Mat som hjälper dig att sova bättre

Utöver att tillhandahålla melatonin kan dessa livsmedel hjälpa dig att sova bättre tack vare sina andra näringsämnen. De möjliggör för dig att optimera din dygnsrytm och bekämpa stress.
Mat som hjälper dig att sova bättre
Elisa Morales Lupayante

Granskad och godkänd av idrottspedagog och nutritionist Elisa Morales Lupayante.

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Melatonin är ett hormon som vår kropp utsöndrar naturligt. Det är viktigt för vårt fysiska och mentala välmående. Mat som hjälper dig att sova bättre innehåller därför ofta detta ämne.

Melatonin är trots allt kopplat till kontrollen av vår dygnsrytm, som förbereder vår kropp på aktiviteter såsom sömn. Bland annat deltar melatonin i de neuroendokrina, neuropsykologiska och immunmässiga processerna. Dessa är viktiga för att komplettera många viktiga uppgifter i kroppen.

Produktionen sätter dock endast igång nattetid, så om en störning sker kan personen få problem att sova och återhämta sig. Därför är det viktigt att du får i dig melatonin från kosten och drar nytta av mat som hjälper dig att sova bättre.

I den här artikeln vill vi dela med oss av de nio bästa livsmedlen som ger dig bättre sömn.

Mat som hjälper dig att sova bättre

1. Lök

Lök främjar melatoninproduktion

Lökar är rika näringsämnen som förbättrar produktionen av melatonin. De innehåller vitaminer, mineraler och aminosyror, vars absorption främjar reglering av dygnsrytmen. Regelbunden konsumtion främjar elimineringen av gifter från kroppen. Det lindrar även uppsvälldhet och retention av vätskor.

2. Sparris

Sparris rekommenderas som en naturlig kur mot sömnlöshet tack vare aminosyror såsom tryptofan. Denna substans hjälper till att öka utsöndringen av melatonin under natten, vilket är nyckeln till bättre sömn.

Vi måste även nämna dess bidrag av vitamin C, folsyra och essentiella mineraler, som stärker immunförsvaret. Tack vare fiberinnehållet är sparris dessutom perfekt för att förbättra dina tarmrörelser och förebygga förstoppning.

3. Bananer

Bananer innehåller tryptofan

Att äta banan innan läggdags är en gammal kur för sömnlöshet. De tillhandahåller melatonin – substansen som inducerar sömn i kroppen. De är även en källa till tryptofan och essentiella näringsämnen som hjälper dig att undvika muskelkramper på natten.

4. Körsbär

Körsbär rekommenderas för att förbättra sömnkvaliteten. De tillhandahåller vitamin A, C och E, vars antioxidativa effekter minskar de negativa effekterna av stress. De är en naturliga källa till melatonin och innehåller även essentiella mineraler som främjar muskelavslappning.

5. Nötter

Nötter innehåller melatonin

Nötter och olika varianter av torkad frukt innehåller omega-3-fettsyror – hälsosamma fetter som bekämpar inflammation, dåligt kolesterol och andra problem med koppling till den kardiovaskulära hälsan.

De innehåller små doser melatonin och aminosyror, som tillsammans förbättrar livskvaliteten. Eftersom de har många kalorier bör de dock inte ätas i överflöd.

6. Ingefära

Ingefärsroten har antiinflammatoriska egenskaper och antioxidanter. Den är perfekt för att minimera effekterna av fria radikaler. Dess naturliga oljor, inklusive gingerol, skyddar cellerna mot gifter och skadliga ämnen i omgivningen.

Vidare främjar ingefära ökningen av melatonin och agerar avslappnande, vilket hjälper till att bekämpa sömnlöshet.

7. Brunt ris

Brunt ris för viktnedgång

Brunt ris är en källa till kolhydrater och naturliga fibrer som hjälper till att förbättra förbränningen av kalorier för att tappa vikt. Riset, som utgör en viktig källa till B-vitaminer, är bra för att skydda muskler, det kardiovaskulära systemet och hjärnan.

Att äta brunt ris, speciellt till lunch och middag, ger dig små doser melatonin från kosten och inducerar bättre sömn.

8. Havregryn

Havregryn är fulla av essentiella näringsämnen som gagnar kroppen. Tro det eller ej, men det anses vara det mest kompletta spannmålet. Det tillhandahåller stora mängder tryptofan och aminosyror som hjälper till att stimulera produktionen av melatonin.

Vidare kan det även:

  • Hjälpa till att förbättra matsmältning
  • Skydda den kardiovaskulära hälsan
  • Kontrollera ångest
  • Förbättra funktionen hos det centrala nervsystemet
  • Hjälpa dig att bibehålla en hälsosam vikt

9. Ananas

Ananas reglerar dygnsrytmen

När man pratar om mat som hjälper dig att sova bättre får man inte glömma ananas, med sina enzymer och essentiella mineraler. Dessa hjälper till att reglera dygnsrytmen för att bibehålla optimal sömn som låter kroppen ladda om.

Ananas främjar balans i nivåerna av serotonin och melatonin, substanser som deltar i kroppens avslappning så att den kan sova bra.

Använder du dessa livsmedel i kosten? Nu när du vet vilken mat som hjälper dig att sova bättre kan du börja äta det regelbundet för att nyttja alla fördelar!


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.