Naturens 21 bästa afrodisiakum från olika kulturer

Naturens 21 bästa afrodisiakum från olika kulturer

Senaste uppdateringen: 25 maj, 2022

Enligt psykologin så är ett afrodisiakum en substans eller ett livsmedel som höjer den sexuella lusten. Många par använder dem för att återtända passionen. Få reda på vilka som är de mest populära och bästa naturliga afrodisiaka som världen har att erbjuda i denna artikel.

Vad du bör veta om afrodisiaka

Teoretiskt sett så anses ett afrodisiakum vara ett ämne som ökar den sexuella aptiten. Namnet kommer från den grekiska kärleksgudinnan Afrodite, som fick havet att höja sig när Kronos dödade sin far och kastade hans genitalier i havet. Vissa afrodisiaka fungerar genom att stimulera sinnena medan andra konsumeras som drycker, mat eller tillbehör.

De är kända i alla civilisationer, framförallt i Indien, där de omnämns i boken “Kama Sutra”. Bland sidorna i denna bok nämns olika sätt för män att öka sina sexuella prestationer med livsmedel såsom honung och mjölk.

jasminolja

Traditionell kinesisk medicin använder även afrodisiaka baserade på örter såsom ginseng, och de tror att dessa ökar sexuella prestationer. När det kommer till araberna så lägger de fokus vid parfymer, dofter och kosmetika för att öka njutningen i sovrummet. Anglosaxarna använde växter såsom morot och sparris, vilka enligt dem används för att förbättra de sexuella prestationerna.

Modern vetenskap erkänner bara ett fåtal substanser med faktiska afrodisiatiska egenskaper. En av dem är spanska flugan. Den har en alkaloid som kallas kantaridin som har en avsevärd blåsbildande egenskap. När den används i kontrollerade mängder så utvidgar den blodkärlen och orsakar utdragen svullnad (erektion hos män). Den ansågs vara ett afrodisiakum fram till 1600-talet, när man på grund av ett flertal förgiftningar med dödliga konsekvenser slutade använda den. Vi råder dig därför att inte äta den, eftersom den kan vara farlig och väldigt giftig.

De bästa naturliga afrodisiaka

Fler och fler medger att de har problem när det kommer till att prestera i sovrummet. Detta kan vara på grund av trötthet, problem, stress eller även äktenskapsproblem. Om problemen inte beror på någon sjukdom eller ett fysisk åkomma så är det möjligt att dra nytta av de positiva effekterna hos naturliga afrodisiaka:

Afrodisiaka A-E

 • Avokado: Den har använts som stimulant i Mexiko och är en av deras huvudsakliga ingredienser i köket. Avokado kan vara en perfekt kombination med pepparfrukter för en natt av passion, fast man bör vara försiktig för att undvika problem.
 • Bidrottninggelé: Detta är en stimulant för nervsystemet såväl som för genitalierna. Resultaten kan ta lite tid, men de är säkra och utdragna.
 • Choklad: Den har många egenskaper och effekter på ditt nervsystem och produktionen av endorfiner (lyckohormon). Det är därför den rekommenderas om du är ledsen eller deprimerad. Det kan vara en utsökt dessert som förbereder dig på något ännu bättre efteråt.
 • Dadlar: Ytterligare en helig frukt för araberna. Den har stora mängder energi för att hålla dig vaken hela natten.
Lätt hyperglykemi är bra för älskogen

Afrodisiaka F-J

 • Farinsocker: Det finns en anledning till att det är sed att äta dessert efter en romantisk middag. Lätt hyperglykemi är bra för älskandet. Brist på socker orsakar å andra sidan högre produktion av adrenalin, vilket blockerar hormoner som är ansvariga för den sexuella aptiten.
 • Fikon: Ytterligare ett intressant alternativ för desserten. Den är lika söt som den passion som den väcker. Egyptierna och grekerna ansåg att fikonträdet var heligt. Det finns många seder kring denna frukt, såsom att lägga fikon vid singelkvinnors hus så att de snabbt kunde hitta en make.
 • Gingo biloba: Detta är ett av de bästa afrodisiakum du som finns eftersom det hjälper till att hålla den manliga könsorganet i utmärkt skick och ökar den sexuella aptiten.
 • Ginseng: Den anses vara “kungen av afrodisiakum”. Ett varmt te som dricks femton minuter innan du går till sängs är en bra kur. Den har använts av kineserna och koreanerna i sekel.
 • Hallon: Perfekt för kvinnor eftersom den fungerar muskelavslappnade i genitalområdet och främjar romantiska eskapader.
 • Hasselnötter: Det sägs att all torkad frukt har afrodisiatiska egenskaper, men hasselnötter har även en populär tradition. På vissa platser så finns de med under bröllopsbanketter och även i korgar bredvid sängen för nygifta under deras bröllopsnatt.
Lök är ett afrodisiakum

