3 fraser för att börja älska dig själv

Lär dig att älska dig själv. Det är trots allt det bästa sättet att se efter ditt eget välmående, och de som älskar dig kommer att förstå.
3 fraser för att börja älska dig själv

Senaste uppdateringen: 27 december, 2018

Ibland lämnar vi vår självkänsla i andras händer. Vi glömmer vad vi är värda och vad vi förtjänar. Det är sant att detta psykologiska fenomen har sina rötter i barndomen och tidigare erfarenheter som utgör din personlighet. Men när vi pratar om att börja älska dig själv menar vi att du måste fokusera på det varje dag. Det får aldrig försummas.

Att börja älska dig själv handlar inte om att bli en narcissistisk eller självisk person. Inte alls. Det handlar om att vara skicklig, vis och intuitiv, och att känna till sina begränsningar, sina rättigheter och andras rättigheter.

Föreställ dig självkärlek som en skör kristall. Ju mer du polerar den, desto vackrare blir den och desto mer inspirerar den dig. Men det finns två saker du måste vara försiktig med när det kommer till denna dyrbara sten: lämna den inte hos någon annan och låt ingen ha sönder den.

Idag vill vi inspirera dig med tre fraser du kan reflektera över och använda för att ta hand om denna dyrbara sten.

1. “Att ge mig själv vad jag förtjänar är inte själviskt, det är att vakta min självkärlek”

Målad kvinna

Det kan låta kliché att säga: “Du måste börja älska dig själv, annars kommer ingen annan att respektera dig”. Men när du äntligen tar steget och börjar se efter dig själv lite mer kommer något att hända: folk kommer att börja säga att du har förändrats eller att du har blivit lite mer självisk.

Först och främst måste du förstå att det finns många steg mellan självkärlek och själviskhet som en mogen och balanserad person inte skulle ta. Att uppskatta en själv är ofta något som försummas, men som socialt ses ned på.

Börja älska dig själv för att se vilka dina sanna vänner är

Att säga till någon att “nej, jag känner inte för att träffas för jag behöver vara ensam idag för att ta en promenad och tänka”, kan verka konstigt för vissa, oartigt och till och med respektlöst. Men att ge dig själv vad du förtjänar och behöver vid tidpunkten ifråga är aldrig själviskt.

Den som ser det på det viset är faktiskt inte en bra vän. De bästa vännerna och de närmsta familjemedlemmarna är de som kan känna empati för dig genom att respektera ditt beslut.

2. “Jag måste sätta gränser för att skydda min värdighet, min identitet och min ovärderliga essens”

Dansande personer

Alla som går genom livet utan en skyddande barriär mellan dem och vad som kan skada dem ger livet och ödet tillfälle att göra vad som helst, oavsett om det är bra eller dåligt. Vad händer egentligen om du är lite mer kräsen eller om du beslutar dig för att vara visare och bara acceptera det goda?

Att göra det skulle heller inte vara själviskt. Det är faktiskt ett fantastiskt steg mot god mental och känslomässig hälsa och mot välmående som direkt påverkar även din fysiska balans.  Tveka inte att sätta barriärer och stängsel mellan dig och folk som försöker behandla dig illa eller manipulera dig.

Det kan vara väldigt lätt att förbättra din livskvalitet om du börjar sätta gränser.

3. “Min självkärlek har inget pris och kommer inte att rabatteras”

Att börja älska sig själv är mer än att bara skydda sig och veta var gränsen mellan ditt och mitt går. Självkärlek är din värdighet, den okränkbara och unika essens som utgör den du är och hur du ser dig själv. Det är styrkan inom dig att tackla svåra saker, uppnå dina drömmar och skapa en verklighet som passar den du är.

Inget av det är enkelt. Du måste förstå att självkärlek också innebär kontinuerligt tillväxt. Ibland blir den försvagad, sjuk eller nedslagen. Andra gånger kanske du glömmer att ge den näring, eftersom det kräver kunskap, nya vänskaper, perspektiv och upplevelser.

Förstå därför att din självkärlek inte har något pris – den är ovärderlig.

Erbjud den inte till någon annan; den är din. Erbjud vad andra erbjuder dig: respekt, kärlek, vis samexistens och harmoni.

Huvudbild från wikiHow.com


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Nisser, M. P. (2007). Unga vuxna patienter med försämrad självbild efter psykoterapi. Stockholms Universitet.
  • Campbell, W. K., Rudich, E. A., & Sedikides, C. (2002). Narcissism, self-esteem, and the positivity of self-views: Two portraits of self-love. Personality and Social Psychology Bulletin. https://doi.org/10.1177/0146167202286007
  • Maharaj, N., & April, K. A. (2013). The power of self-love in the evolution of leadership and employee engagement. Problems and Perspectives in Management. https://doi.org/10.1518/001872001775898304

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.