Fri från sockerberoendet – så ändrar du dina sockervanor

december 18, 2018
Känner du dig beroende av sötsaker och vill bli fri från sockerberoende? Då måste du se efter dina kost- och träningsvanor.

Socker finns i nästan alla livsmedel, från färska mjölkprodukter till burkmat. Vill du bli fri från sockerberoendet måste du göra mer än att bara sluta äta sötsaker.

Den höga sockerhalten (sukros) du hittar i många livsmedel kan försvaga ditt immunsystem och öka risken för fetma, hjärt- och kärlsjukdomar, typ 2-diabetes och cancer – speciellt bröstcancer.

Socker kan även bidra till depressivt humör, ångest och vissa kognitiva besvär. Känner du dig beroende av sötsaker och skulle vilja bli fri från sockerberoendet, rena då din kropp från socker genom att eliminera det helt och hållet från kosten under en bestämd tidsperiod.

Förutom ändrade kostvanor hjälper även daglig träning. Att komma ut och röra på dig hjälper dig bränna bort överskottet av socker i blodet.

Har din kropp ett stort överskott av socker? Upplever du symptom som hyperaktivitet, kronisk trötthet, infektioner, huvudvärkdepression, förkylningar, bihåleproblem, dåsighet, mental förvirring med mera?

Sambandet mellan socker och viktökning

Fettdepåer är inte den enda orsaken till viktökning. Kolhydrater bär lika mycket skulden. Socker gömmer sig i många vanliga livsmedel så man äter mer socker än man egentligen är medveten om. Några exempel är följande: juicer, flingor, salladsdressing, yoghurt, bröd och mycket annat.

Kroppen använder en del av detta socker som energi, men resten sparar den som fett. När det kommer till detta lager är det stor skillnad mellan raffinerat och naturligt socker. Raffinerat socker höjer blodsockret, vilket med tiden kan resultera i fettdepåer kring midjan, höfterna och låren.

Följ dessa råd för att bli fri från sockerberoendet

1. Sluta med artificiella sötningsmedel

Ersätt inte socker med sötningsmedel

För att bli fri från sockerberoendet kanske du börjar ersätta socker med sötningsmedel, men det motverkar syftet.

Även om sötningsmedel kan fungera som en kortsiktigt lösning medan du vänjer dig av med socker är det någonting som orsakar viktökning och metaboliska förändringar som kan resultera i typ 2-diabetes.

2. Ät naturliga livsmedel

Ett sätt att bli fri från sockerberoendet är att välja naturliga livsmedel – alltså inget som kommer färdigförpackat eller på burk eller flaska. Till exempel kan du äta färska grönsaker och frukt, magert kött, fisk, nötter, frön och nyttiga fetter som avokado och olivolja.

Det är viktigt att lägga tyngden på att äta proteiner eftersom det är det som håller dig mätt och håller sötsuget borta.

3. Välj ”bra” kolhydrater

Ät rätt kolhydrater och bli fri från sockerberoendet

Du behöver inte undvika kolhydrater när du försöker bli fri från sockerberoendet, du behöver bara se till att välja rätt kolhydrater.

Sluta med kolhydrater som: vitt bröd, pasta, kolsyrade drycker och bakverk. Som substitut, ät istället vegetariska kolhydrater som broccoli, blomkål, brysselkål, gröna bladgrönsaker, aubergine, kronärtskocka och paprika.

För bästa resultat, ät inte spannmålsprodukter, kidneybönor eller stärkelserika grönsaker under avvänjningsperioden.

4. Hur du undviker socker

Om du har bestämt dig för att minska på sockret för att bli fri från sockerberoendet, förbered dig på abstinensbesvär som nedstämdhet, huvudvärk, svaghet, matbegär med mera.

Försök att först och främst gradvis äta mindre sötade livsmedel, alltså ta bort ett livsmedel i taget. Det kan kännas mest jobbigt under de första dagarna, men det försvinner efter en tid.

Har du extrem ångest, ät lite frukt, som ett äpple eller en apelsin.

Kostplan för att bli fri från sockerberoendet

Dag 1

 • Frukost: Havregrynsgröt med bär och mandel. 3 kokta ägg.
 • Mellanmål: En liten skål med valnötter.
 • Lunch: Grillat kycklingbröst med pumpa, rödbetor, morötter, rovor, bönor och mandlar.
 • Middag: Grillad fisk, gröna bönor och broccoli. Lägg till lite svamp om du tycker om det.

Dag 2

 • Frukost: Havregrynsgröt med bär och frön. 2,5 dl spenat och morötter.
 • Mellanmål: En liten skål med mandlar.
 • Lunch: Grillad zucchini, röd och gul paprika med en dressing gjord på citron, vinäger och timjan. Laga till en kålsallad med riven morot, olivolja, citron, salt och finhackad persilja.
 • Middag: Ångkokta grönsaker, ugnsbakad torsk med brysselkål och ugnsrostade rovor.

Dag 3

 • Frukost: Äggröra på 3 ägg med räkor och kål, rädisor och en sallad med blandade nötter.
 • Mellanmål: En liten skål med valnötter.
 • Lunch: Kycklinglår med rosmarin, salvia, citron, lök, timjan och svarta oliver.
 • Middag: Svampsoppa med vitlök, selleri, timjan, morötter och lagerblad.

Drick det här i stället för sötade drycker

Detoxvatten

Drick detoxvatten med färsk frukt

Gör ditt eget detoxvatten med någon av dessa frukter: grapefrukt, tranbär, jordgubbar eller apelsin. Skär i bitar och lägg i en tillbringare. Lägg i lite färsk rosmarin eller mynta och fyll upp med is och vatten. Drick dagligen.

Örtte

Drick osötat örtte 3 gånger om dagen

Det är otroligt effektivt för att minska sötsuget och är precis vad du behöver för att bli fri från sockerberoendet. Hitta viljestyrkan och beslutsamheten och du har redan kommit en bra bit på vägen!