Färglägg mandalas: lindra din stress och öka din kreativitet

Mandalas är en symmetrisk representation av livets cirkel. Genom att fokusera på att färglägga kan man reducera stress och öka produlktivitet.
Färglägg mandalas: lindra din stress och öka din kreativitet

Senaste uppdateringen: 09 januari, 2019

Under de senaste åren har mandalas kommit att få allt större betydelse. De kan vara vackra dekorativa objekt eller sätt att slappna av med sina färger och former. Det är många som köper hem svartvita ritningar för att färglägga dem och omge sig med deras magi.

Ordet “mandala” är sanskrit och betyder “cirkel”, en representation av livets cirkel inom hinduismen och buddhismen. Att prata om mandalas är att prata om mysticism och energier, men det vi idag vill göra är att berätta om ett av deras främsta användningsområden, för att du ska kunna slappna av och motverka stress.

Mysticismen kring mandalas

färgrann mandala med fåglar i

Vi pratar först och främst om deras ursprung och slut. Mandalas är en representation av livets energier, där färgerna sänder ut en serie energier. Dessa artistiska manifestationer är exempelvis vanliga i Tibet. De påverkar den spirituella världen, naturen, kärleken och även läkning.

Därför använder man dem av följande anledningar:

 • De fyller hemmet med positiva energier och skapar balans
 • De omvandlar negativ energi till positiv
 • De representerar balans, frid och lugn

Mandalas och deras färger

mandala i blockig stil

Det kan också vara intressant att veta vad färgerna i en mandala betyder. Vill du veta vad varje ton representerar i dessa vackra bilder? Kom ihåg att mandalas kommer från hinduismen och Tibet, och därför pratar vi om energier och chakras.

 • Röd. Representerar den första chakran och sänder ut styrka, mod och kärlek samt passion. Även stolthet.
 • Orange. Det här är den andra chakran. Det är ambitionens färg och även optimismens, och är en kraft för att uppnå mål.
 • Gul. Den tredje chakran. Den handlar om intelligens och personlig frihet.
 • Grön. Den fjärde chakran. Visar upp värderingar rörande väntan och läkning. Den ger även en balans mellan kärleken och förnuftet.
 • Blå. Det här är den femte chakran. Som du kan tänka dig reflekterar blått lugn och tolerans.
 • Indigo. Det här är den sjätte chakran. Den hjälper dig att kommunicera med dig själv för att lösa problem.
 • Violett. Det här är den sjunde chakran och är en magisk färg. Den representerar fantasi och spiritualitet.

Mandalas för att lindra stress

färgrann mandala

Mandalas har under de senare åren använts alltmer i skolor, speciellt för att utbilda småbarn. De hjälper till med fokus och uppmärksamhet samt för att uttrycka känslor med färger. De förbättrar koncentrationen och även finmotoriken.

Men mandalas kan också hjälpa vuxna:

 • Att måla en mandala är en bra övning för att slappna av, hjälpa sinnet att vila samtidigt som man målar intressanta former och figurer.
 • Det finns mandalas av stor estetisk komplexitet där färgerna inte bara förbättrar ens uppmärksamhet utan även sinnet för färger. Genom att göra dessa övningar blir man mer medveten om sina egna känslor. För barn kan det vara väldigt illustrativt.
 • Som vi har tagit upp kan de vara av större eller mindre svårighet. Att måla en mandala kan ta en halvtimme eller ett par dagar, och är en tid där du är med dig själv, dina tankar och känslor. Det är ett sätt att få en “fristad” från problemen.
 • I bilden här under ger vi dig ett exempel på en mandala som är redo att färgläggas. Du kan hitta dem i specialiserade butiker och även skriva ut dem från sidor på internet där de erbjuds gratis. Du förbättrar inte bara dina artistiska förmågor utan även dina kognitiva och emotionella. Perfekt för dina barn och för att förbättra deras finmotorik. De kommer att älska det och du också!
svart-vit mandala, redo att färgläggas

Spara


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.