Nio roliga aktiviteter när det regnar ute

En regnig dag kan förstöra planerna på att gå ut en sväng tillsammans, men man kan fortfarande njuta av varandras sällskap. Dra nytta av aktiviteterna vi ska föreslå idag och inkludera era barn.
Nio roliga aktiviteter när det regnar ute

Skriven av Thady Carabaño

Senaste uppdateringen: 25 augusti, 2022

Ni planerade att gå ut och gå i parken ni velat besöka så länge, men när dagen äntligen kommer så spöregnar det. Lyckligtvis finns det många roliga aktiviteter att ägna sig åt när det regnar.

Du kanske känner dig besviken, men barnen är rastlösa och tittar ut genom fönstret… Vad kan man göra?

Det är dags att ta ett djupt andetag, räkna till tio och bli lite mer kreativDet är inte så illa som det verkar. Se det som en chans att lära barnen fördelarna med att improvisera.

När livet ger dig citroner, gör citronsaft!

Så hur går man till väga för att förvandla en till synes frustrerande dag till en som är full av färg och skoj!

Läs vidare för att lära dig!

Roliga aktiviteter för när det regnar ute

En bra attityd och lite kreativitet är allt som krävs för att ha roligt. Vad är trots allt så hemskt med regniga dagar? Det är bara vatten, så gå ut och plaska runt lite om du verkligen vill vara ute.

Efter att du har dansat och sjungit klart i regnet kan du gå in, men inte låta dig bli modfälld. Det är dags att rycka upp dig och förbereda en härlig, mysig dag full av roliga aktiviteter.

Vilken utmärkt chans att stärka bandet som familj!

1. Dra nytta av den inledande planen

Okej, du är besviken eftersom du har en korg full med mat för picknicken du planerat i parken. Vem som helst kan ha en sådan picknick, men har du någonsin haft en picknick i vardagsrummet?

Samma filt du tänkt ta med till parken (som hade varit full av insekter och smuts) kan nu bres ut på golvet.

Om vi planerat att spendera dagen på stranden kan vi fylla badkaret eller den uppblåsbara bassängen och hämta favoritleksakerna. Har du provat att lägga till bubblor i barnpoolen?

2. Måla och rita

aktiviteter när det regnar: Måleri och hantverk

Att rita, måla och göra hantverk är fantastiska gruppaktiviteter i hemmet. Bara fantasin sätter gränserna. Sök lite online för att hitta idéer som passar alla material och åldrar.

När du beslutat dig för en aktivitet ska du samla alla material och ge olika uppgifter till barnen: någon kan måla, en annan kan klippa material, etc. På så sätt jobbar ni tillsammans mot ett mål.

Det är alltid trevligt att ha fina hantverk som man kan imponera på gäster med.

Barn som börjar bli ungdomar kan njuta av större måleriprojekt eller kanske till och med få göra väggmålningar i sina rum. Uppmuntra dem att uttrycka sig fritt.

3. OS i brädspel

Brädspel är klassiska inslag när det kommer till aktiviteter när det regnar ute. När planerna faller samman på grund av vädergudarna finns det inget bättre än öppna spelskåpet.

Varför inte bingo, eller kanske poker eller andra kortspel? Man kan även lägga pussel eller spela Alfapet, Domino, etc.

Detta är ytterligare en chans att uppmuntra samarbete. Ge de äldre barnen uppgiften att lära de yngre när ni anordnar ett OS i brädspel.

Ni kan till och med gå ännu längre och uppfinna ert eget brädspel för kommande regniga dagar!

4. Anordna en fest

Dra nytta av maten du redan packat eller vad du har i kylen för att anordna en spontan fest.

Få alla att klä upp sig och ge alla chansen att vara dansare eller DJ:s. Alla får välja sin favoritmusik, och medan vissa dansar kan andra leka.

5. Pyjamasparty

Barn på pyjamasparty

Barn älskar pyjamaspartyn, så varför inte anordna ett hemma?

Om de vaknar och inser att det spöregnar ute, låt dem förbli i pyjamasarna. Det är precis som ett klassiskt pyjamasparty, men det börjar tidigt och pågår resten av dagen.

Låt barnen hjälpa med frukosten och välja filmer eller spel… det finns så många möjligheter.

6. Sagostunder är perfekta aktiviteter när det regnar

Gör lite popcorn och uppmuntra alla att berätta sagor. Vissa kan berätta sagor direkt från minnet medan andra kan läsa innantill om de vill. Man kan även byta roller och läsa specifika karaktärer.

Att läsa är ett perfekt sätt att stimulera barnens fantasi. När de gör det högt så övar de även på sitt uttal och läsförmåga. Även om de minsta inte kan läsa är det alltid speciellt att lyssna på mamma och pappa.

 7. Gör vetenskapliga experiment

Om dina barn gillar vetenskap så kan du förbereda en serie experiment istället för att göra hantverk.

Vetenskapliga experiment är bra eftersom barnen lär sig samtidigt som de har roligt. Du kan samla ihop vad ni behöver medan barnen klär ut sig till “galna vetenskapsmän”.

Se dock till att experimenten är lämpliga för deras ålder, och missa inte chansen att förklara vad som händer vid varje experiment (även om du själv måste kolla upp det).

8. Aktiviteter när det regnar: motion

Barn som utövar yoga

Att träna är inte bara hälsosamt, utan även en av våra perfekta aktiviteter när det regnar ute. Organisera ett träningspass för både vuxna och barn. Du behöver inte ens någon gymutrustning.

Sätt på er träningskläder och välj en aktivitet. Yoga kan till exempel hjälpa hela familjen att slappna av. Vill man istället svettas lite kan zumba vara en bra idé.

Improvisera med alla träningsformer ni kan komma på. Man kan till och med börja med lite lätt tyngdlyftning med t.ex. vattenflaskor som vikter. Tänk dock på att barn inte ska träna för mycket.

9. Dra nytta av regnets stillhet

Den dagliga rutinen är ofta hetsig och ger dig knappt någon tid att bara sitta ned och tala med personerna du älskar.

Kanske kan det lugnande ljudet från regnet hjälpa dig att slappna av och ta upp viktiga, betydelsefulla ämnen att småprata om.

Du kan även låta barnen hjälpa dig att tillaga en maträtt, och medan ni jobbar kommer konversationen flöda. Njut av matlagningen och diskussionerna, såväl som det utsökta resultatet.

Aktiviteter när det inte regnar längre

När det slutar regna kanske ni kan överväga planen ni inledningsvis hade, men ur ett annat perspektiv. Om du t.ex. ville gå till stranden så kanske ni kan komma dit i tid för solnedgången.

Man kan även dra på sig gummistövlarna för att gå ut och plaska runt i pölarna.

Kom ihåg att regniga dagar inte nödvändigtvis är tråkiga, speciellt inte om man får spendera dem med familjen. Det finns så många möjligheter!


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.