Adrenalin: aktiverings-, stress- och huvudvärkshormonet

Kortsiktigt utsläpp av adrenalin kan få dig att må bra, men om det är långsiktigt kan det få negativa konsekvenser, såsom muskelsmärta och huvudvärk.
Adrenalin: aktiverings-, stress- och huvudvärkshormonet

Senaste uppdateringen: 07 januari, 2019

Alla har vi hört talas om adrenalin. Du har förmodligen associerat det med aktivering, motivation och energin du behöver för att må bra och få saker gjorda. Detta hormon, som agerar som en neurotransmittor, kan vara till stor hjälp.

Med det sagt är det intressant att notera att samma substans kan leda till kronisk stress, huvudvärk och ångest.

Idag ska vi ta en närmare titt på adrenalin – denna allsidiga substans som din kropp behöver så mycket.

Vad är adrenalin?

Hoppar med cykel

Som sagt är adrenalin ett hormon som även verkar som en neurotransmittor. Din kropp producerar det i binjurarna och vissa delar av det centrala nervsystemet.

Det är i grund och botten en kemikalie som påverkar flera olika organ i kroppen, inklusive hjärtat.

  • Det huvudsakliga syftet för det är att förbereda din kropp på kamp eller flykt när hjärnan tolkar viss stimulans som ett hot.
  • Det gör även att du kan ge 100% av vad du har: det låter dig använda hela din fysiska potential för att nå ett mål.
  • Aktiveringen sker på flera olika sätt: det ökar din hjärtrytm, ditt blodtryck och lungornas förmåga att hålla luft. Det vidgar även pupillerna och skickar blod till musklerna i armar och ben.
  • En annan effekt av adrenalin – som förmodligen är den mest välkända – påverkar din ämnesomsättning. Det maximerar dina glukosnivåer för att skicka dem till hjärnan.
  • Ett annat intressant faktum om adrenalin är att det påverkar ditt matsmältningssystem när hjärnan uppfattar fara. Det saktar ned matsmältningen och till och med rörelser i tarmarna, och det av en väldigt specifik anledning: så att all din energi kan användas av musklerna.

Därför sätter den även vitala funktioner såsom matsmältnings- och näringsabsorption på sparlåga, eftersom dessa uppgifter kräver ganska mycket energi.

Hur kontrolleras utsläppet av adrenalin?

När ett hot dyker upp eller när man upplever en stark känsla, såsom rädsla eller ångest, stimulerar nerverna som är kopplade till binjurarna utsöndringen av adrenalin så att det kan släppas ut i blodomloppet.

Mängden adrenalin som släpps ut räcker för att du ska känna av det i 3-5 minuter. Det är så lång tid du har på dig att reagera på situationen utan att sätta dina organ i riskzonen.

Problemet med adrenalin uppstår när du upplever stress under långa tidsperioder. Då främjar ett annat hormon, kortisol, utsläppet av adrenalin.

I detta fall finns det inte bara i din kropp i 3-5 minuter, utan kan vara i dagar eller till och med veckor. Det kan allvarligt påverka din hälsa: hjärtklappning, yrsel, dålig matsmältning, huvudvärk…

Adrenalin: de positiva och negativa sidorna

Adrenalin vid klättring

Människor skulle förlora en del av sin sanna essens utan detta fantastiska hormon. Efter allt vi sagt om det ovan kanske du har fått ett negativt intryck av det, men du måste förstå hur viktigt adrenalin är för ditt dagliga liv och till och med din personlighet.

Adrenalin gör att du känner dig “levande”

Alla har vi känt oss härligt “höga” när vi utövat någon extremsport, dansat, åkt berg-och-dalbana, varit förälskade… Alla dessa känslor utgör vad neurologer kallar för “hjärndroger”. Vissa människor har faktiskt ett beroende av de situationer där adrenalinet skjuter i höjden, såsom riskabla aktiviteter.

En annan intressant punkt är att adrenalin kan hålla depression borta eftersom det även spelar en roll i serotoninproduktionen – hormonet som associeras med mentalt välmående. Att ägna sig åt vissa sporter eller ha roligt med vänner är ett bra sätt att släppa ut substansen i blodomloppet.

Konsekvenserna av för mycket adrenalin

Rädd kvinna

Överdriven oro, konstant rädsla, ihållande ångest och till och med fysiskt krävande aktiviteter i flera timmar kan resultera i att för mycket adrenalin släpps ut.

Dagens pressade livsstil med förpliktelser och stress som inte slutar ger upphov till denna “onormala” situation i kroppen. Med andra ord kan man ha för mycket adrenalin i blodet.

Du märker av det på en gång med dessa symptom:

  • Muskelsmärta
  • Spänningar i nacken, armar och ben
  • Yrsel
  • Suddig syn eller tryck i ögonen
  • Huvudvärk
  • Sömnproblem
  • Magsmärta
  • Hypertoni
  • Ihållande trötthet

Nyckeln till hälsa är att hålla adrenalinet i en perfekt, skör balans.

Att leda en livsstil med både träning och socialisering såväl som avslappning och god stresshantering är ett fantastiskt sätt att jobba med din livskvalitet.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Comité de Medicamentos de la Asociación Española de Pediatría. (2017). Adrenalina. Pediamécum.
  • Brandan, N., Llanos, I., Díaz, D. A., & Rodríguez, A. (2010). Hormonas Catecolamínicas Adrenales. Cátedra de Bioquímica. https://doi.org/doi:10.2514/6.1998-2696
  • Adrenalina. (s.f.). En Wikipedia. Recuperado el 24 de septiembre de 2017  de https://es.wikipedia.org/wiki/Adrenalina

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.