Varför är det viktigt att leka utomhus

Barn på 2000-talet sitter klistrade framför teknologi och leker ofta inte utomhus. För föräldrar är det lätt att ha dem inomhus, men det är viktigt att leka utomhus eftersom det kommer med många fördelar.
Varför är det viktigt att leka utomhus
Carlos Fabián Avila

Granskad och godkänd av läkare Carlos Fabián Avila.

Skriven av Thady Carabaño

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Lek är vitalt i barns liv. Men fler och fler barn, framförallt i städer, har slutat leka utomhus. Genom att göra det berövar de sig på många fördelar för sin fysiska, mentala och känslomässiga hälsa.

Dagens barn spenderar merparten av sin tid med att se på TV, spela TV-spel eller surfa online. Det är bekvämt för föräldrarna eftersom de kan leka utan uppsikt.

Men dessvärre har vår bekvämlighet berövat våra barn på glädjen med att leka utomhus.

Detta förvärrar våra barns beroende av TV-spel och andra elektroniska enheter. Av naturliga skäl drabbar detta främst barn i storstäder.

Att leka utomhus: botemedlet på naturbrist

Lekande barn utomhus

Att inte ha kontakt med naturen har lett till att psykologer börjat tala om “Nature-deficit disorder”, eller naturbristsyndrom.

Detta leder till problem som brist på uppmärksamhet, hyperaktivitet, fetma, depression och ångest.

Att fixa detta problem är väldigt enkelt: låt bara barnen spendera lite tid i naturen. Att andas frisk luft, krypa på gräsmattan, springa bland träden, lukta på blommorna och titta på fåglarna är viktigt för barn att uppleva.

Lek utomhus låter dem slappna av och få en fridfull stund. Det är en bra kontrast jämfört med elektroniska enheter och spel.

Detta förbättrar deras uppmärksamhet och koncentration, vilket är fundamentalt för skolarbetet.

Att leka utomhus är bra för barn av alla åldrar (och vuxna!)

Man måste inte vänta med att låta barnen leka utomhus, för till och med bebisar kan göra det. Även om de sover så kan bebisar dra nytta av att tas på en promenad i parken eller trädgården.

Barn kommer komma ihåg dessa njutbara stunder, och när de växer upp älskar de att leka utomhus. De kan se solen, känna brisen, känna dofterna och höra ljuden från naturen.

Naturen låter dem komma i kontakt med många nya situationer och lärdomar. Dessa kan inte jämföras med överbelastningen av information de får från internet.

Och föräldrar gagnas också av att spendera tid i naturen. Vi släpper på stress, ger vår hjärna en paus och delar roliga stunder med vår familj. Därför kan vi stärka bandet till våra barn när de leker utomhus.

Varför det är viktigt för barn att leka utomhus

Utomhuslekar har många fördelar för bebisar, barn och ungdomar, även om man som förälder givetvis måste hålla ett öga på dem.

Leker de i skogen måste man se till att de inte går vilse, och lekar de i eller nära vatten måste man hålla väldigt bra koll.

Låt oss ta en titt på några av de fantastiska fördelarna för barn när de får leka utomhus:

  • Barn känner sig fria när de lekar, även om deras föräldrar är i närheten. Det skiljer sig helt och hållet från att leka inomhus.
  • Att leka utomhus förbättrar den fysiska utvecklingen. Barn kan motionera, springa, hoppa och utveckla nya färdigheter.
  • Den extra fysiska aktiviteten låter dem släppa på energi och spänningar. Därför kommer de hem mer avslappnade och kan sova bättre.
  • Det är även möjligt att förebygga barnfetma eftersom de bränner massor av kalorier på ett naturligt och hälsosamt sätt när de leker utomhus.
  • Att leka utomhus ger bränsle åt fantasin och kreativiteten. Barn hittar på nya lekar, till och med när de bara har några pinnar och stenar att jobba med.
  • Kontakt med naturen gör immunsystemet starkare. Barnen blir mer resistenta mot bakterier, virus och damm.
  • Barnen lär sig att anpassa sig till olika väderlekar, från sol till regn och vind.
  • Kontakt med solen är viktigt för att skapa D-vitamin och absorbera kalcium, vilket stärker barnens växande ben.
  • I bästa fall kommer de i kontakt med andra barn när de leker, vilket hjälper dem att socialisera. Detta hjälper dem att skaffa vänner, hantera sina känslor och lösa konflikter.
  • För tonåringar är campingturer en bra aktivitet. De gagnas inte bara av kontakt med naturen, utan det bjuder även in dem att axla nya ansvar.
Barn åker linbana

Avslutande reflektioner

Att leka utomhus tillhandahåller oss även med ett perfekt tillfälle att njuta av familjetid. Barn, föräldrar och släktingar gagnas alla av det. Ni kan spendera tid i skuggan av ett träd, bredvid en flod eller på en kulle.

Organisera familjeutflykter som hjälper alla att njuta av naturen och låter er dela fina stunder tillsammans. Alla ansträngning kommer vara värd det.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.