Fem överraskande psykologiska fördelar med simning

Utöver att främja fysisk utveckling så kan simning även ha psykologiska fördelar och höja din självkänsla.
Fem överraskande psykologiska fördelar med simning

Senaste uppdateringen: 25 augusti, 2022

Simning hjälper dig att träna armar, rygg och ben. I grund och botten är det bra för hela kroppen. Men det finns även psykologiska fördelar med simning som du kanske inte är medveten om.

Att träna har många fysiska och psykologiska fördelar, men varje sport kommer med sina egna. I denna artikel kommer vi tala specifikt om simning.

De psykologiska fördelarna med simning

Simmande kvinna

1. Det hjälper dig att lindra stress

En av de psykologiska fördelar med simning som vi ska tala om är att det lindrar stress. Folk lever väldigt hektiska liv i dagens värld, vilket är anledningen till att man måste veta hur man släpper på spänningar.

Simning hjälper till att minska stressen eftersom det är avslappnande att vara i kontakt med vattnet och dess sköna temperatur. Du bör simma i bassänger där vattnet inte är för kallt, så att du är bekväm.

Du kan simma på morgnarna för att starta dagen på ett mycket mer aktivt sätt, eller på kvällen efter arbetet för att slappna av och sova bättre.

Denna artikel kanske intresserar dig: Naturliga behandlingar för simmaröra

2. Det höjer din självsäkerhet

Den andra av våra psykologiska fördelar med simning är att det hjälper dig att höja självsäkerheten, vilket kommer gagna dig i alla områden av livet.

När du först börjar simma kommer du förmodligen göra bröstsim. Men i takt med att du gradvis får mer självsäkerhet kan du prova på andra stilar och hastigheter.

Detta kommer hjälpa dig att öka självsäkerheten både inuti och utanför bassängen. Självsäkerhet hjälper dig att möta dina rädslor.

Om du inte har mycket självsäkerhet så kan dina rädslor ta över dig och hålla dig fången i komfortzonen.

3. Det kan vara en social träningsform

Simning kan vara socialt

Om du tar simlektioner så kommer du träffa många människor som du, vilket kommer hjälpa dig att övervinna dina rädslor. Detta är väldigt viktigt om du är en blyg person.

Även om du kanske tänker att det kommer vara svårt att skaffa vänner och träffa nya människor, kommer det vara lättare än du tror.

Kom ihåg att du redan har något gemensamt med dessa personer. Simning kan vara det perfekta samtalsämnet att öppna med.

Att vara blyg innebär inte att du måste gömma dig från andra. Du kan hantera din blyghet genom att komma ut ur komfortzonen.

4. Det förbättrar ditt beslutstagande

Den fjärde psykologiska fördelen med simning är att det förbättrar ditt beslutstagande. Det låter dig balansera dina känslor för att se saker och ting tydligare.

Som vi nämnde ovan hjälper simning dessutom till att bygga självsäkerhet, vilket är oersättligt när det kommer till beslutstagande.

5. Det förbättrar din självbild

Hur ser du på dig själv?

Simning låter dig försonas med din kropp om du anser att den har defekter eller inte gillar delar av den. Vidare hjälper det till att tona kroppen och göra den mer atletisk, vilket förbättrar självkänslan.

Kände du till alla dessa psykologiska fördelar med simning?

Simning är en väldigt komplett sport. Som du har sett hjälper den dig både fysiskt och psykologiskt.

När du väl bemästrat de grundläggande simsätten kan du sedan använda dem varje gång du går till stranden. På så sätt kan du träna även när du är på semester.

Så vad väntar du på? Börja simma idag!


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Maglione, J. (2008). Manual natación para todos – natación para la vida. FEDERACION INTERNACIONAL DE NATACION.
  • Quichimbo, G. (2016). La Psicomotricidad Influye en el desarrollo de la Tecnica de los Estilos de Natacion. Unidad Academica de Ciencias Sociales. https://doi.org/file:///C:/Users/DIABLO/Desktop/ECUACS%20DE00022.pdf
  • Ramírez, W., Vinaccia, S., & Gustavo, R. S. (2004). EL IMPACTO DE LA ACTIVIDAD FÍSICA Y EL DEPORTE SOBRE LA SALUD, LA COGNICIÓN, LA SOCIALIZACIÓN Y EL RENDIMIENTO ACADÉMICO: UNA REVISIÓN TEÓRICA. Revista de Estudios Sociales. https://doi.org/10.7440/res18.2004.06

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.