5 anledningar till att du inte bränner kroppsfett

För att börja bli av med bukfett måste du vara försiktig med att inte begå misstag som gör det svårare eller till och med får dig att gå upp i vikt.
5 anledningar till att du inte bränner kroppsfett
Elisa Morales Lupayante

Granskad och godkänd av idrottspedagog och nutritionist Elisa Morales Lupayante.

Skriven av Equipo Editorial

Senaste uppdateringen: 04 januari, 2023

Ibland kanske du inte bränner kroppsfett trots att du ägnar dig åt träning och följer en strikt diet.

Om det händer dig ska vi idag ge dig några anledningar till varför så är fallet. Gör dig redo att kämpa; det kan vara mycket lättare än du tror! Oroa dig inte, för majoriteten av anledningarna till varför du inte bränner kroppsfett är lätta att motverka.

För att göra det måste du ha en varierad och bra kost, och samma sak gäller din träningsrutin. Så enkelt är det.

1. Du äter inte rätt mängd protein

Att få i sig den dagliga rekommenderade mängden protein är viktigt om du vill hålla dig frisk. Samtidigt är det extra viktigt att äta rätt mängd proteiner om du vill bli av med bukfett.

Bland livsmedlen du bör äta hittar vi:

 • Fisk
 • Kyckling
 • Kalkon
 • Grönsaker
 • Baljväxter

Samtidigt ska du försöka minska mängden protein du får från rött kött och ost.

2. Felaktig träning gör att du inte bränner kroppsfett

Kvinna på löprunda

Att träna är alltid bra. Det finns dock vissa övningar som är speciellt bra för att bli av med bukfett. För att göra det är det bäst att byta din konditionsrutin till en styrkerutin.

Cykelsparkar

 • Cykelsparkar hjälper dig att utveckla tvättbrädan och de sneda magmusklerna.
 • För att utföra övningen ska du lägga dig på rygg. Lägg händerna under huvudet.
 • Höj sedan knäna till bröstet och höj samtidigt axlarna från golvet.
 • Sakta men säkert rör du benen som om du trampade på en cykel.

Rysk vridning

Den ryska vridningen

Den här övningen kallas för rysk vridning och är en bukövning. Den är väldigt användbar för att träna hela magen, men den tränar framförallt de sneda magmusklerna.

 • För att få ut det mesta av övningen är det bäst att göra den med en lös vikt eller hantel. Det ökar muskelaktiveringen i området.

Medicinboll

Ett annat alternativ för att träna buken är med en medicinboll. Med dessa tränar du inte som vid andra övningar eftersom komplexiteten stabiliserar din överkropp.

 • Lägg bollen under ländryggen. Stöd dig själv helt och hållet på den. Sätt sedan händerna bakom huvudet.
 • För att lyfta överkroppen från bollen spänner du magmusklerna för att lyfta den lägre delen av din bröstkorg mot höfterna.
 • Håll sedan bollen stabil medan du spänner magmusklerna och lyfter dig uppåt något.

Sneda magmuskler

Kvinna tränar magmusklerna
 • Lägg dig ned på golvet med benen upp och knäna korsade. Sätt händerna bakom huvudet för stöd.
 • För den här övningen placerar du en av fötterna ovanpå den andra. Det tvingar sidomusklerna på magen att jobba hårdare.

3. Var försiktig med ditt immunförsvar

Att du inte bränner kroppsfett kan ibland bero på ditt immunförsvar. Du måste därför ta reda på om det är något som gäller dig. Autoimmuna sjukdomar bör behandlas med kortikosteroider, inklusive prednisolon och kortison.

Dessa läkemedel kan dock leda till viktuppgång runt buken, så om du har viktproblem och tar dessa läkemedel är det troligen orsaken. Problemet kommer mycket troligt lösas när du avslutar behandlingen.

4. Du äter bara lätta livsmedel

Kvinna med frukter

Det kan verka motsägande, men om du bara äter lätta livsmedel och light-produkter som är snåla på fett kommer du inte minska i storlek. Istället kommer motsatsen ske. Tänk på att de ofta är väldigt rika på socker, vilket är en av de stora anledningarna till att din midja växer sig större.

5. Att inte äta frukost

Att hoppa över måltider är inte bra, men att hoppa över frukosten är extra dåligt. Det är den viktigaste måltiden på dagen. Att ignorera den kommer alltså inte bara sakta ned din ämnesomsättning, utan även göra att du inte bränner kroppsfett runt buken.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Nurul-Fadhilah, A., Teo, P. S., Huybrechts, I., & Foo, L. H. (2013). Infrequent Breakfast Consumption Is Associated with Higher Body Adiposity and Abdominal Obesity in Malaysian School-Aged Adolescents. PLoS ONE. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0059297
 • Boutelle, K. N., Libbey, H., Neumark-Sztainer, D., & Story, M. (2009). Weight Control Strategies of Overweight Adolescents Who Successfully Lost Weight. Journal of the American Dietetic Association. https://doi.org/10.1016/j.jada.2009.09.012

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.