Afrodisiakum K-O

 • Kryddnejlika: En krydda med en stark smak och arom. Om du använder den i en dryck så kommer du få goda resultat.
 • Lök: Vi säger inte att ni båda ska äta lök (eller vitlök) samtidigt eftersom den starka andedräkten kan få motsatt effekt på romantiska planer. Araber använder ofta denna i sina måltider och vet uppenbarligen hur de ska göra sina partners nöjda.
 • Maca: Detta är inte ett särskilt känt livsmedel i västvärlden. Den har stora mängder näringsämnen, balanserar ditt sinne och är ett kraftfullt afrodisiakum. Du kan äta den i små kvantiteter på bröd, i krämer, såser, soppor etc.
 • Malva: Detta är en användbar ört för de första gångerna när spänningar, oro och nerver tar överhanden. Utöver att göra dig avslappnad så möjliggör den ökade passionsnivåer.
Fikon är lika söttt som den passion som den väcker

Afrodisika P-R

 • Pepparfrukt: Detta är ett felsäkert och snabbt afrodisiakum. Gör inte en middag som inte inkluderar detta såväl som tomater. Kom ihåg att den inte är för känsliga magar eftersom det kan orsaka en annan effekt och förstöra er kväll.
 • Persilja: Lägg till lite av denna växt i dina rätter – färsk eller tillagad. Detta kommer göra din natt av älskog oförglömlig.
 • Pistasch: Dessa kan vara dyra och svåra att hitta. Du kan blanda dem med annan torkad frukt (såsom mandlar) och fikon. Förbered dig på vad som kommer hända efteråt.
 • Pollen: Detta är ett av de bästa afrodisiakum som finns. Dess effekt kommer märkas några dagar efter att du har börjat konsumera det. Du kan börja på måndagen för din romantiska helg. På tom mage så ska du äta en liten sked pollen blandat med apelsinjuice eller yoghurt. Du kan även göra en smet med ren honung och låta pollenet absorberas i den.
 • Rosmarin: Tillsammans med mynta så agerar den som en “förberedande tonic” efter middagen. Gör ett avkok med båda växterna.
Persilja gör din natt av älskog oförglömlig

Afrodisika S-V

 • Selleri: Den agerar i urinorganen och blir till ett lätt afrodisiakum – speciellt om du intar den som en soppa. När den kombineras med rödbeta så får du en kraftigare effekt, men du bör inte blanda selleri med sallad eftersom det motverkar effekten.
 • Valnöt: Ytterligare en torkad frukt som än idag påträffas på bröllopsnätter på många platser, såväl som i diverse kinesiska desserter.
Choklad ökar produktionen av endorfiner

Bilder från Eric Molina, Naomi King, Opacity, ilovebutter, Marc Kjerland, Alice Henneman och Jacinta Iluch Valero.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Shamloul, R. (2010). Natural aphrodisiacs. Journal of Sexual Medicine. https://doi.org/10.1111/j.1743-6109.2009.01521.x
 • Ali, J., Ansari, S., & Kotta, S. (2013). Exploring scientifically proven herbal aphrodisiacs. Pharmacognosy Reviews. https://doi.org/10.4103/0973-7847.112832
 • West, E., & Krychman, M. (2015). Natural Aphrodisiacs-A Review of Selected Sexual Enhancers. Sexual Medicine Reviews. https://doi.org/10.1002/smrj.62
 • Singh, B., Gupta, V., Bansal, P., Singh, R., & Kumar, D. (2010). Pharmacological potential of plant used as aphrodisiacs. International Journal of Pharmaceutical Sciences Review and Research.
 • Pratap, S. A., & Rajender, S. (2012). Potent natural aphrodisiacs for the management of erectile dysfunction and male sexual debilities. Frontiers in Bioscience (Scholar Edition).
 • Kim H; Lee G; Kim J. The Effects of Ginseng Saponin on Rabbit Cavernosal Smooth Muscle Relaxation in vitro. Korean Journal of Urology. 1998: 443-449.
 • Castaño Corredor M. Maca (Lepidium peruvianum Chacón): composición química y propiedades farmacológicas. Rev. fitoter. 2008; 8(1): 21-28.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.