Bli av med vägglöss i hemmet för gott

Eftersom vägglöss inte tål höga temperaturer kan du lägga madrasser och sängkläder i solen eller tillämpa ånga på de drabbade områdena.
Bli av med vägglöss i hemmet för gott

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Vägglöss är små insekter som livnär sig på blod från både människor och husdjur, och de är ofta svåra att se vid första anblick. En av deras föredragna platser att bebo i hemmet är sängar, där de hittar den varma miljö och näringskälla som de behöver för att överleva.

De måste bekämpas på lämpligt sätt eftersom de inte bara orsakar smärtsam klåda på huden, utan även kan höja risken för  att drabbas av olika sjukdomar.

Att slänga det som infekterats skulle vara den effektivaste lösningen, men av uppenbara skäl är det inte den mest praktiska. Den goda nyheten är att det finns flera husmorsknep för att lösa problemet och återfå en ren säng. Vill du veta mer?

Ånga

Ångrengöring är en av de enklaste och mest effektiva åtgärderna du kan ta till för att helt få bort denna skadegörare, eftersom vägglöss inte tål höga temperaturer.

Ett effektivt alternativ är att tillämpa varm ånga (50 °C eller högre) till madrasser, lakan, gardiner och annat i sovrummet.

Spiskummin

Kummin

Pulveriserad spiskummin är en potent fiende till vägglöss tack vare den höga koncentrationen av kurkumin, dess aktiva förening. Den sänker överlevnadschanserna för lössen och underlättar elimineringen.

Den verkar genom att skära av lössens syretillförsel och får dem att dö eller migrera till en annan plats. Det kan vara överraskande, men kryddan är riktigt effektiv för att göra sig av med dem.

Solen

De förhöjda temperaturerna i solsken kan bidra till att få bort dessa dolda skadedjur i madrasser, lakan och filtar.

Temperaturer högre än 32° C kan hjälpa dig med problemet. Helst bör du placera madrassen i direkt solljus.

Mynta kan motverka vägglöss

Mynta mot vägglöss

Eterisk myntaolja avger en doft som verkar frånstötande för skadedjur och små insekter eftersom de genererar en stark allergisk reaktion. Oljan är perfekt för att skrämma bort vägglöss från sovrummet, trädgården och husdjuren.

Ett annat utmärkt alternativ är eterisk lavendelolja, som har en liknande effekt. I samtliga fall är det dock bäst att se till att medlemmarna i din familj inte är allergiska mot den starka doften från dessa oljor.

Kryddnejlika

Kryddnejlika är en typ av krydda med en stark lukt som kan avvärja nästan alla typer av insekter. I allmänhet används den i trädgården för att stöta bort myror, men den kan även användas för att få bort störande och farliga vägglöss.

Tvättsprit

Lössen kan inte tolerera sura miljöer, vilket gör att tvättsprit (även känt som isopropanol) är ett effektivt bekämpningsmedel. Häll bara lite i en sprayflaska och spraya över sängen och på alla andra ställen där du misstänker att de vistas.

Det är viktigt att notera att det är en återkommande process som kräver att du upprepar förfarandet var 6:e eller 7:e dag. Efter applicering måste du låta madrass och sängkläder luftas för att inte alkohollukten ska tränga igenom materialet.

Dammsugning

Dammsug regelbundet

Dammsugning är en av de populäraste metoderna eftersom det kommer åt i springor och skrymslen där vägglöss vistas.

Några fler tips

  • Ställ inte sängen intill väggen eller andra möbler. Du ska aldrig låta sängkläderna ligga på golvet eftersom det attraherar vägglöss.
  • Om du har husdjur bör du hålla dem borta från sovrummet och duscha dem ofta.
  • Kontrollera regelbundet benen på sängen och andra möbler eftersom det ofta är där de huserar. Om du konstaterar deras närvaro kan du applicera talk för att försöka fånga dem.
  • Städa och desinficera ditt sovrum regelbundet för att undvika skadedjur. Det är viktigt att rengöra alla utrymmen och att byta sängkläder åtminstone två gånger i månaden.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.