Tips för hur man kan hantera besvikelse

Besvikelse kan vara förfärligt, men det är viktigt att lära sig att hantera besvikelse på ett sätt som kan hjälpa en att mogna.
Tips för hur man kan hantera besvikelse

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Hur brukar du hantera besvikelse? Det får dig trots allt att må förfärligt och kan även få dig att ta beslut som inte är bra för dig. Det gör ont när du såras och sviks av någon du litade på. Men… tänk om det leder till något bättre?

Vi brukar skuldbelägga andra för att de svikit oss och krossat den tillit vi hade för dem. Men vi måste lära oss att förstå hur besvikelse faktiskt hjälper oss att mogna.

Besvikelse kan avslöja oresonliga förväntningar

Ha realistiska förväntningar

Alla har vi förväntningar, men att låta dem ta över är ett misstag. Att förvänta sig att få ett nytt jobb eller att anta att någon kommer ringa dig senare kan frammana känslor av besvikelse. Vad skulle trots allt hända om dessa saker inte blev uppfyllda?

Vi antar att alla omkring oss borde agera som vi tycker. Ibland kan vi känna att om någon har lovat att göra något så är de bundna till sitt ord.nDet kan dock vara så att vännen som inte ringde dig helt enkelt glömde för att hon hade andra saker att tänka på, eller att jobbet du inte fick gick till någon som lämpade sig bättre för det.

Men när saker och ting inte går som du förväntat dig kan du inte undvika att känna dig ledsen och besviken, och det är därför du måste lära dig att hantera besvikelse. Orealistiska förväntningar kan fylla livet med flertalet olyckliga stunder. Att anta att saker kommer bli precis som utlovat leder bara till att vi känner oss sårade.

Det är omöjligt för andra att agera precis som vi skulle. Vi är trots allt olika! Det finns inga försäkringar, för livet vrider och vänder på sig och kan överraska oss när som helst.

Att lova dig själv att saker och ting kommer gå precis som planerat kommer bara garantera smärta och lidande.

Därför tjänar besvikelse som en påminnelse att sluta förvänta oss så mycket från andra och oss själva. Skapa inte falska illusioner, acceptera istället vad som kan komma.

Ger du för mycket av dig själv?

Man med glashuvud

Majoriteten av alla besvikelser uppstår i förhållanden. För vissa kan trots allt låg självkänsla göra att man kraftigt förlitar sig på den andra för känslomässigt stöd. Plötsligt söker du andras godkännande. Du kanske bara känner dig lycklig om de omkring dig anser att du är det, eller är beroende av att de du anser vara viktiga ska diktera hur du borde känna.

Om en vän ställer in en träff känner du dig nere, och om någon ändrar dina planer i sista minuten kastas du in i berg-och-dalbana av känslor.

Din självkänsla kan bli så låg att du söker känslomässig tillflykt hos andra människor. Du förväntar dig att de ska ge dig det erkännande du behöver för att känna dig lycklig, trots att det är du som måste få dem att må bra och du ger på tok för mycket av dig själv.

Det faktum att besvikelse finns i ditt liv är ett tecken på att du måste sluta tänka så mycket på andra och börja fokusera på dig själv. Sluta söka efter externa erkännanden. Sluta nära din låga självkänsla. Det är dags att sätta dig själv först och söka lyckan som finns inom dig.

Lär dig att hantera besvikelse – livet är fullt av lärdomar

Kvinna i klänning på vintern

Vi lär oss bara när något sårar oss. När det sårar oss så mycket att vi inte har något annat val än att försöka läka vad som åsamkat oss sådan skada. Med andra ord måste vi hantera besvikelse och se på det objektivt.

Det är så besvikelse, lidande och känslomässig smärta kan hjälpa. De får dig att inse att det finns problem som behöver lösas. De omkring dig måste inte förändras, det är du som måste göra det.

Livet är fullt av otaliga lärdomar. Ibland låter vi skuld överväldiga oss och spelar ibland till och med offret. Inget av det kommer dock lösa dina problem. De kommer bara komma till ända när du börjar behandla dig själv bra, älskar dig själv, slutar vara så hård mot dig själv och börjar sätta dig själv först.

Det kan vara svårt, men stunden kommer komma när du blir trött på att svikas hela tiden. Du kommer börja inse att det inte finns något behov av att låta dem påverka dig negativt.

Endast efter att du snubblat över samma sten om och om igen kommer du lära dig att till slut ta dig förbi den.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.