5 säkra sätt att komma ut ur din komfortzon

Även om man känner sig bekväm i sin komfortzon så stannar man egentligen kvar där p.g.a. rädsla, viket gör att vi inte kan växa och bemöta det okända.
5 säkra sätt att komma ut ur din komfortzon

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Känner du att du har fastnat i livet? Känner du att du inte har några mål? Då kanske det är dags för dig att komma ut ur din komfortzon.

Detta är ett område där vi känner oss bekväma, men samtidigt begränsade. Idag kommer du upptäcka några sätt att komma ut ur din komfortzon.

Komfortzonen uppstår p.g.a. vår konstanta tendens att leta efter saker som får oss att känna oss säkra. Det är anledningen till att vi drar oss till allt som ger oss denna känsla.

Detta är dock väldigt begränsande. Komfortzonen gör ofta att vi blir beroende av ett jobb som vi inte tycker om eller en partner som vi inte älskar eftersom “ja, det är väl inte så dåligt”.

Över tid kommer detta dock att bryta ned oss.

Skriv ner allt som du skulle vilja göra

Skriv ner det du tycker om.

Ett sätt att komma ut ur din komfortzon är att göra något väldigt enkelt. Ta fram ett anteckningsblock eller en pappersbit och börja skriva ner alla aktiviteter och saker som gör dig glad.

Du kanske tycker om att rida på hästar, läsa, gå på promenad, sporta, åka skridskor, resa, spela ett instrument… Frågan är nu: Ägnar du tid åt det som du tycker om?

Om du befinner dig i din komfortzon så har du antagligen märkt att du har slutat göra många av de saker som du tycker om. Det är nu dags att du börjar med dem igen.

Ta det där pappret och börja följa det där står.

Börja med att ta hand om dig själv

Ett annat sätt att komma ut ur din komfortzon är att ta hand om dig själv igen. Du kanske inte inser det, men din komfortzon begränsar dig och bryter ned dig så mycket att du har slutat tänka på dig själv.

Hur länge har det varit sedan du tränade sist? Äter du ordentligt? Sover då du kroppen säger till dig att göra det? Det finns säkerligen saker som du inte tänker på?

Det är svårt att komma ut ur ens komfortzon. Lathet är smittsamt och du kanske frågar dig själv: “Vad är meningen med allt detta?”. Tänk inte såhär.

Tänk på dig själv, ta hand om dig själv, och du kommer ser hur allt förändras till det bättre.

Socialisera med andra personer

Vänner som pratar

Vår komfortzon verkar isolera oss så att vi slutar gå ut med vänner, och så att vi även undviker att träffa nya personer.

Det är viktigt att du börjar socialisera med personer som är involverade i samma saker som du själv då du har slutfört de föregående stegen.

Om du exempelvis tycker om att spela ett instrument och går med i ett band så kan du interagera med andra medlemmar. Undvik inte de andra medlemmarna.

Du kan känna dig osäker då du rör dig i andra vänskapscirklar, men det är en konsekvens av att man har befunnit sig i sin komfortzon under alltför lång tid.

Reservera tid åt dig själv

Det fjärde sättet att komma ut ur din komfortzon är att reservera lite tid åt dig själv. Det kanske inte verkar så värst viktigt, men det är det faktiskt!

Man måste ta hand om sig själv, för ibland tenderar man att spendera den tid man har utan att dra nytta av den.

Reservera en halvtimme eller en timme åt det du vill ha. Vad säger din kropp till dig? Vad vill du ha? Lägg tankarna och sidan och låt ditt hjärta guida dig.

Tankarna kan begränsa dig, de kommer försöka övertyga dig att inte lämna din komfortzon.

Börja ifrågasätta dina tankar för att komma ut ur din komfortzon

Man som sitter och tänker.

Som du kanske har insett så är det dina tankar som försöker övertyga dig att inte lämna din komfortzon. De säger till dig att du är säker där du är och att inget dåligt kommer hända dig.

Vet du dock om detta verkligen stämmer? Varför försöker du inte utmana dem som du gör med andra delar av livet?

Du kommer upptäcka hur felaktiga dessa tankar är och hur många uppfattningar svärmar runt i ditt sinne.

Det är dags att relativisera allt detta och börja leva utan rädsla.

Vi hoppas att dessa sätt att lämna din komfortzon kommer hjälpa dig eller ge dig några råd rörande vad du kan göra för att förbättra ditt liv.

Vi vill också uppmuntra dig till att vara medveten om att det finns många rädslor och osäkerheter som vi förstorar genom att stanna kvar i vår komfortzon.

Vill du verkligen fortsätta på detta sätt?


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Brenner, Abbigail. “5 Benefits of Stepping Outside Your Comfort Zone.” Psychology Today. N.p., 27 Dec. 2015. Web. 22 Jan. 2017.
  • Henry, Alan. “The Science of Breaking Out of Your Comfort Zone (and Why You Should).” Lifehacker. Lifehacker.com, 03 July 2013. Web. 22 Jan. 2017.
  • White, Alasdair. From Comfort Zone to Performance Management. N.p.: White & MacLean, 2009. Print.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.