Hur man kommer över sin rädsla för vatten

Försöker du fortfarande komma över din rädsla för vatten? Sluta vara frustrerad och läs istället dessa tips.
Hur man kommer över sin rädsla för vatten

Senaste uppdateringen: 25 augusti, 2022

Att komma över ens rädsla för vatten är första steget när det gäller att lära sig att simma. Många vänjer sig snabbt vid poolen eller havet, medan andra har en väldigt djup rädsla för vatten som gör det svårt för dem att lära sig att simma.

Detta är ett vanligare problem än man tror och kommer vanligtvis från dåliga erfarenheter från barndomen. Det är faktiskt ganska vanligt hos barn, speciellt om de inte får leka i vattnet vid en tidig ålder.

Oavsett hur gammal du är så finns det vissa saker som kan hjälpa dig att bemöta dina rädslor och dra nytta av simningen. Det kommer krävas en viss ansträngning från din sida, men du kan komma över denna rädsla. Oroa dig inte!

Grundläggande övningar för att komma över rädsla för vatten

Hur du kommer över din rädsla för vatten kommer bero på din individuella situation och varför du är rädd från första början. Du kanske måste gå i terapi, där en specialist kan hjälpa dig att hantera de trauman som du kan ha gått igenom tidigare i livet.

Ett av de första stegen för att komma över en rädsla för poolen eller havet är att vänja sig vid dessa element gradvis. Du behöver stärka ditt självförtroende för att undvika att känna stress då du kommer i kontakt med vattnet.

De övningar vi kommer ta upp här är grundläggande sätt att hantera rädsla med hjälp av flera faser. De är bäst lämpade för personer som inte har kunnat lära sig simma p.g.a. att de känner sig rädda i vattnet.

Anpassningsövningen

Kvinna som är i poolen.

Den första övningen för att du ska komma över din rädsla för vatten kommer hjälpa dig att anpassa kroppen till att vara i poolen. Då detta bör vara en gradvis process så kommer du först att sitta på kanten och bara ha dina ben i vattnet.

Då du har vant dig vid känslan av att ha dina ben under vattnet så kommer du sedan lite i taget få börja stå i den grunda delen av poolen. Du kan använda poolens stege eller en lina som hjälp. Doppa dig sedan under vattnet. Försök att hålla dig så avslappnad som möjligt för att du inte ska känna att du drunknar. Detta kommer hjälpa dig att förstå att det inte finns något att vara rädd för.

Säkerhetsövningar

Kvinna som simmar.

Att känna sig säker i poolen är viktigt för att du ska kunna komma över din rädsla för vatten. I den här övningen kommer du fokusera dig på att lära dig självkontroll då du är under vattnet.

De bästa sättet att uppnå detta är att lära sig att flyta. Allt du behöver är att hoppa in i en grund pool där du kan stå utan problem. Träna sedan på att andas in ovanför vattnet och därefter andas ut under vattnet.

Då du har blivit van vid detta så kan du upprepa övningen i en större pool.

Kunskap är viktigt

Efter att du har kommit över din ångest för att befinna dig i vattnet så är nästa logiska steg att ta simlektioner. En bra instruktör kommer lära dig många olika tekniker för att simma, andas och hantera nödfallssituationer.

Om du kan simma så kommer du känna dig mer bekväm i vattnet. Detta är det sista steget för att knyta samman den vattenbaserade miljön med din lycka och ditt välmående.

Tips för att bli av med din rädsla för vatten

Det tar både tålamod och disciplin för att bli bättre på att simma. Om du vill bli bättre så försök att följa dessa enkla tips:

  • Börja med att träna simning två gånger per vecka.
  • Då du känner dig mer bekväm med vattnet så kan du öka detta till 4-5 gånger per vecka, men inte mer än detta.
  • Undvik att överanstränga dig. Tänk på att du bör anpassa ditt träningsprogram till dina fysiska förmågor och dina mål.
  • Tänk på att hålla huvudet stilla då du simmar. Det är bara din kropp som bör rotera vid höften.
  • Försök att använda färre drag då du tränar.
  • Bibehåll en god andningsrytm. Det finns många metoder som man kan applicera då man simmar, men välj den som gör att du känner dig som mest bekväm. Du bör helst ta ett andetag var tredje simdrag.

Är det fortfarande svårt för dig att komma över din rädsla för vattnet? Prova några av de övningar vi har tagit upp här och lär dig från en siminstruktör för att lära dig det grundläggande.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Krempel, M., & Jaatun, M. G. (2014). Learn to SWIM. In Proceedings – 9th International Conference on Availability, Reliability and Security, ARES 2014. https://doi.org/10.1109/ARES.2014.82
  • Blanksby, B. A., Parker, H. E., Bradley, S., & Ong, V. (1995). Journal of science and medicine in sport. The Australian Journal of Science and Medicine in Sport. https://doi.org/10.1016/j.jsams.2014.09.010
  • Grey, D., & Sadoff, C. W. (2007). Sink or Swim? Water security for growth and development. Water Policy. https://doi.org/10.2166/wp.2007.021
  • Barros Lázaro, A. (2018). Ejercicios para reducir el miedo al agua en personas con Trastorno del Espectro Autista.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.