Självupptäckt kan vara synonymt med lycka

Är du en glad person? Skulle du vilja vara gladare? Personer som uppnår självupptäckt vet att perfektion inte alltid är möjligt. Därför kan de vara lyckligare: de lär sig att sätta realistiska mål.
Självupptäckt kan vara synonymt med lycka

Senaste uppdateringen: 27 maj, 2022

Är du en glad person? Skulle du vilja bli gladare? Om du verkligen lär känna dig själv och vad du tycker om kommer du att ta ett mycket viktigt steg. Självupptäckt handlar om att du blir ditt livs arkitekt och är på god väg att nå din potential.

Lyckans koncept

lycklig kvinna

Lycka är ett tillstånd av välmående, personlig tillfredsställelse och att man känner sig fulländad. I detta tillstånd känner sig personen nöjd och kapabel att möta allt. Experter är ense om att det är viktigt att upptäcka sig själv för att nå lycka. Det är också viktigt att vara medveten om sin identitet, sina värderingar samt sina förmågor.

Bli lycklig genom självupptäckt

glad kvinna i solen

Det första steget är att bli medveten om faktumet att man äger sitt liv. På så sätt inser du att du lever ett mirakel och att du är del av en dynamisk helhet, med många möjligheter att växa.

Observera dina egna tankar. Bevittna dessa tankar, dina känslor och även resultatet. Döm inte dig själv för hårt, observera bara.

Förändra dina tankar

När du upptäcker en negativ tanke, byt ut den mot en annan och observera dess påverkan. Istället för att fokusera på dina rädslor och göra dem större, anslut dig själv till lyckan genom att leva och analysera vad det låter dig vara.

Några steg mot självupptäckt

kvinna med glatt och ledset ansikte i handen

Det har visat sig att hantering och kontroll av känslor hjälper dig att bli lycklig. Din lycka kan mätas i din tolkning av vad som händer dig.

Saker händer konstant omkring dig. Vissa är mer ledsna, andra lyckligare, men vad som händer dig är inte vad som är viktigt. Det är hur du tolkar det. Denna tolkning påverkas av faktorer såsom hur du hanterar dina känslor, sättet du tänker på dig själv och interagerar med din verklighet, miljön runt omkring dig och framförallt din reaktion.

Att uppnå lycka

Lycka är inte vad du gör hela tiden, utan att vilja göra det du gör. Försök att njuta av livets omständigheter varje dag. Förstå att välmående inte är samma sak som lycka; lycka är en attityd.

Det finns gånger man blir glad när man tänker på saker som hänt förut. Det har visat sig att sådana minnen kan förändra din hjärnkemi. Nyckeln till din lycka börjar därför med att du ger näring åt hjärnan med positiva minnen. Som resultat kommer du ihåg lyckliga tillfällen, och du kan förbättra ditt humör genom att ändra utsöndringen av serotonin.

Motivation

Det är viktigt att vakna på morgonen med ett mål. Det spelar ingen roll om det är stort eller litet. Med motivation kan din dag bli annorlunda.

Negativa tankar ändrar din inre värld. Det är där du hanterar dina känslor, lever och genererar positiva tankar. Dessa positiva tankar hjälper dig att utsöndra de endorfiner som är nödvändiga för att förändra din hälsa och din miljö. Det hjälper dig även att leva!

Några viktiga ord

lyckligt par band blommande träd

Några av de ord som kan förändra sättet du ser på världen är snälla, tack och förlåt. Språk är hur du uttrycker dig själv inför världen samt hur du möter dagen.

 • Snälla öppnar dörren till att interagera med en annan person.
 • Tack implicerar tacksamhet, vilket är ditt hjärtas minne.
 • Förlåt fungerar som terapi.

Råd för självupptäckt

 • Lär känna dig själv på djupet. När du lär känna dig själv förstår du dig själv, du accepterar dig själv och du börjar förbättra dig själv. Det är inte möjligt att förbättra sig själv eller ändra något om du inte vet vem du är.
 • Undvik överdriven självkritik och också perfektionism. Hyperperfektionister är alltid missnöjda, och det gör dem negativa.
 • Det har visat sig att olyckliga personer blir sjuka oftare och får mer migrän än de som accepterar sin situation.
 • Det sägs att man måste vara beredd att misslyckas för att vara lycklig och därför inse vad som verkligen är viktigt och vad som inte är det.

Sätt upp mål

Det är viktigt att sätta upp mål steg för steg. Med andra ord, visualisera dina huvudmål och sätt upp mindre mål. Genom att nå små mål kommer du sakta men säkert att nå ett stort. Jobba varje dag med att nå dina små mål för att du ska kunna nå ett stort. Det viktiga är att aldrig förlora din inre motivering.

Är du redo att gå mot lyckan?


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Bagherian, M., Mojembari, A. K., Naghibian, P., & Nik, S. F. (2016). The Relationship between Happiness and Self-Awareness among Introverts and Extroverts. Psychology, 7(08), 1119.
 • Kloc, J. (2011). The Power of Negative Thinking. Scientific American Mind, 22(3), 8-8.
 • Zhang, J. W., & Howell, R. T. (2011). Do time perspectives predict unique variance in life satisfaction beyond personality traits?. Personality and individual differences, 50(8), 1261-1266.
 • Gertler, B. (2010). Self-knowledge. Routledge.
 • Cassam, Q. (2014). Self-knowledge for humans. Oxford University Press, USA.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.