9 sätt att slappna av innan du sover

Om du har svårt att sova är det viktigt att du inte använder din säng för annat än att just sova. Lär dig mer om det och andra tips i den här artikeln!
9 sätt att slappna av innan du sover

Skriven av Okairy Zuñiga

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Oro, dålig hållning, ouppklarat arbete eller andra ansvar som rusar genom huvudet under natten kan göra det väldigt svårt att slappna av innan du sover. Sömnen är fundamental för att kroppen ska få energi, så idag vill vi ge dig några tips på sätt att slappna av innan du sover.

Alla är olika, så vi rekommenderar att du provar alla råd vi ger tills du hittar något som fungerar bra för dig.

Res dig upp

kvinna sitter upp

När du försöker sova utan resultat i flera timmar rör du dig förmodligen fram och tillbaka. Det kan ta timmar om sömnlösheten är kronisk, och i slutändan är du ännu tröttare än när du gick och lade dig.

Det är därför bättre att ställa dig upp och titta ut genom ett fönster. Gå en bit. Ta ett djupt andetag på balkongen eller terrassen. Du kan även läsa lite. Det viktiga är att du gör något som får dig att bli trött och slappna av innan du sover.

Ha en regelbunden sömnrutin

Som barn hade vi oftast ett sömnschema som fick oss att somna och vakna upp vid en viss tid. Det hjälper kroppen att veta när det är dags att göra något. När vi växer upp slutar vi tyvärr med det och då uppstår ofta problem. Att ha ett sömnschema hjälper din kropp att naturligt känna vissa saker vid vissa tidpunkter.

Träning

Träning hjälper dig att slappna av innan du ska sova. Det innebär dock inte att du ska träna på ett sätt som gör dig extremt trött. De bästa träningarna är:

 • Stretchning
 • Situps
 • Yoga
 • Simning
 • Promenader

Träning motverkar att du vaknar upp under natten.

Respektera din säng

Tänk på din säng som en fristad för att sova. Fyll därför inte sovrummet med elektronik. Undvik att göra saker med din dator, surfplatta eller mobiltelefon i närheten av sängen, och ha inte TV:n i sovrummet. Tänk också på att hålla sängen ren. Byt lakan en gång per vecka. Tvätta även dina filtar var tredje månad.

Drick örtte istället för kaffe för att slappna av

kamomill

Det finns vissa växter som hjälper dig att slappna av innan du går och lägger dig. Några av de bästa är:

 • Timjan
 • Kamomill
 • Valeriana
 • Kanel

Om du är van vid att dricka kaffe på kvällen borde du sluta med det för att se bättre resultat. Koffein håller din hjärna aktiv. Under dagen kan det ge dig mer energi och hålla dig produktiv, men på kvällen är det inte bra.

Undvik alkohol

Att ta ett glas rödvin innan 7 på kvällen är inte dåligt. Det kan tvärtom vara avslappnande. Men att dricka för mycket alkohol påverkar ditt nervsystem. Det går att sova efter att du druckit alkohol, men du kommer inte få den återställande sömn du vill ha eftersom effekten snabbt går över. Istället kommer du vakna upp flera gånger under natten.

Undvik medicinering

Om du inte använder speciellt utskriven medicin borde du undvika sömntabletter för att sova.

 • Det är en snabb lösning för insomnia och hjälper dig att sova djupt.
 • Men om du tar dem för länge blir du lätt beroende, och det är då det blir problem. Det blir då svårt att sova om du inte tar dem.

Kom ihåg att allt som inte är naturligt för kroppen borde tas så lite som möjligt. Om du har problem med att sova rekommenderas att du provar örtteer.

Ta bara korta tupplurar

Om du sover i tre till fyra timmar på eftermiddagen kommer det bli svårt att slappna av innan du går och lägger dig, såvida du inte haft några väldigt hektiska timmar. Om du har en väldigt tröttsam rutin kan du ta en tupplur i 30 minuter under dagen.

Omge dig själv med en behaglig atmosfär

Fridfullt hem

Att hålla ordning på ditt rum och hålla det rent hjälper dig att slappna av innan det är dags att sova. Försök att inte fylla rummet med onödiga saker. Ta ut saker som inte är där för att hjälpa dig vila. Det inkluderar böcker, skrivbord och elektronik.

Se även till att du har ett varmt och behagligt ljus i rummet för att minska ner tiden det tar för dig att somna.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.