5 barnböcker dina barn bör ta del av innan de fyller 6

Att läsa är en av de bästa vanorna att uppmuntra hos yngre barn. Upptäck några böcker som kommer lära dem vissa värderingar som går långt bortom deras ålder.
5 barnböcker dina barn bör ta del av innan de fyller 6

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

De flesta barn har inte bemästrat läsandets konst innan de fyller sex. Många av dem har dock lärt sig att lyssna på och bli intresserade av barnböcker långt innan dess. Tack vare detta är dessa tidiga år i livet den bästa tidpunkten att så frön av kärlek för litteratur.

Detta är även den bästa tidpunkten att läsa för skojs skull snarare än läxor. Barn älskar när deras föräldrar läser med dem och tar sig tid att leva sig in i fantastiska berättelser.

Av denna anledning kan läsning för ditt barn demonstrera din kärlek och stärka ert band. Men vilka barnböcker bör man läsa för dem medan de fortfarande är små?

Idag ska vi dela med oss av fem bra alternativ med dig.

Barnböcker dina barn bör ta del av innan de fyller sex

För att lära dina barn att älska och intressera sig för böcker bör du börja läsa för dem vid väldigt tidig ålder. Även om de inte kan läsa själva mellan tre och sex års ålder, kan högläsning om deras favoritämnen uppmuntra dem att börja.

Om de redan vet hur man läser, om än med svårighet, är nästa mål att öka deras intresse för böcker. Var uppmärksam på vad som intresserar dem och vilka berättelser som verkligen får dem att vilja veta mer.

När du har tagit reda på det ska du vägleda dem mot böcker som hjälper dem att njuta av läsning ännu mer. Här kommer fem intressanta alternativ som kommer lära dem värderingar utöver att introducera dem till böckernas fantastiska värld.

Vissa av böckerna har dessvärre inte översatts till svenska än, men eftersom de riktar sig mot barn och inte innehåller alltför mycket text kan man återberätta historien för sitt barn om man har lite engelskakunskaper.

1. Frog and Toad Together

Mamma läser för dotter

Arnold Lobel är författaren till denna bok, som skrevs för barn mellan fyra och sex år. Frog och Toad är två bästa vänner som hamnar i äventyr tillsammans där de lär sig värdet av att jobba som ett lag och dela med sig. Det är en lätt berättelse för de minsta att förstå.

2. Gissa hur mycket jag tycker om dig

Sam McBratney har skrivit denna bok, och den är perfekt för barn mellan två och fyra år. Huvudkaraktären är en liten kanin som försöker få sin mamma att förstå hur stor hennes kärlek för henne är. Det är en illustrerad berättelse som du kan läsa högt för barnet innan läggdags.

3. De tre små grisarna

Denna klassiska saga kommer i många varianter, men inkluderar i princip alltid de tre små grisarna och den stora stygga vargen. Det är viktig läsning för alla små eftersom den kombinerar humor med lärdomar om att jobba hårt och hjälpa varandra.

4. Alfons Åberg

Gunilla Bergströms älskade serie om Alfons Åberg borde vara obligatorisk läsning för alla. Alfons bjuder med oss på spännande äventyr och lär oss samtidigt viktiga lärdomar om allt från rädsla för mörkret till mobbing och utfrysning.

De roliga illustrationerna gör dem till perfekta godnattsagor.

Läsande flicka

5. Barnen i Bullerbyn

När det kommer till Astrid Lindgren så är mängden varmt rekommenderade barnböcker nästan oändlig. För de mindre barnen kan dock Barnen i Bullerbyn vara ett bra insteg. Här bjuds vi på äventyr av det mer vardagliga slaget, och barnen får samtidigt lära sig hur det var att leva förr i tiden.

Varför är det viktigt för dina barn att läsa?

Att läsa har många kognitiva och emotionella fördelar. De olika berättelserna ökar dina barns kapacitet för kreativitet och fantasi, samtidigt som de även stärker deras språkkunskaper.

Att hjälpa barn att se läsning som något positivt kommer ge dem fördelar i skolan och i livet. Bäst av allt är att läsning lär ut vissa koncept under de tidiga åren som är viktiga för hälsosam utveckling.

Andra fördelar med läsning för barn inkluderar:

 • Känslor av lugn och avslappning
 • Stimulans av hjärnan
 • Stärkning av bandet mellan barn och föräldrar
 • Utökning av vokabulären
 • Större inspiration och kapacitet för reflektion
 • Kreativitet och utveckling av kreativt tänkande

Sammanfattningsvis

Det finns massor av böcker för barn att ta del av när de är unga. Du bör vara deras förebild när det kommer till att läsa. Ta dig tid att läsa högt för dem och lär dem att läsa sina egna favoritböcker. Sluta aldrig dra nytta av fördelarna med att läsa!


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Anaya, R. (2005). Cuentos. In Twice-Told Children’s Tales: The Influence of Childhood Reading on Writers for Adults. https://doi.org/10.4324/9780203958421
 • Gil-Tarín, Estefanía (2013). El primer contacto con la lectura de niños de 1 a 3 años. Universidad Internacional de la Rioja. Consultado en línea en: https://reunir.unir.net/handle/123456789/2004
 • Tabernero Sanchez, B.; Aliseada García, B.; Daniel Huerta, M. J. (2016). ¿Jugamos a los cuentos ? Una propuesta práctica de animación a la lectura a través de la Educación Física. Retos.
 • Labra, J. P. (2005). ANIMACIÓN A LA LECTURA Y TIC: CREANDO SITUACIONES Y ESPACIOS. Revista de educación. 
 • Matzke, J. (1902). Contributions to the History of the Legend of Saint George, with Special Reference to the Sources of the French, German and Anglo-Saxon Metrical Versions. PMLA, 17(4), 464-535. doi:10.2307/456508
 • Sapo y Sepo, inseparables. Consultado en línea de Wikipedia: https://es.wikipedia.org/wiki/Frog_and_Toad

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.