Lindra stress med stenkonstterapi

För att få bästa resultat från stenkonstterapi ska du leta efter stenar med lena ytor. De med runda kanter är perfekta alternativ.
Lindra stress med stenkonstterapi

Senaste uppdateringen: 24 januari, 2019

I våra artiklar har vi många gånger skrivit att färg kan bekämpa stress. Till exempel att måla mandalas, rita och skriva är renande, kreativa och avslappnande aktiviteter som alltid får oss att må bra och frigör vårt sinne. Som resultat underhåller vi oss själva, tränar fantasin, ökar den mentala flexibiliteten och fokuserar vår uppmärksamhet, och utan att veta hur så minskar vi vikten av våra problem. Men idag ska vi gå lite längre och introducera stenkonstterapi.

Stenkonstterapi erbjuder en rad olika möjligheter. Exempelvis erbjuder det skönhet och härliga stunder där du kan vara dig själv med dina artistiska talanger. I den här artikeln beskriver vi denna nya, roliga terapi mot stress.

Stenkonstterapi kommer gagna dig

Många målar stenar medan de mediterar och upplever djup avkoppling samtidigt som de sammankopplar med sig själva. På samma sätt som vi vant oss vid att färglägga mandalas ska vi nu använda en annan yta: stenar.

Vad du behöver för din stenkonst

Hjärtan målade på stenar

Det första du måste veta är att alla stenar inte lämpar sig för den stenkonstterapi. Dessutom behöver du sedan en speciell typ av färg samt material så att stenarna blir som du önskar. Men det är inget att oroa sig över, materialen är billigare än du tror.

Alla stenar lämpar sig inte

 • Experter lutar mot att använda flodstenar, eller vad som kan refereras till som runda stenar.
 • Det beror på att erosionen från vattnet ger stenen en len yta där vi kan designa våra skapelser.

Färger

 • Akrylfärger fungerar för porösa ytor.
 • Det är viktigt att hitta akrylpennor. Eftersom de som är gjora för barn inte täcker väl och inte är hållbara.
 • I själva verket get opaka pennor en perfekt finish på stenarna och är bra för att rita.
  Välj pennor med fin ände – 0,7 mm.

Lack

För en perfekt finish behöver du avsluta med lack, som går att hitta i din närmsta hobbybutik. Som resultat blir färgerna då ljusa och skinande, och din skapelse kommer hålla mycket längre.

Penslar

Använd en platt pensel eftersom det gör det lättare att röra sig och fantisera.

Vad kan jag göra med mina stenar?

Blå mandala målad på sten

Mandalas

Du kan måla allt din fantasi kommer på. Mandalas är det vanligaste eftersom de är avslappnande. Som du redan vet är konsten baserad på cirklar, och erbjuder många fördelar.

Mandalas hjälper oss att:

 • Koncentrera oss
 • Expandera vårt medvetande
 • Sammankoppla med oss själva
 • Minimera spänningar och dagliga problem
 • Utveckla självacceptans
 • Må bra

För att måla mandalas ska du bara följa de klassiska cirkelsekvenserna. Inledingsvis börja med en cirkel i mitten och “expandera dig”.

Stenkonst med djur

djurstenar- katter målade på stenar

Vad du målar på stenarna beror givetvis på din skicklighet och artistiska erfarenhet.

 • Ibland börjar målningarna bara som något roligt. Sedan upptäcker du att du verkligen är artistisk med detta medium.
 • Om du målar djur ska du komma ihåg att börja med att skapa en bas på stenen. Måla först en färg så att du sedan kan måla nyanserna som utgör djuret du vill ha.

Hemligheten är att dra nytta av formen hos varje sten.

Roliga designer

Målade stenar med olika motiv

Du har inte bara många alternativ utan också många möjligheter. I detta sammanhang är det bara din fantasi och storleken på stenen som begränsar dig.

 • Kom ihåg att en färg som aldrig misslyckas när man målar stenar är vit.
 • Ibland kan det räcka med att bara måla en sol, ett löv, en blomma, ett hjärta eller en pil, varpå du har en otrolig och originell skapelse.
 • Slutligen kan det vara en utmärkt aktivitet att dela med dina barn. Skapelserna man får kan vara gripande gåvor att ge till familj och vänner.

Som du kan se är stenkonstterapi lika enkelt som det är roligt (ekonomiskt också). Om du lägger ihop de totala kostnaderna för penslar, färg och lack kommer du inte ens lägga ut 200 kronor. Att måla stenar är väl värt vad det kan göra för dig. Utan att ens inse det kan en hobby bli ett beroende.

ORIGINALARTIKEL

Spara


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.