Att lägga sig sent är dåligt för barn - 4 skäl

Att lägga sig sent är dåligt för barn - 4 skäl
Maricela Jiménez López

Granskad och godkänd av läkare Maricela Jiménez López.

Senaste uppdateringen: 25 augusti, 2022

Att se till att dina barn får tillräckligt med sömn är verkligen viktigt för deras övergripande utveckling. God sömn är lika viktig som bra mat. Här listar vi skälen till varför att lägga sig sent är en dålig vana för barn (och även vuxna såklart!).

Att få god sömn är inte mindre viktigt än näring för barns övergripande utveckling. Även om detta kan tyckas uppenbart, är det många som inte lägger så stor vikt vid sina barns sömnvanor och deras sena sängtider.

Vår moderna livsstil har påverkat detta mycket. Barn sover för lite på grund av det faktum att föräldrarna är för upptagna för att natta dem, för att de har så många skolaktiviteter och för att de kan inte släppa sina mobiltelefoner och surfplattor.

Det mest oroande är att många inte känner till konsekvenserna av att lägga sig sent. Även om att hoppa över tupplurar och dagsvilor eller att gå till sängs sent kan verka harmlöst, så har detta faktiskt negativa effekter som kan vara livslånga.

Varför är det så dåligt för barn att lägga sig sent? Hur kan man förändra vanorna?

Med tanke på att många föräldrar inte ägnar någon uppmärksamhet åt problemen vill vi berätta om de stora riskerna och ge några tips som hjälper dig att förändra dina barns sovvanor.

Varför är det viktigt för ditt barn att sova bra?

Barn som sover gott

Innan vi går in på detaljer om konsekvenserna av att lägga sig sent är det viktigt att komma ihåg varför barn behöver rätt sömnvanor. Även om barn ibland vägrar att gå tills sängs i tid, är denna vana viktigare än det verkar.

En god natts sömn är ett av de bästa sätten att öka sin energi. Att sova laddar upp hjärnans “batteri” så att du kan få optimal mental prestationsförmåga under hela dagen. Därför blir barnets sinne uppmärksamt och lugnt efter en god natts sömn.

En god natts sömn påverkar också fysiska förmågor. När du vilar, frigör musklerna dagens stress och är beredda att ta på sig nya utmaningar. Detta är naturligtvis nyckeln till att dina barn ska klara av sina skol- och idrottsaktiviteter.

Vad hälsosam sömn betyder

En hälsosam sömn inbegriper inte bara tidiga sängtider utan också:

  • Att få tillräckligt med sömn (inte mindre än 10 timmar per natt)
  • Att få oavbruten sömn
  • Att ta tillräckligt med tupplurar
  • Ett sömnschema som synkroniseras med barnets cirkadiska rytmer (interna biologiska klocka)

Om någon av de ovan nämnda punkterna inte tillgodoses kan det utlösa symtom på sömnstörningar. Den goda nyheten är att det finns flera vanor som kan hjälpa till att hålla dig och dina barn på rätt spår.

Anledningar till att det är dåligt för barn att lägga sig sent

En av de svåraste sakerna för föräldrar är att få sina barn att gå och lägga sig i tid. Med för mycket distraktioner runtom vill barn helt enkelt inte gå och lägga sig.

Men att inte ta itu med denna fråga kan skada deras utveckling och tillväxt. Även om det kan tyckas irrelevant kan en dålig natts sömn vara orsaken till många framtida problem.

Det orsakar svårigheter med koncentration

Dålig sömn har negativa effekter på barns mentala hälsa. Om barn inte sover tillräckligt gör det dem mindre mentalt närvarande och oförmögna att koncentrera sig på det de gör under dagen.

En dålig natts sömn är den vanligaste orsaken till brist på uppmärksamhet i skolan. Detta kan också göra barnet mindre aktivt.

Det orsakar sömnighet

Sena sängtider kan vara anledningen till att barn lider av sömnighet. Att inte sova tillräckligt (mindre än 10 eller 12 timmar, beroende på ålder) gör barnen trötta och sömniga hela dagen.

Det får dem att känna sig trötta

Sömnighet går hand i hand med trötthet. I motsats till vad vissa tror, är det inte bara vuxna som lider av detta. Barn kan också lida av svaghet och trötthet som en följd av dålig sömn.

De kan också hamna i ett “hyperalert” tillstånd, vilket kan orsaka mer besvärliga sömnstörningar. Detta beror på att tillståndet ökar utsöndringen av hormoner som adrenalin som håller hjärnan vaken.

Konsekvens av att lägga sig sent

Det ökar risken för fetma

Dåliga sömnvanor kan öka risken för fetma i barndomen, enligt bevis från vetenskaplig forskning som samlade in data från 29 studier som utförts i 16 länder.

Denna forskning visar att sena sängtider eller avbruten sömn kan vara en riskfaktor för fetma.

Hur man förbättrar sina barns sömnvanor

Föräldrar måste förstå att barn inte bara växer ifrån sina sömnproblem och därför behöver hjälp för att lösa dem. För att göra detta måste du börja vara medveten om barnens sömnvanor och komma ihåg att de ska gå och lägga mellan 7:30 och 8:30.

Hela familjen bör delta i denna process. Det är lättare för barn att förstå att de måste vila när de ser att deras föräldrar och syskon också får tillräckligt med sömn.

För att säkerställa att sömnen blir oavbruten bör de sova i rum utan distraherande saker som TV-apparater, datorer eller surfplattor.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.