje ämne eller händelse på olika sätt, och därför är det ett bra tillfälle att påbörja en vitamindiet. Var försiktig då det också finns en risk för att gå upp i vikt (om detta inte är ditt mål).

När det är halvmåne är det ett bra tillfälle att återhämta kroppen om den lider av brist på något, eftersom om du äter något kommer din kropp att motstå frestelsen att gå tillbaka till det normala. Det är anledningen till att vi inte rekommenderar dig att dricka alkohol under denna period då dess effekter kan vara ännu mer skadliga. Om du vill att ditt hår och naglar ska växa mer är det ett bra tillfälle att klippa dem. Att applicera salvor, geler eller krämer för att regenerera hår är bra eftersom huden kommer att vara ännu mer mottaglig. Avgiftningar kan vara svårare och mer tidskrävande.

Denna fas varar cirka 13 dagar. Vi föreslår att du ägnar dig åt aktiviteter som är vitaliserande eller stärkande. När det gäller ekonomin sägs det att det är ett bra tillfälle att ansöka om ett lån, söka jobb, sälja eller investera. Det är också bra att ingå avtal, partnerskap eller förbindelser. Du bör inte trimma fruktträd.

Fullmåne

Denna fas är när månen är mittemot solen och full av ljus. Kroppens vävnader hamnar under stor press och våra känslor kan dessutom försvagas. Detta innebär att människans instinktiva sida “vaknar” (vilket är anledningen, enligt folktron, att varulvar visar sig under fullmånen). Kroppen lagrar mer vätska och tenderar att lättare bli uppsvälld. Du kommer att behöva vara uppmärksam på vad du dricker och äter. Sinnesintryck och känslor kommer att vara “ytliga” och psykosomatiska problem; sömnförändringar, sömnlöshet, mardrömmar eller mer färgglada, verklighetstrogna och intensiva drömmar kan alla förekomma.

Under fullmånefasen rekommenderar vi inte att du påbörjar viktminskningsdieter. Var försiktig med biverkningar av läkemedel. Försök undvika att få huvudvärk, då den kan bli extra intensiv, och försök upprätthålla ditt sinne för humor: ta inte allt på allvar och starta inte argumentationer. Vi ser månen bara några timmar men dess effekt är verkligen märkbar. Till exempel kommer eventuella skador blöda mer och kvinnor får kraftigare menstruation. Att utföra en planerad operation kan vara riskabelt. Det är vanligt att människor blir mer aggressiva. Man tror att allt man gör 6 timmar före och 6 timmar efter kommer att lyckas. Antalet födslar ökar och nervrelaterade sjukdomar ökar. Personer med tunt hår kan klippa det under denna fas.

Nedan

Under denna månfas kan kroppen “bli av med” allt den inte behöver. Detta gör denna fas idealisk för att släppa ut en hel del av den ackumulerade energin från de tidigare faserna. Du kan lättare eliminera fett, vätskor och gifter. Det är en bra tid att påbörja avgiftningar eller reningskurer, och minska uppblåsthet eller irritation.

Vi föreslår att du ägnar dig åt aktiviteter som kräver styrka och motståndskraft, dricker mer vatten för att rensa kroppen från skadliga ämnen, påbörjar dieter, klipper naglar och hår, tar bort vårtor och mörka fläckar samt behandlar ärr. Tandbehandlingar och operationer är mer framgångsrika. Det är också dags att plantera och trimma fruktträd, grönsaker och rotfrukter. När det gäller den känslomässiga sidan är det ett bra läge att avsluta en relation eller ett partnerskap.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • César Augusto Arciniegas Suárez, C. (2012). Diagnóstico y control de material particulado: partículas suspendidas totales y fracción respirable PM 10. Luna Azul. https://doi.org/Inf.tecnol.4308it.09
  • Peña, Andrés. (1996). No Titlela luna y la fuerza de gravedad. Todo Sobre La Luna. https://doi.org/luna
  • Carrillo, P., Ramírez, J., & Magaña, K. (2013). Neurología del Sueño y su importancia: antología para el estudiante universitario. Revista de La Facultad de Medicina. https://doi.org/10.1016/j.ijcard.2006.12.093

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.